Vuokraus, liikehuoneistojen vuokrat, määräaikaisen vapautuksen myöntäminen, koronavirus-tilanne, Liikenneliikelaitos HKL
Määräaikaisen vapautuksen myöntäminen mainospaikkasopimusten takuuvuokrista
Päätös
Toimitusjohtaja päätti, että koronavirusepidemiaan liittyvän poikkeustilanteen johdosta liikenneliikelaitoksen (HKL) ja JCDecaux Finland Oy:n (JCDecaux) välisten mainospaikkasopimusten nojalla HKL:n perimistä takuuvuokrista myönnetään JCDecaux’lle vapautus ajalla 1.4.-30.6.2020 seuraavin edellytyksin:
- vapautus takuuvuokrasta myönnetään niiltä kuukausilta, joiden osalta kaikkien mainostyyppien toteutunut yhteenlaskettu mainosmyynti on laskenut vähintään 50 % vuoden 2019 vastaavaan kuukauteen verrattuna
- arviointi tehdään kunkin kuukauden osalta erikseen JCDecaux’n toimittamista raporteista ilmenevän toteutuneen kuukausittaisen myynnin perusteella
- HKL palauttaa jo maksettuja vuoden 2020 takuuvuokria mainostyyppikohtaisesti enintään siinä määrin, kun HKL:lle kuuluva osuus kyseisen mainostyypin koko vuoden 2020 toteutuneesta myynnistä alittaa kyseisen mainostyypin osalta vuoden 2020 alussa maksetun takuuvuokran, kuitenkin enintään myönnettyjä takuuvuokrien vapautuksia vastaavan määrän
- maksuerät puolin ja toisin ajoitetaan siten, että vaikutus kohdentuu vuoden 2020 tilinpäätökseen
Tätä menettelyä sovelletaan ajalle 1.4.–30.6.2020, jonka jälkeen toimitusjohtaja päättää menettelyn jatkamisesta erikseen. Vuokrahelpotuksista huolimatta JCDecaux voi harjoittaa mainossopimusten tarkoittamaa toimintaa em. ajalla.
Päätöksen perustelut
Tausta
Helsingin kaupungin koronavirus-koordinaatioryhmä linjasi 27.3.2020 kaupungin yritysvuokralaisilta perittävistä vuokrista, että päätöksessä mainituilla aloilla toimiville yritysvuokralaisille myönnetään vapautus vuokranmaksusta kolmeksi kuukaudeksi ajalla 1.4.–30.6.2020. Päätöksessä ei mainittu mainosalalla toimivia yrityksiä. Päätöksen mukaan kuitenkin myös muiden kuin siinä nimenomaisesti mainittujen toimialojen yrityksiä voidaan vapauttaa vuokranmaksusta tilanteen mukaan erillisen tarkastelun jälkeen.
Toimitusjohtaja päätti 6.4.2020, 58 §, myöntää määräaikaisen vapautuksen eräisiin HKL:n liikehuoneistoista perittäviin vuokriin sekä vuokranalennuksia koskevan toimivallan tilapäisestä muuttamisesta. Päätöksessä todettiin, että se ei koske mainossopimuksia.
HKL:n johtokunnan päätöksen 26.2.2015, 36 §, mukaisesti HKL:llä ja JCDecaux’lla on sopimukset raitiovaunujen, metrojunien, metroasemien ja Martinlaakson radan kolmen aseman mainospaikoista. Metroasemien mainospaikkasopimukseen on myöhemmin lisäpöytäkirjalla lisätty myös länsimetron asemat.
Lisäksi HKL ja JCDecaux ovat solmineet mainossopimuksen joukkoliikenteen pysäkkikatosten osalta HKL:n johtokunnan päätöksen 29.6.2017, 30 §, mukaisesti.
Koronaviruksen aiheuttama tilanne on vaikuttanut olennaisesti myös JCDecaux’n mainostoiminnan harjoittamiseen. Vallitsevat olosuhteet poikkeavat olennaisesti siitä, mitä mainossopimuksia solmittaessa on perustellusti voitu edellyttää niin HKL:n kuin myös JCDecaux’n puolelta. Näin ollen on peruste muuttaa sopimuksen vuokranmaksua koskevia ehtoja siten, että ne vastaavat vallitsevia olosuhteita.
Ylivoimaisesta esteestä tai olennaisesta olosuhteiden muutoksesta johtuvan sopimusmuutoksen ja vuokranmaksusta vapautuksen osalta kyse ei ole JCDecaux’lle suunnatusta valtiontuesta tai muustakaan avustamisesta vaan sopimusoikeudellisesta toimenpiteestä olosuhteiden muutostilanteessa.
Vapautusperusteita sovelletaan huhti-, touko- ja kesäkuun 2020 ajan, kuten muitakin kaupungin linjausten mukaisia vuokrahelpotuksia. Tänä aikana vuokralainen saa harjoittaa vuokrasopimuksen tarkoittamaa toimintaa. Tilannetta on tarkoitus tarkastella uudelleen em. ajanjakson jälkeen.
HKL ja JCDecaux ovat sopineet osana takuuvuokrien helpotuksia, että JCDecaux tarjoaa mainosmyynnin laskun johdosta vapaaksi jääneitä mainospintoja veloituksetta kaupungin käyttöön koronaviruksesta tiedottamista varten poikkeusolojen aikana.
Päätöksen taloudelliset vaikutukset
JCDecaux maksoi HKL:lle vuoden 2020 takuuvuokrat alkuvuodesta. Mainossopimusten ehtojen mukaisesti HKL laskuttaa kunkin vuoden päätyttyä JCDecaux’lta kyseisen vuoden toteutuneen myynnin perusteella HKL:lle kuuluvan osuuden myynnistä siltä osin, kun HKL:lle kuuluva myyntiosuus ylittää maksetun takuuvuokran määrän. Normaalitilanteessa HKL saisi joka tapauksessa pitää takuuvuokran, vaikka toteutuneen myynnin perusteella HKL:lle kuuluva osuus jäisi tätä pienemmäksi.
Takuuvuokrien vapauttaminen tarkoittaa käytännössä, että HKL palauttaa vuonna 2020 maksettuja takuuvuokria mainostyyppikohtaisesti enintään siinä määrin, kun HKL:lle kuuluva osuus kyseisen mainostyypin koko vuoden 2020 toteutuneesta myynnistä alittaa kyseisen mainostyypin osalta vuoden 2020 alussa maksetun takuuvuokran, kuitenkin enintään myönnettyjä takuuvuokrien vapautuksia vastaavan määrän.
JCDecaux’n 23.4.2020 päivätyn myyntiennusteen perusteella HKL:n palautettavaksi tulevien takuuvuokrien määrä huhti-kesäkuun 2020 osalta olisi yhteensä noin 0,7 milj. euroa.
Toimivalta
Hallintosäännön 11 luku ei sisällä liikelaitosten osalta vuokrista tai muista maksuista vapauttamiseen liittyviä toimivaltamäärittelyjä. Näin ollen liikelaitoksella toimivalta päättää tai hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta liikelaitokselle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta kuuluu liikelaitoksen johtajan yleistoimivaltaan.
Tämän perusteella HKL:n toimitusjohtaja on toimivaltainen päättämään määräaikaisista vapautuksista vuokranmaksussa HKL:n sopimissa vuokrasopimuksissa.
This decision was published on 07.05.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Miika Tetri, lakimies, puhelin: 09 310 26873