Virkasuhteen täyttäminen, perhe- ja sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, vammaispalvelun johtaja, SOTEPE-01-477-24
Vammaispalvelujen johtajan viran täyttäminen, perhe- ja sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, SOTEPE-01-477-24
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti ottaa koulutuksen, kokemuksen, haastatteluissa ja henkilöarvioinnissa osoitetun soveltuvuuden perusteella kauppatieteiden ja valtiotieteiden maisteri Sanna Rautalammin vammaispalvelujen johtajan virkaan (vakanssinumero 026720, vammaispalvelut) 1.1.2025 lukien 8101,75 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin ja viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin.
Virassa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.
Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan otetun terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 päivän kuluessa virkaan ottamisesta koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.
Käsittely
Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu henkilöstöasioiden käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan nuorisoedustaja Eino Missi ei osallistunut tämän asian käsittelyyn.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta esitti kysymyksiä virkaan esitettävälle. Kokous keskeytettiin sen ajaksi ja seuraavat henkilöt poistuivat kokoustilasta:
toimialajohtaja Juha Jolkkonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Pia Nurme, yhteisten palvelujen johtaja Tiina Mäki, pelastuskomentaja Jani Pitkänen, viestintä- ja osallisuuspäällikkö Jaana Juutilainen-Saari, laki- ja hallintoasioiden päällikkö Johanna Sorvettula ja hallintoasiantuntija Nina Salminen.
Kysymysten esittämisen jälkeen virkaan esitettävä henkilö poistui kokoustilasta, edellä mainitut virkahenkilöt palasivat kokoustilaan ja kokousta jatkettiin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Vammaispalvelujen johtajan virka tuli avoimeksi 19.7.2024.
Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan toimialalautakunta päättää toimialan palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen virkaan ottamisesta. Vammaispalvelujen johtajan virkaan ottaa sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Vammaispalvelujen johtajan tehtävänä on Helsingin vammaispalvelujen toiminnan, talouden ja henkilöstön johtaminen ja kehittäminen. Vammaispalvelujen johtaja johtaa seitsemästä yksiköstä koostuvaa vammaispalvelujen kokonaisuutta, joka sisältää kaikenikäisten vammaisten sosiaalityön, asumis- ja perhehoitopalvelut, kehitysvammaisten laitospalvelut, työ- ja päivätoimintapalvelut, kehitysvammapoliklinikan palvelut sekä vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun. Palvelussa työskentelee noin tuhat sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja kokonaisbudjetti on noin 235 miljoonaa euroa. Vammaispalvelujen johtaja toimii esihenkilönä seitsemälle yksikönpäällikölle ja kuuluu perhe- ja sosiaalipalvelujen johtoryhmään.
Vammaispalvelujen johtajan viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta johtamistehtävissä.
Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.
Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää kykyä taloudellisten resurssien oikeaan kohdentamiseen, näkemyksellisyyttä tuottavuuden parantamiseen sekä kykyä johtaa tavoitteellisesti. Henkilöstön johtamisessa painottuu erityisesti suuren organisaation muutosjohtaminen sekä esihenkilöiden ja henkilöstön sitouttaminen.
Tehtävän hoitaminen edellyttää lisäksi kaupungin johtamisen kulmakivien mukaista johtamista, valmiutta integraatiojohtamiseen, julkishallinnon ja vammaispalvelujen tuntemusta, näkemyksellisyyttä vammaispalvelujen hahmottamiseen osana sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta sekä kykyä edistää johtamisen keinoin vammaisten henkilöiden mahdollisuutta toimia yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä. Vammaispalvelujen johtaja osallistuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen järjestämisvastuun toimeenpanoon, jossa korostuu sekä Uudenmaan että YT-aluetason yhteistyö.
Hakijat ja rekrytointiprosessi
Vammaispalvelujen johtajan virka (026720) on ollut julkisesti haettavana ajalla 23.8.-16.9.2024 kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun lisäksi sähköisesti luettavissa Työmarkkinatorin, Duunitorin sekä Joblyn ilmoituskanavissa. Rekrytoinnin markkinoinnissa käytettiin myös Duunitorin kampanjaa.
Määräajassa virkaan jätti hakemuksensa 39 hakijaa, joista 28 täytti viran kelpoisuusehdot tutkinnon osalta. Yhteenveto hakemuksen jättäneistä on tämän asian liitteenä 1. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja henkilöarviointiraportteihin kokouksen aikana.
Haun ensimmäinen vaihe toteutettiin videohaastatteluna. Hakemusten perusteella videohaastatteluun kutsuttiin kahdeksan hakijaa, joilla muodollisten kelpoisuusehtojen lisäksi nähtiin olevan riittävästi relevanttia johtamiskokemusta.
