Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, projektiavustukset 2024, Stadin Nuorisoseurat ry

HEL 2024-015279
More recent handlings
Case 4. / 27 §

Stadin Nuorisoseurat ry:n projektiavustushakemus 2024

Youth Sub-committee of the Culture and Leisure Committee

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päätti myöntää Stadin Nuorisoseurat ry:lle 12 000 euron avustuksen Lavalaboratorio - Luovuuspajat lapsille ja nuorille -projektiin ajalle 1.11.2024 - 31.12.2025. Avustuksella ei voi hankkia käyttöomaisuutta.

Ohjeita avustuksen saajalle

Selvitys avustuksen käytöstä on toimitettava 15.1.2026 mennessä nuorisopalvelujen kumppanuusyksikköön projektiavustusselvityslomakkeella. Projektilla tulee olla kirjanpidossa oma kustannuspaikka, josta projektiavustuksen käyttöä voidaan seurata. Selvitys liitteineen toimitetaan osoitteeseen kansalaistoiminta@hel.fi tai postitse Kumppanuusyksikkö /Nuorisopalvelut, PL 51400, 00099 Helsingin kaupunki.

Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä, Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita (www.hel.fi/nuorisonavustukset):

Avustusta saavan on käytettävä projektissaan Helsinki-kehystunnusta, joka käyttöohjeineen löytyy osoitteesta:

Avustus maksetaan yhdessä erässä. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli suunnittelijat Teemu Kosunen, Matteus Pellikka ja Virpi Talasmäki.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Projektiavustus on kertaluonteinen nuorisotoiminnalliselle hankkeelle myönnettävä avustus, joka tähtää nuorten osallistamiseen ja sosiaaliseen vahvistamiseen. Sitä voi saada projektin, hankkeen, tapahtuman tai tilaisuuden toteuttamiseen tai siihen osallistumiseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Kaupungin hakijalle myöntämä avustus on julkisista varoista myönnettyä tukea. Mikäli avustusta myönnetään hakijalle, joka harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailluilla markkinoilla (esim. palveluiden tai tuotteiden myyntiä), tulee ennen avustuksen myöntämistä selvittää ja arvioida, onko avustuksen myöntäminen valtiontukisäännösten mukaan mahdollista. Avustuspäätöksen perusteluista tulee tällaisessa tapauksessa ilmetä peruste avustuksen sallittavuudelle. Kiellettynä valtiontukena pidetään julkisen sektorin missä tahansa muodossa myöntämää tukea, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua, suosii jotakin yritystä tai tuotannonalaa ja vaikuttaa EU:n jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös avustus voi täyttää kielletyn valtiontuen kriteerit, eikä avustusta tule tällöin myöntää. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019)

Lavalaboratorio – Luovuuspajat lapsille ja nuorille –projektin keskiössä on kulttuurinen harrastustoiminta. Tavoitteena on löytää harrastuksen piiriin uusia lapsia ja nuoria kaupunkikehitysalueilla Malmilla ja Malminkartanossa sekä kantakaupungissa. Mielekästä tekemistä tarjotaan iltapäivätoiminnan jälkeen ja ilta-aikaan eikä siihen tarvitse sitoutua koko lukukaudeksi. Erityisenä kohderyhmänä ovat 7-12-vuotiaat helsinkiläiset. Kysynnän mukaan toimintaa järjestetään myös 13-16-vuotiaille.

Projektin toimintamuotona ovat kulttuurisen harrastamisen pop up-työpajat. Pajoja järjestetään helposti saavutettavissa tiloissa kuten kirjastoissa ja muissa kaupungin avoimissa tapahtumapaikoissa sekä mahdollisuuksien mukaan myös alueiden yhdistysten ja muiden toimijoiden tiloissa. Pajoihin voi osallistua kertaluonteisesti tai pidempijaksoisesti. Mikäli toiminnassa syntyy ryhmä, joka haluaa jatkaa harrastusta se on jatkossa mahdollista.

Toiminnassa osallistujan oma aktiivisuus on keskeistä ja ohjaajien roolina on toimia mielikuvituksen herättelijänä ja mahdollisuuksien luojana. Yhden työpajan aikana ohjaaja tutustuttaa osallistujia erilaisiin luovan toiminnan muotoihin ja lopputuotos riippuu ryhmän toiveista ja painotuksista. Merkitys syntyy yhteisöllisyydestä.

Projekti aloitetaan ohjaajien rekrytoinnilla, alueiden yhteistyötahojen kontaktoinnilla ja toiminnan markkinoinnilla. Ensimmäinen 15 kerran työpajakausi alkaa helmikuussa ja toinen syyskuussa. Toimintaa markkinoidaan koulujen, nuorisotalojen, asukasyhdistysten ja monikulttuuristen yhdistysten ja Stadin Nuorisoseuran omien jäsenseurojen kautta. Lisäksi mainostetaan sosiaalisessa mediassa ja esitteillä.

Lavalaboratorio-projektin kokonaiskustannusten, 20 000 euroa, menot koostuvat pääosin koordinaattorin ja ohjaajien 18 000 euron palkkakuluista. Muut menot koostuvat mainonnasta, tarvikkeista, tiloista ja matka- ja puhelinkuluista. Tulot syntyvät 5 000 euron omarahoitusosuuden lisäksi muista haetuista avustuksista. Projektiin arvioidaan osallistuvan 400 helsinkiläistä 7-28-vuotiasta.

Yhdistyksen edustajia tavattiin hakemuksen valmisteluvaiheessa. Tapaamisessa keskusteltiin hankkeesta ja kulttuuriharrastusten merkittävistä myönteisistä vaikutuksista harrastajilleen. Yhdistyksen edustajat toivat esiin kuinka matalan kynnyksen luovan toiminnan harrastusmahdollisuudet voivat esimerkiksi vahvistaa omaa identiteettiä ja vähentää yksinäisyyttä. Yhdistyksen edustajat kokevat, että tällaisia harrastamisen mahdollisuuksia on yhä tärkeämpää tarjota myös nuoremmille kohderyhmille.

Stadin Nuorisoseurat ry kuuluu kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston palkkausavustuksen piiriin. Yhdistyksellä on osaamista ja kokemusta alakouluikäisten kulttuurisen harrastamisen ryhmien järjestämisestä jo monien vuosien ajalta.

Stadin Nuorisoseurat ry hakee 15 000 euron projektiavustusta Lavalaboratorio – Luovuuspajat lapsille ja nuorille –projektin toteuttamiseen 11.10.2024 saapuneella hakemuksellaan

Toimivalta ja avustukseen liittyvät päätökset

Hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4) 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet.  Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita.  Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten tasa-arvoa, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, sitoudutaan noudattamaan YK:n lasten oikeuksien sopimuksen toteutumista, edistetään fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta, edistetään kaikkien mahdollisuutta toimia ja harrastaa turvallisemmassa tilassa, kunnioitetaan kaiken elävän hyvinvointia, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, torjutaan ilmastonmuutosta sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa ja tehdään toimenpiteitä ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla suojataan tiedot ja järjestelmät hyvin, toimitaan vastuullisesti, avoimesti ja hyvän osallistavan hallintotavan mukaisesti, ei sallita rasismia, syrjintää, epäasiallista kohtelua tai seksuaalista häirintää. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178)

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen yli 3 000 euron projektiavustuksista. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö 1.1.2021)

Close

This decision was published on 10.12.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Ask for more info

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi