Yksityiselle elinkeinonharjoittaja Sari Annika Karppiselle myönnettävä lisäavustus perusopetuslain mukaiseen koululaisten iltapäivätoimintaan lukuvuoden 2017 – 2018 kevätlukukaudelle

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2017-006044
Ärendet har nyare handläggningar
§ 34
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Understöd till Kottby-Månsas Svenska föreningen r.f. för den eftermiddagsverksamhet för skolelever som ordnas enligt lagen om grundläggande utbildning läsåret 2017–2018

Utvecklingsdirektör

Beslut

T.f. utvecklingsdirektören beslutade att bevilja Kottby-Månsas Svenska föreningen r.f. ett understöd om 40.304 euro (49 elever) för eftermiddagsverksamhet som ordnas enligt lagen om grundläggande utbildning läsåret 2017–2018.

- Beräknat understöd per elev: 49 elever á 1.000 euro, sammanlagt 49.000 euro, från vilket avdras kostnaderna för mellanmålet 9.996 euro (49 elever á 204 euro), eftersom mellanmålet beställs av utbildningsverket. Det beräknade understödet per elev är således 39.004 euro.

- Beräknat understöd per grupp: 1 grupp á 1.300 euro, sammanlagt 1.300 euro.

Beslutsmotivering

Utbildningsnämnden i Helsingfors fattade 16.5.2017 (§ 72) beslut om understödsgrunderna för eftermiddagsverksamheten enligt lagen om grundläggande utbildning läsåret 2017–2018. Utbildningsnämnden berättigade 25.4.2017 (§ 53) utvecklingsdirektören vid utbildningsverket att till och med 31.5.2017 besluta om utbetalningen av understöden till de enskilda organisationerna samt att vid behov bevilja förskottsunderstöd.

Understödet betalas inom ramen för de budgeterade anslagen och högst enligt de faktiska kostnaderna.

Understödsmottagaren ska använda understödet till att arrangera lagstadgad eftermiddagsverksamhet enligt den verksamhetsplan som utbildningsnämnden har fastställt och enligt det avtal som har slutits mellan understödsmottagaren och Helsingfors stad.

Utbildningsverket beställer och betalar mellanmålet till de eftermiddagsgrupper som verkar i skollokalerna eller i lokaler på skolgården.

Kottby-Månsas Svenska föreningen r.f. har ansökt om 43.000 euro i understöd för lagstadgad eftermiddagsverksamhet läsåret 2017–2018. Anhållan lämnades in elektroniskt 20.1.2017, nr 1425353.

Den eftermiddagsverksamhet för skolelever som ordnas enligt lagen om grundläggande utbildning har på utbildningsverket koordinerat av den finska linjen för grundläggande utbildning och linjen för svensk dagvård och utbildning. Från 1.6.2017 koordineras eftermiddagsverksamheten av enheten för eftermiddagsverksamhet för skolelever vid servicehelheten för småbarnspedagogik och förskoleundervisning inom sektorn för fostran och utbildning.

Läsåret 2017–2018 har 49 elever placerats i Kottby-Månsas Svenska föreningen r.f:s verksamhet.

Understödssumman justeras enligt antalet elever och antalet platser per 20.9 samt till den del det gäller tilläggsresurser för elever med särskilt stöd, vilka klarnar i augusti.

Kottby-Månsas Svenska föreningen r.f. har fogat följande dokument till sin ansökan:

– Verksamhetsplan och budget (över det år ansökan gäller).

– Resultaträkningen, balansräkningen och verksamhetsberättelsen (föregående redovisningsperiod)

– Kopia av revisionsberättelsen (föregående redovisningsperiod)

Innan den första delen av understödet 2017–2018 betalas ska understödsmottagaren underteckna ett avtal mellan Helsingfors stad och understödsmottagaren om hur eftermiddagsverksamheten ska arrangeras.

Första delbetalningen av understödet betalas i augusti 2017 från konto 473000 som gäller sektorn för fostran och utbildning. Delbetalningarna betalas beroende på understödets storlek i högst fyra betalningar.

Understödsmottagaren ska följa stadsstyrelsens anvisningar för understöd (12.12.2011, § 1126) samt utbildningsnämndens och utbildningsverkets övriga anvisningar och beslut gällande hur verksamheten ska genomföras.

Understödet får inte användas för andra ändamål än det som anges i understödsbeslutet. Om ändamålet inte är närmare definierat i beslutet ska understödet användas för det ändamål som uppges i ansökan.

Understödet beviljas på det villkor att medlen återbetalas, såvida de har an-´´vänts för andra ändamål än de beviljats för eller villkoren för användningen inte uppfylls eller understödsmottagaren har gett myndigheterna felaktig information.

Understödsmottagaren ska föra bok över verksamheten enligt bokföringslagen och de bestämmelser som grundar sig på denna lag. Bokföringen ska ställas upp så att användningen av understödet klart framgår av den. Understödsmottagaren ska se till att bokföringen revideras i enlighet med revisionslagen.

Om de villkor som ställs för användningen av understödet inte uppfylls skrider utbildningsverket till nödvändiga åtgärder. Det betyder att verket ger en tidsfrist för när villkoret ska vara uppfyllt, avbryter utbetalningen och återkräver eventuellt det understöd som redan utbetalats.

Utbildningsverket kommer att be om en utredning över hur understödet år 2017 har använts i samband med understödsansökningen för år 2018.

Detta beslut publicerades 02.06.2017

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet när protokollet har lagts fram offentligt.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Mer information fås av

Hanna Keränen, ekonomisekreterare, telefon: 09 310 86338

hanna.keranen@hel.fi

Leena Palve-Kaunisto, specialplanerare, telefon: 09 310 86809

leena.palve@hel.fi

Beslutsfattare

Outi Salo
kehittämisjohtaja