Hankinta, DPS, varhaiskasvatuksen opettajien rekrytointi ulkomailta, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-005801
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Varhaiskasvatuksen opettajien ulkomailta rekrytoinnin hankinta ajalle 1.10.2024 - 31.12.2026

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää esitystekstistä ilmenevin perustein hyväksyä RTK-Palvelu Oy:n varhaiskasvatuksen opettajien rekrytoinnista ulkomailta vastaavaksi palveluntuottajaksi ajalle 1.10.2024 - 31.12.2026. Hankinnassa on lisäksi mahdollisuus yhteen yhden (1) vuoden mittaiseen optiokauteen.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää oikeuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävän sopimuksen ja oikeuttaa toimialajohtajan päättämään Helsingin kaupungin puolesta optiokauden käyttöönotosta suorahankintaa käyttäen ja tarvittaessa sopimuksen irtisanomisesta tai purkamisesta.

Hankinnan arvo ilman arvonlisäveroa koko sopimuskaudella (sisältäen mahdollisen optiokauden) on enintään 2 000 000 euroa.

Esittelijän perustelut

Varhaiskasvatuksen opettajien henkilöstöpula on Helsingin kaupungille ja valtakunnallisestikin suuri haaste. Pääkaupunkiseudulla tarvitaan 6000 uutta varhaiskasvatuksen korkeakoulutettua vuoteen 2030 mennessä, nykyisen vajeen ollessa noin 2200. Vuonna 2030 voimaan tulevan varhaiskasvatuslain muutoksen seurauksena varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksen muuttuvat ja tarvittava varhaiskasvatuksen opettajien määrä kasvaa. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten saatavuuden ennakoidaan heikkenevän myös henkilöstörakennemuutosten, eläköitymisen, lapsimäärän kasvun ja nykyisen koulutusmäärien seurauksena.

Osaajatarpeiden kasvaessa Suomessa ei valmistu riittävästi varhaiskasvatuksen opettajia. Helsingin kaupunki vahvistamaan varhaiskasvatuksen opettajien saatavuutta monin eri tavoin, joista yhtenä on keinovalikoimaan lisätty henkilöstön rekrytointi ulkomailta.

Varhaiskasvatuksen opettajien rekrytoinnin minikilpailutus on tehty Helsingin kaupungin kaupunginkanslian dynaamisen hankintajärjestelmän H046-23/HEL 2023-015047 sisällä. Dynaamisen hankintajärjestelmään liittyneet soveltuvat ehdokkaat voivat valita, mihin järjestelmän sisällä järjestettäviin kilpailutuksiin osallistuvat.

Dynaaminen hankintajärjestelmä on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa palveluntuottajat hakeutuvat hankintajärjestelmään jättämällä osallistumishakemuksen. Toisessa vaiheessa Helsingin kaupungin toimialat ja liikelaitokset voivat hankkia ulkomailta rekrytoinnin palveluita dynaamisen hankintajärjestelmän sisäisinä kilpailutuksina.

Varhaiskasvatuksen opettajien rekrytoinnin minikilpailutus perustuu Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan 29.5.2024 tarjouspyyntöön HEL2024-005801/Varhaiskasvatuksen opettajien rekrytointi ulkomailta/sisäinen kilpailutus.

Minikilpailutuksen tarjouspyyntö lähetettiin kaikille DPS-hankintajärjestelmään 29.5.2024 voimassa olevan osallistumispyynnön jättäneille palveluntuottajille. Tarjouskilpailu toteutettiin sähköisessä kilpailutusjärjestelmässä (Tarjouspalvelu).

Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 14.6.2024 klo 16.00. Määräaikaan mennessä saapui kolme (3) tarjousta: Better Business Communication Finland Oy, Barona Oy ja RTK-palvelu Oy.

Tarjoajien soveltuvuuden tarkistaminen

Tarjoajan kelpoisuus on tarkistettu DPS dynaamisen hankintailmoituksen H046-23/HEL 2023-015047 liittymisen yhteydessä sekä normaalin sopimusseurannan mukaisesti.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuus

Tarjouspyynnössä on asetettu tarjoukselle ja sen sisällölle sekä hankinnan kohteelle vähimmäisvaatimukset.

Vähimmäisvaatimuksissa on asetettu hankittaville palveluille laadullisia vaatimuksia (laatukriteereitä), jotka tarjottavien palveluiden on pitänyt täyttää. Jos laadulliset vähimmäisvaatimukset eivät ole täyttyneet, on tarjous hylätty tarjouspyynnön vastaisena.

Määräajassa saapuneet tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Hankinnassa käytettiin vertailuperusteena halvinta hintaa.
Halvimman tarjouksen jätti RTK-palvelut Oy. Tarjousten vertailutaulukko on liitteenä.

Sopimus

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku1 § 3 momentti 3 kohta).

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää arvonlisäverottomalta arvoltaan 500 000 euroa ylittävistä hankinnoista (HEL 2023-005321, 23.5.2023 § 101).

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Riikka Uoti, va. hankintapäällikkö, puhelin: 09 310 28857

riikka.uoti@hel.fi