Virkasuhteen täyttäminen, lännen aikuissosiaalityö, sosiaalityöntekijä, SOTEPE-01-590-24

HEL 2024-015895
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 27

Sosiaali- ja terveystoimiala, Lännen aikuissosiaalityö, sosiaalityöntekijän viran täyttäminen työavain SOTEPE-01-590-24

Aikuissosiaalityön päällikkö

Päätös

Aikuissosiaalityön päällikkö päätti ottaa koulutuksen, kokemuksen ja haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella valtiotieteiden maisteri Emma Witickin sosiaalityöntekijän virkaan (vakanssinumero 35323, toimintayksikkö 395620, työpiste 100070) 1.1.2025 lukien 3988,25 euron tehtäväkohtaisen kuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin ja viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin.

Witickille asetetaan kuuden kuukauden koeaika.

Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan otetun terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 päivän kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Päätöksen perustelut

Sosiaalityöntekijän virka (vakanssinumero 35323) on tullut avoimeksi 1.8.2024 alkaen. Virkaa on hoitanut kaksi osa-aikaista työntekijää (23.10.2024 saakka ja 31.12.2024 saakka).

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan tekemän henkilöstöhallinnon delegointipäätöksen 22.12.2022 § 199 mukaan sosiaalityöntekijän virkaan ottaa aikuissosiaalityön päällikkö.

Nuorten sosiaalityön sosiaalityöntekijä toimii 16–30-vuotiaiden erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden omatyöntekijänä. Työhön sisältyy sosiaalihuoltolain mukaisten palvelutarpeen arviointien ja suunnitelmien laatiminen, suunnitelmallinen ja tavoitteellinen työskentely asiakkaiden ja heidän verkostojensa kanssa, ehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen päätösten tekeminen.

Sosiaalityöntekijän viran kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammattihenkilölain (817/2015) 7 § mukainen sosiaalityöntekijän kelpoisuus.

Kielitaitovaatimuksena on suomen ja ruotsin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito.

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakuilmoituksessa edellytettiin lisäksi hyviä vuorovaikutustaitoja, asiakaslähtöistä työskentelyorientaatiota, paineensietokykyä ja joustavuutta työssä tapahtuviin muutoksiin sekä pitempiaikaista sitoutumista nuorten aikuisten sosiaalityöhön. Eduksi luettiin aikaisempi viranomaistyökokemus, työkokemus nuorten aikuisten kanssa tehtävästä sosiaalityöstä sekä asiakastietojärjestelmä Apotin käytön osaaminen. Lisäksi eduksi katsottiin aktiivista työn kehittämisorientaatiota sekä kiinnostuksen sosiaalisen median hyödyntämiseen osana rakenteellista työtä.

Sosiaalityöntekijän virka (vakanssinumero 35323) on ollut julkisesti haettavana 24.9.-15.10.2024 kaupungin sähköisen rekrytointipalvelun sisäisessä ja ulkoisessa haussa sekä TE-palvelujen työpaikkasivustolla.

Määräajassa hakemuksen jätti 12 hakijaa. Vaadittu muodollinen pätevyys oli kuudella (6) hakijalla. Yksi hakijoista veti hakemuksensa pois haastattelun jälkeen. Yhteenveto hakemuksen jättäneistä on pöytäkirjan liitteenä 1.

Haastatteluun kutsuttiin hakemuksien ja hakuilmoituksessa edellytettyjen hakukriteereiden perusteella ********** ja Witick Emma. Heillä oli tehtävään vaadittava kelpoisuus, kielitaito, hakuajan päättymiseen mennessä Valviran ammatinharjoittamislupa, sekä aikaisempaa työkokemusta nuorten aikuisten kanssa tehtävästä sosiaalityöstä. Haastattelut pidettiin 17.8.2024, 18.8.2024 ja 22.8.2024 lännen aikuissosiaalityön toimipisteessä. Haastattelijoina toimivat johtava sosiaalityöntekijä Minna Karjalainen sekä johtava sosiaalityöntekijä Jarkko Luusua.

********** on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri (Helsingin yliopisto). Hän on valmistunut 1.7.2024 Hänellä on Valviran laillinen oikeus toimia sosiaalityöntekijänä. Hänellä on sosiaalityöntekijän työkokemusta osoitettujen työtodistusten perusteella sosiaalityöntekijänä yhteensä kaksi kk ja 21 päivää.

********** on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri (Helsingin yliopisto). Hän on valmistunut 27.6.2021. Hänellä on Valviran laillinen oikeus toimia sosiaalityöntekijänä. Hänellä on sosiaalityöntekijän työkokemusta osoitettujen työtodistusten perusteella sosiaalityöntekijänä yhteensä viisi vuotta 2kk ja kahdeksan päivää.

Emma Witick on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri (Helsingin yliopisto). Hän on valmistunut 26.6.2022. Hänellä on Valviran laillinen oikeus toimia sosiaalityöntekijänä. Hänellä on hyväksyttävää sosiaalityön työkokemusta osoitettujen työtodistusten perusteella 9 kk ja 11 kuukautta.

