De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2017-002257
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 22. / 172 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja tukipalveluiden hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä vahingonkorvausasiassa

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennian kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja tukipalveluiden hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä 5.7.2017 (17 §) tekemän oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja tukipalveluiden hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikkö on hylännyt Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennian takaisinsaantihakemuksen, joka koskee Kaupintie 1:n kohdalla 8.12.2016 tapahtuneesta liukastumisesta aiheutunutta vahinkoa. Takaisinsaantihakemus on suuruudeltaan yhteensä 2590,21 euroa.

Esitetyt vaatimukset

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia pyytää, että Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta kumoaa 5.7.2017 annetun hylkäävän päätöksen, hyväksyy alkuperäisen takaisinsaantivaatimuksen ja ryhtyy hyväksymisen edellyttämiin toimenpiteisiin.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian käsityksen mukaan päätöksen perusteiksi esitetyt seikat eivät poista kunnossapitovelvollisen vastuuta. Ilmatieteenlaitokselta saadut tiedot Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla suoritetuista mittauksista osoittavat, että Helsingissä on ollut pakkasta 5.12.2016 klo 19.00 - 7.12.2016 klo 3.00 parhaimmillaan yli 10 astetta ja pitkiä jaksoja yli 5 astetta. Näiden olosuhteiden jälkeen (noin 24 h) ei liene yllättävää, että kadulla on ollut liukkautta. Oheen liitetystä ilmakuvasta ilmenee tapahtumapaikka, joka näyttäisi olevan metsän varjostama.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian käsityksen mukaan ”lumisena aikana” eli hylkäyspäätökseen peilaten viikkoja ennen tapahtumapäivää tehty hiekoitus ei ole ollut liukkauden torjunnan kannalta riittävä, vaan kuten vahingonkärsinyt on todennut, jalkakäytävä on ollut tapahtumahetkellä jäinen ja liukas. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian mukaan hylkäyspäätöksessä kuvatut olosuhteet eivät myöskään viittaa olosuhteiden poikkeuksellisuuteen tai asianmukaisen liukkaudentorjunnan ylivoimaisuuteen tai hyödyttömyyteen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvaushakemuksen mukaan vahingonkärsijä on liukastunut jäiseen kohtaan jalkakäytävällä Kaupintie 1:n kohdalla 8.12.2016 klo 7:30.

Ilmatieteen laitoksen havainnehistoriatietojen mukaan vahinkopäivänä sekä tätä päivää edeltävänä päivänä lämpötila on pysytellyt +1,3°C - +3,1°C välillä eikä erityistä liukkautta ole ollut. Työmaapäiväkirjaotteen mukaan paikalla on käyty vahinkopäivää edeltävänä päivänä 7.12.2016 yhteensä kuusi kertaa. Kunnossapitovastuualuetta hoitavan urakoitsijan mukaan Kaupintien jalkakäytävällä ei ole ollut lunta eikä jäätä, joka olisi voinut aiheuttaa liukastumisen. Yöllisen kuuraliukkauden on torjunut käytävien pintojen päällä ollut aikaisempien hiekoitusten hiekoitussepeli.

Urakoitsijalta saadun selvityksen perusteella on katsottava, että vallinneen säätilan edellyttämä liukkauden esto on asianmukaisesti hoidettu vahinkopaikalla vahingon tapahtuma-aikana.

Sovellettu lainsäädäntö

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (669/1978) 3 §:n 1 momentin mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttävässä tyydyttävässä kunnossa. Kyseisen lain 4 §:n mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle.

Vahingonkorvauslain (412/1974) 3:2.2 §:n mukaan julkisyhteisö ei vastaa aiheutuneesta vahingosta, jos toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettuja vaatimuksia on noudatettu.

Sovellettu lainsäädäntö

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1-4 §:t

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2:1 §

Tapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 5:23

Lopputulos

Koska asiassa ei ole esitetty sellaista uutta tietoa tai näyttöä, joiden perusteella voitaisiin todeta, että vahinkotapahtuma olisi johtunut Helsingin kaupungin tuottamuksesta tai laiminlyönnistä, on katsottava, että Helsingin kaupunki ei ole vastuussa aiheutuneesta vahingosta. Kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että kaupunkiympäristön toimialan hallinto- ja tukipalveluiden hallinto- ja lakipalveluiden lakipalvelut-yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain (410/2015) siirtymäsäännösten nojalla oikaisuvaatimusten käsittelyssä sovelletaan kuntalain (365/1995) säännöksiä 1.6.2017 asti. Kuntalain 89.1 ja 2 §:n mukaan lautakunnan alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen asianomaiselle toimielimelle.

Kuntalain 92.1 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus on kuntalain 93 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 95 §:n mukaan ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.

Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi e-kirjeenä 7.7.2017 ja oikaisuvaatimus on saapunut 21.7.2017, joten oikaisuvaatimus on tehty määräajassa.

Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa.

Stäng

Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 05.07.2017 § 17

Stäng

Detta beslut publicerades 02.11.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Marjaana Santala, lakimies , puhelin: 09 310 34108

marjaana.santala@hel.fi