Vahingonkorvaus, taloudellinen menetys
Oikaisuvaatimus uskonnon opetuksen korvaamista koskevasta vahingonkorvauspäätöksestä
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti hylätä ********** (jäljempänä oikaisuvaatimuksen tekijä) esittämän oikaisuvaatimuksen päätöksenteon tuen yksikön päällikön päätöksestä 20.6.2023 § 111 uskonnon opetuksesta aiheutuneista kuluista koskevassa asiassa.
Oikaisuvaatimuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia perusteluja, joiden vuoksi se tulisi hyväksyä.
Käsittely
Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan nuorisoedustaja Rosa Saarinen ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja pysyi poistuneena kokouksesta asian käsittelyn ajan.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Taustaa
Päätöksenteon tuen yksikön päällikkö on 20.6.2023 § 111 tehnyt päätöksen hylätä oikaisuvaatimuksen tekijän vaatimuksen saada korvausta sosiaalityöntekijöille järjestämästään uskonnon opetuksesta aiheutuneista kuluista.
Oikaisuvaatimuksen tekijä vaati korvaushakemuksessaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa korvaamaan Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijöille laatimastaan neljästä uskonnon oppitunnista aiheutuneesta ajasta viisi tuntia uskonnonopettajalle maksettavan korvauksen mukaisesti.
Johtavan sosiaalityöntekijän selvityksen mukaan hän ei ole pyytänyt oikaisuvaatimuksen tekijää informoimaan sosiaalityöntekijöitä aiheesta. Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden työnkuvaan ei kuulu uskonnon opetukseen osallistuminen työajalla.
Oikaisuvaatimuksen tekijä on 12.7.2023 tehnyt päätöksenteon tuen yksikön päällikön päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.
Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 138 §:n mukaisessa määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset
Oikaisuvaatimuksessa oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii päätöksen oikaisua siten, että alkuperäisen vahingonkorvaushakemuksen mukaisesti hänelle korvataan viisi tuntia uskonnon opetuksesta aiheutuneesta työstä uskonnonopettajan tuntipalkan mukainen korvaus. Hän perustelee vaatimustaan sillä, että johtava sosiaalityöntekijä on kehottanut oikaisuvaatimuksen tekijää informoimaan sosiaalityöntekijöitä juutalaisesta elämänuskosta ja filosofiasta. Oikaisuvaatimuksen tekijä mukaan edellä mainittujen asioiden opiskelu kuuluu sosiaalityöntekijöille, jotta lapsen asiakassuunnitelman tavoitteet voivat toteutua ja sosiaalityö onnistua.
Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii oikaisuvaatimuksessa 559,35–600 euron korvausta muutosta aiheutuneista kustannuksista, joita oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole vaatinut vahingonkorvaushakemuksessaan. Oikaisuvaatimuksen tekijälle annetaan muutosta aiheutuneista kustannuksista erillinen päätös.
Oikaisuvaatimukseen saatu selvitys
Johtavalta sosiaalityöntekijältä oikaisuvaatimukseen saadussa selvityksessä (liite 2) todetaan, että sosiaalityöntekijöiden työnkuvaan ei kuulu uskonnon opetukseen osallistuminen työaikana, eivätkä he ole siihen osallistuneet.
Oikaisuvaatimuksen perusteiden arviointi
Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty mitään sellaista uutta seikkaa, jonka perusteella asia tulisi ratkaista toisin kuin alkuperäisessä päätöksessä on tehty. Asiassa ei ole myöskään ilmennyt sellaista uutta selvitystä, joka antaisi aihetta muuttaa päätöksenteon tuen yksikön päällikön tekemää päätöstä.
Muutoksenhaku
Tämä päätös on kaupungin kannanotto vahingonkorvausasiaan. Asianosainen voi saattaa kysymyksen siitä, onko Helsingin kaupunki velvollinen maksamaan korvausta, tutkittavaksi ja ratkaistavaksi riita-asian käsittelystä säädetyssä järjestyksessä käräjäoikeudessa.
Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta kunnallisvalituksella kuntalain 135 §:stä ilmenevillä perusteilla. Kunnallisvalituksen valitusperusteet ilmenevät tämän päätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta. Vahingonkorvausvaatimuksen tutkiminen ei kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala Hallinto Hallintopalvelut Päätöksenteon tuki Yksikön päällikkö 20.06.2023 § 111
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hylätä ********** (jäljempänä asianosainen) esittämän vaatimuksen saada korvausta Helsingin kaupungilta järjestämästään uskonnon opetuksesta sosiaalityöntekijöille.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Teon tai laiminlyönnin tulee olla syy-yhteydessä vahinkoon.
Korvaushakemuksessa (liitteet 1–4) asianosainen vaatii sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa korvaamaan Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijöille järjestämästään uskonnon opetuksesta aiheutuneesta ajasta viisi tuntia uskonnonopettajalle maksettavan korvauksen mukaisesi.
Käytettävissä olevan asianosaisen selvityksen (liitteet 1–4) ja johtavalta sosiaalityöntekijältä saadun selvityksen (liite 5) mukaan asianosainen on keväällä 2023 lähettänyt neljä juutalaista uskontoa ja elämänfilosofiaa käsittelevää verkko-oppituntia sosiaalityöntekijöille. Asianosainen kertoo saaneensa ohjeistuksen laatia kyseiset oppitunnit johtavalta sosiaalityöntekijältä. Asianosainen haluaa saada korvausta materiaalin ja sähköpostilistan laatimisesta aiheutuneiden kulujen perusteella uskonnonopettajalle maksettavan korvauksen mukaisesti yhteensä viideltä tunnilta. Johtavan sosiaalityöntekijän mukaan hän ei ole keskustellut asianosaisen kanssa uskonnon opetuksen liittyvistä asioista eikä kehottanut tätä informoimaan sosiaalityöntekijöitä aiheesta. Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden työnkuvaan ei kuulu uskonnon opetukseen osallistuminen työaikana.
Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää aina tuottamusta tai tahallisuutta. Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että asianosaisen vaatima korvaus uskonnon opettamisesta olisi johtunut Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan työntekijän virheellisestä menettelystä, huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näin ollen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala ei ole korvausvelvollinen asianosaisen vaatimasta uskonnon opetuksen järjestämisestä aiheutuneesta ajankäytöstä.
Päätöksenteon tuen päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätökseen 25.1.2023 § 36.
Lisätiedot
Milla Södö, korkeakouluharjoittelija, puhelin: 310 35379
Detta beslut publicerades 04.10.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Hallinto-oikeus ei kuitenkaan tutki kysymystä kunnan korvausvelvollisuudesta tai korvauksen määrästä. Vahingonkorvausasiassa toimivaltainen tuomioistuin on yleinen alioikeus.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Milla Södö, korkeakouluharjoittelija, puhelin: 09 310 35379