Videohaastattelun pohjalta haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa: ********** Sanna Rautalammi, ********** jotka vastauksissaan osoittivat laajaa vammaispalvelujen tuntemusta sekä kuvasivat toimenpiteitä, joilla näihin haasteisiin voidaan vastata johtamisen keinoin.
Haastattelut pidettiin 23.9, 3.10. ja 9.10. Haastattelut 23.9. ja 3.10. suorittivat toimialajohtaja Juha Jolkkonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan edustajina apulaispormestari Daniel Sazonov ja jäsen Kati Juva sekä HR:n edustajat Veera Pellinen ja Sini Miettinen. Apulaispormestari Daniel Sazonov jäi pois kahden hakijan haastatteluista 9.10.
********** on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri, pääaineena sosiaalityö. Hän on työskennellyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueella palvelujohtajana joulukuusta 2022 alkaen. Sitä ennen hän on toiminut johtotehtävissä kuntayhtymän johtajana perusturvakuntayhtymä Akselissa vuosina 2017-2022, Sosiaali- ja terveysjohtajana Laitilan kaupungilla vuosina 2014-2017 ja peruspalvelujohtajana Taivassalon kunnalla vuosina 2011-2014.
********** on koulutukseltaan sosionomi YAMK. Hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla vammaispalvelujen päällikkönä vuoden 2024 alusta alkaen. Sitä ennen hakija on työskennellyt Helsingin kaupungilla Vammaisten työ- ja päivätoiminnan päällikkönä vuosina 2018-2023 sekä Rinnekodilla asumispalvelupäällikkönä ja palveluesihenkilönä vuosina 2016-2018.
Sanna Rautalammi on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri sekä valtiotieteiden maisteri, pääaineena sosiaalityö.
Hän on työskennellyt terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella hankepäällikkönä maaliskuusta 2024 alkaen. Sitä ennen hän on toiminut sosiaali- ja terveyssektorilla johtajana kolmessa eri kunnassa vuosina 2008-2024: toimialuejohtaja Pirkanmaan hyvinvointialueella ajalle 2023-2024, perusturvajohtaja Nokian kaupungilla ajalla 2021-2022, sosiaali- ja terveysjohtaja Valkeakosken kaupungilla ajalla 2015-2021, perusturvajohtaja Nakkilan kunnalla vuosien 2008-2015 aikana.
********** on koulutukseltaan toimintaterapeutti YAMK. Hän on työskennellyt Lopen kunnalla hyvinvointi- ja vapaa-aikajohtajana helmikuusta 2023 alkaen. Sitä ennen hakija on työskennellyt Sipoon kunnalla palvelujohtajana ikääntyneiden ja vammaisten palveluissa vuosina 2020-2023. Tätä ennen hän oli Sipoon kunnalla palvelupäällikkönä 2018-2020.
********** on koulutukseltaan valtiotieteiden lisensiaatti. Hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla vammaispalvelujen johtajan viransijaisuudessa alkuvuodesta 2024. Sitä ennen hakija on työskennellyt Helsingin kaupungilla vammaisten sosiaalityön päällikkönä vuodesta 2013 lähtien.
Arviointi
Kaikilla viidellä haastatellulla arvioitiin olevan viranhoidon kannalta riittävää ymmärrystä ja johtamiskokemusta julkishallinnosta sekä vahvaa kiinnostusta haettavana olevaa tehtävää kohtaan. Kaikki hakijat nähtiin vahvoina henkilöstöjohtamisen osaajina. Hakijoista Sanna Rautalammilla, ********** nähtiin työkokemuksen ja haastatteluvastausten perusteella olevan haastatelluista hakijoista parhaat kyvyt johtaa vammaispalveluja palvelun erityispiirteet huomioiden sekä näkemyksellisyyttä vammaispalvelujen kehittämiseen.
Lopullinen vertailu tehtiin neljän kärkihakijan välillä, jotka etenivät toiselle haastattelukierrokselle ja henkilöarviointiin. Henkilöarvioinnin suoritti Psycon Oy ajalla 11.-18.10.2024.
Toiseen haastatteluun kutsuttiin henkilöarviointiin osallistuneet neljä hakijaa. Heitä haastattelivat toimialajohtaja Juha Jolkkonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan edustajina apulaispormestari Daniel Sazonov, ja jäsen Kati Juva sekä HR:n edustajat Veera Pellinen ja Sini Miettinen.
Hakijoiden arvioinneissa painotettiin strategisen johtamisen valmiuksia, näkemyksellisyyttä, kokemusta suurten kokonaisuuksien johtamisesta ja talous- ja muutosjohtamisesta sekä tuntemusta julkishallinnosta ja vammaispalveluista. Lisäksi arvioitiin hakijoiden valmiutta johtamisen kulmakivien mukaiseen johtamiseen, vuorovaikutustaitoja sekä valmiuksia vaikuttaa ja toimia verkostoissa.
