For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-008904
More recent handlings
Case 8. / 20 §

Luonnonmuistomerkin rauhoitusmääräyksistä poikkeaminen, Pihlajiston vaahtera

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti vahvistaa poikkeamisen luonnonmuistomerkkinä rauhoitetun Pihlajiston vaahteran rauhoitusmääräyksistä.

Perustelut

Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on päätöksellään 16.12.1997 § 453 rauhoittanut Helsingin Pihlajistossa sijaitsevan vaahteran luonnonsuojelulain nojalla luonnonmuistomerkiksi. Puu on valittu Helsingin kauneimmaksi vaahteraksi vuonna 2000 kaupungin 450-vuotisjuhlan kunniaksi.

Vaahtera vaurioitui todennäköisesti kovan tuulen seurauksena viikonloppuna 1.-2.7.2017 siten, että yhteen rungon haaraan tuli repeämä. Puuasiantuntijan ja arboristin 4.7.2017 paikalla tekemän maastokäynnin perusteella todettiin, että puu on vaarallinen, sillä rungon haara voi pudota alas. Puu sijaitsee kulkuväylän varrella Pihlajiston ala-asteen vieressä. Käynnillä todettiin, että revennyt haara tulee poistaa mahdollisimman nopeasti, samoin kuin se, että myös puun muut haarat ovat vaarallisen huonokuntoisia, ja myös ne tulee poistaa. Puun rungon toinen haara on tuettu ja puusta on jo aiemmin poistettu yksi huonokuntoinen haara. Maastokäynnin jälkeen puulle tilattiin rungon haarojen poisto, joka suoritettiin samana iltana.

Haarojen poistamisen jälkeen puun maisemallinen suojelumerkitys suurimmaksi osaksi hävisi, mutta opetukseen liittyvää suojelumerkitystä jäi jäljelle. Rauhoituspäätöstä ei näin ollen ole tarpeen purkaa.

Vaahteran rauhoituspäätöksen määräysten mukaan kiellettyä on puun ja sen juuriston vahingoittaminen, maan kaivaminen puun juurien ympäriltä sekä maan ja kivien pois ottaminen sekä kaikki toimenpiteet vaahteran välittömässä läheisyydessä, jotka heikentävät puun luonnonsuojelullista arvoa. Päätöksen mukaan puun rauhoitusmääräyksistä saadaan poiketa ympäristölautakunnan luvalla silloin, kun se on luonnonmuistomerkin hoidon ja käytön kannalta perusteltua.

Edellä mainituin perustein vaahteran haarojen poistaminen on ollut välttämätöntä ja siten rauhoituspäätöksen määräyksistä poikkeaminen on ollut perusteltua vaahteran hoidon ja käytön kannalta.

Sovelletut oikeusohjeet

Luonnonsuojelulaki 23 §, 26 §

Helsingin kaupungin hallintosääntö 16 luku 2 § 1 kohta

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin kaupungin uuden hallintosäännön nojalla ympäristö- ja lupajaosto päättää luonnonsuojelulain mukaisista luonnonmuistomerkkeihin liittyvistä asioista, eli rauhoituspäätöksen mukaisen poikkeusluvan rauhoitusmääräyksistä myöntää 1.6.2017 alkaen ympäristö- ja lupajaosto. Koska puun haarat oli välttämätöntä poistaa jo ennen jaoston seuraavaa kokousta, asiasta informoitiin jaoston jäseniä sähköpostitse 5.7.2017 ja asia vahvistetaan tällä päätöksellä.

Close

This decision was published on 28.08.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Luonnonsuojelulain nojalla tehtyyn päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeutta tai etua asia saattaa koskea (asianosainen)
  • kunta
  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun edistäminen eräissä tapauksissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

yksikön päällikkö, ympäristönsuojeluyksikkö
Päivi Kippo-Edlund

Ask for more info

Päivi Korkeakoski, yksikön päällikkö, lakipalvelut, puhelin: +358 9 310 32098

paivi.korkeakoski@hel.fi

Hanna Seitapuro, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32062

hanna.seitapuro@hel.fi