Tutkimuslupa 9.11.2021, Socialvårdpersonals erfarenheter av implementering av patientdatasystem Apotti inom svenskspråkig service
Beslut om forskningstillstånd Dokumentering: Socialarbetares och socialvårdpersonales erfarenheter av implementering av klient- och patientdatasystemet Apotti inom svenskspråkig service
Beslut
Chef för familje- och socialarbete beslöt ett bevilja forskningstillstånd till ********** forskning "Dokumentering: Socialarbetares och socialvårdpersonales erfarenheter av implementering av klient- och patientdatasystemet Apotti inom svenskspråkig service" (praktikforskning i socialt arbete). Kontaktpersoner för forskningen är ledande socialarbetare ********** Forskningstillståndet är i kraft tills 31.5.2022.
I forskningen tillämpas följande villkor:
De personer som deltagit i forskningen får ej igenkännas i forskningsrapporten.
Forskningen innebär inga kostnader för social- och hälsovårdssektorn.
Forskaren förbinder sig att följa EU:s allmänna dataskyddsförordning, dataskyddslag (1050/2018) och annan ikraftvarande lagstiftning som ställer krav för forskare.
Vid förfrågan presenterar forskaren avgiftsfritt forskningsresultat inom social- och hälsovårdssektorn.
Elektronisk forskningsrapport eller dess adress skickas för social- och hälsovårdssektorns bruk till adressen: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Forskningsrapporten kommer att vara tillgänglig för personalen på social- och hälsovårdssektorns interna webbsidor.
Beslutsmotivering
Syftet med praktikforskningen är att utreda socialvårdspersonalens erfarenheter av implementering av klient- och patientdatasystemet Apotti. Syftet är att granska hur det finskspråkiga dokumenteringsprogrammet påverkar klientarbete på svenska och vilka frågor gällande klientarbete på svenska har förekommit. Forskningen har samtycke av Helsingfors social- och hälsovårdssektorns arbetsgrupp för dokumentering samt av arbetsgruppen för svenkspråkiga tjänster. Forskningsmaterialet insamlas genom två gruppintervjuer, som bandas, transkriberas, littereras samt anonymiseras. Forskningsmaterialet bevaras säkert och förstörs när forskningen är färdig.
Enligt § 134 i social- och hälsovårdsnämndens beslut 8.5.2018 beslutar
chef för familje- och socialarbete om socialvårdens dokumentation och hälsovårdens patiensdokumentation (som gäller forskning inom familje- och socialarbete).
This decision was published on 16.11.2021
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads social- och hälsovårdsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Ask for more info
Ilona Fagerström, utvecklingskonsult, telefon: 09 310 44913