Kaikilla kärkihakijoilla nähtiin olevan riittävästi julkishallinnon ja vammaispalvelujen tuntemusta sekä kykyä edistää johtamisen keinoin vammaisten henkilöiden mahdollisuutta toimia yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä.
Sanna Rautalammilla nähtiin olevan kärkihakijoista vankin sosiaali- ja terveysalan johtamiskokemus, mikä tukee hänen valmiuksiaan suuren kokonaisuuden johtamiseen. Lisäksi hänellä nähdään olevan johtamiskokemuksensa kautta hyvät integraatiojohtamisen valmiudet sekä kykyä rakentaa ja johtaa toimivaa yhteistyötä sote-palvelujen välillä sekä alan verkostoissa.
Vammaispalvelujen johtajalta edellytetään kykyä taloudellisten resurssien oikeaan kohdentamiseen, näkemyksellisyyttä tuottavuuden parantamiseen sekä kykyä johtaa tavoitteellisesti. Kaikilla kärkihakijoilla on kokemusta talouden johtamisesta ja heillä nähtiin olevan näkemystä kustannustehokkaiden ratkaisujen löytämiseen sekä tavoitteelliseen johtamiseen. Valituksi esitettävällä nähtiin olevan erityisen vahvaa talousosaamista sekä monipuoliset valmiudet tuottavuuden parantamiseen. Lisäksi valituksi esitettävä osoitti haastatteluvastauksissaan koko prosessin ajan tavoitteellisuutta ja määrätietoisuutta.
Rautalammi toi hakijoista vahvimmin esille johtamis- ja kehittämisosaamistaan strategisella tasolla ja osoitti vastauksissaan laajaa ymmärrystä toimintaympäristön muutosten ennakoinnin ja tavoitteiden asetannan sekä seuraamisen merkityksestä.
Strateginen kehittämisvalmius ja näkemyksellisyys painottuivat myös hänen kyvystään tuoda esiin monipuolisella tavalla potentiaalisesti vaikuttavia kehittämisaihioita sekä valmiudessaan hahmottaa kyseessä olevan johtajaposition merkitys näiden ratkaisujen edistämisessä.
Rautalammi nähdään hakuprosessin perusteella varmana johtajana, joka vie asioita tavoitteellisesti eteenpäin ja hänellä arvioidaan olevan hyvät valmiudet kaupungin johtamisen kulmakivien sekä toimialan johtamis- ja toimintakulttuurin mukaiseen johtamiseen.
Vammaispalveluissa on käynnissä sekä rakenteellisia että toimintaympäristöön liittyviä muutoksia, minkä vuoksi henkilöstön johtamisessa painottuu erityisesti suuren organisaation muutosjohtaminen sekä esihenkilöiden ja henkilöstön sitouttaminen. Näin ollen nähdään olennaisena, että valituksi esitettävällä on laajaa kokemusta suurten kokonaisuuksien johtamisesta ja muutosten läpiviennistä. Kaikilla kärkihakijoilla nähtiin olevan riittävästi kokemusta muutosjohtamisesta, mutta
Rautalammi toi vastauksissaan muita enemmän esille laajaa kokonaisuuksien ymmärtämistä ja näkemyksellisyyttä muutosten läpiviemiseen.
Koulutuksen, kokemuksen sekä haastattelussa ja henkilöarvioinnissa osoitetun kokonaisarvioinnin perusteella katsotaan, että Sanna Rautalammilla on parhaat edellytykset vammaispalvelujen johtajan viran tehtävien hoitamiseen vammaispalveluissa.
Rautalammi osoitti hakijoista vahvimmin vammaispalvelujen johtajan tehtävässä edellytettäviä vahvuuksia, erityisesti laajojen kokonaisuuksien hallintaa ja strategisen johtamisen sekä muutos- ja talousjohtamisen valmiuksia. Hänellä on monipuolinen ja tehtävän kannalta relevantti koulutustausta sekä laaja johtamiskokemus sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöistä.
Rautalammi osoitti valmiuksia selkeään ja avoimeen vuorovaikutukseen sekä osallistavaan johtamiseen. Hänellä nähdään olevan myös tehtävän kannalta merkittävää ratkaisukeskeisyyttä ja tuloshakuisuutta sekä rohkeutta ja kehittämishaluisuutta, minkä nähdään tukevan osaltaan tehtävässä onnistumista. Hakuprosessin perusteella
Rautalammilla on valmiudet toimeen tarttuvaan johtajuuteen sekä näkemyksellisyyttä vammaispalvelujen kehittämiseen monimuotoisessa ja alati muuttuvassa toimintaympäristössä.
Päätös tullut nähtäväksi 05.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 62401