Haastatteluissa keskityttiin arvioimaan haastateltujen taitoja, kykyjä ja koeteltua kansalaiskuntoa. Taidoissa ja kyvyissä keskityttiin sosiaalityöntekijän työssä tarvittaviin yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin, arvioimaan aikaisempaa työkokemusta nuorten ja aikuisten kanssa tehtävästä sosiaalityöstä, kielitaitoa, asiakastietojärjestelmä Apotin käytön osaamista, aikaisempaa kokemusta viranomaispäätösten tekemisestä sekä asiakaslähtöistä työskentelyorientaatiota ja joustavuutta työssä tapahtuviin muutoksiin. Haastattelut tehtiin suomeksi ja ruotsin kielen kielitaidon testasi tarvittaessa johtava sosiaalityöntekijä Johan Ehrman etänä.

********** oli sosiaalialalta pisin työkokemus, Witickillä toiseksi pisin ja ********** kolmanneksi lyhyin. Aikaisempaa viranomaiskokemusta oli vain Witickillä lastensuojelusta ja maahan muuttaneiden erityispalveluista. Witickillä oli haastateltavista ainoastaan työkokemusta itsenäisestä toimeentulotukipäätösten tekemisestä. Sosiaalihuoltolain mukaisena omatyöntekijänä toimisesta ja palvelutarpeen arviointien itsenäisestä tekemisestä oli kokemusta vain Witickillä ********** Witickillä työkokemus oli tässä pisin.

Sosiaalityöntekijän työssä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot korostuvat. Haastatteluiden perusteella sekä ********** että Witickillä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot kuvantuivat erinomaisina. ********** yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen arviointi oli vaikeaa, koska suomen kielen kielitaito oli tyydyttävää. Haastattelun perusteella se näyttäytyi tyydyttävänä kielitaidon vuoksi. Suomen kielen kielitaidossa Witickin kielitaito kuvantui erinomaisena ja ********** hyvänä. Ruotsin kielen kielitaito kuvantui kaikilla haastateltavilla erinomaisena.

Pääosa sosiaalityöntekijän viranomaistyötehtävistä nuorten sosiaalityössä tehdään itsenäisesti, joten oman työn johtamisen taidot ovat tärkeitä. ********** Witickin ********** oman työn johtamisen taidot kuvantuivat hyvinä. Kaikkien haastateltujen kansalaiskunto on moitteeton.

Haastatteluissa Witick osoitti osaamistaan ja kiinnostustaan nimenomaan viranomaistyötä kohtaan ja erityisesti nuorten aikuisten kanssa tehtävästä työstä. ********** osoittivat vahvaa kiinnostusta nuorten aikuisten kanssa tehtävästä työstä ja työstä ruotsinkielisten asiakkaiden kanssa, mutta viranomaisrooli vaikutti mietityttävän. Witickillä oli haastattelussa sosiaalityöntekijän työtehtävistä ja viranomaisroolista nuorten aikuisten kanssa kattavin käsitys.

Sosiaalityöntekijän työssä dokumentointi on tärkeä osa työtä. Viranomaiskirjaamisesta oli kokemusta eniten Witickillä ja toiseksi eniten ********** Taidoissa Witickin taidot kuvantuivat hyvinä, ********** tyydyttävinä. Haastateltavista vain Witickillä oli Apotin käytöstä osaamista. Paineensietokyvyiltään kaikkien taidot kuvantuivat hyvänä.

Kaikkien työskentelyorientaatio kuvantui asiakaslähtöiseksi ja dialogiseksi. Suunnitelmallisen ja tavoitteellisen nuorten sosiaalityön eri osa-alueet olivat haastattelun perusteella parhaiten hallussa Witickillä, toiseksi parhaiten ********** kolmanneksi parhaiten ********** Kokonaisuudessaan haastatteluissa Witick menestyi parhaiten ja osoitti erittäin vahvaa osaamistaan vastauksissaan. Witickin kiinnostus tehtävää kohtaan kuvantui parhaimpana.

Koulutuksen, työkokemuksen sekä haastattelussa osoitetun sopivuuden perusteella Emma Witick osoitti sosiaalityöntekijän virassa edellytettäviä vahvuuksia. Hänellä on erinomaiset yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, hyvät kyvyt itsenäiseen työskentelyyn, paineensietokykyä ja työssä tarvittavaa joustavuutta. Emma Witickillä on siten hyvät edellytykset sosiaalityöntekijän viran tehtävien menestykselliseen hoitamiseen lännen nuorten sosiaalityössä.

Päätös tullut nähtäväksi 02.12.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Jarkko Luusua, johtava sosiaalityöntekijä, puhelin: 09 310 41261

jarkko.luusua@hel.fi

Päättäjä

Henna Niiranen
aikuissosiaalityön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Hakijalista
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.