Avustuksen myöntäminen, työllisyyden järjestöavustukset vuodelle 2022
Sysselsättningsunderstöd till organisationer för 2022
Beslut
Chefen för invandrings- och sysselsättningsärenden beslutade om utdelning av anslag reserverade för understöd i enlighet med bilaga 1.
Chefen för invandrings- och sysselsättningsärenden beslutade vidare att understöden beviljas på villkor att
Understöden betalas ur budgetanslaget för sysselsättning på budgetmomentet 14001, intern beställning 1817100004.
Beslutsmotivering
Understöd som kan sökas
Sysselsättningsunderstöd till organisationer år 2022 utlystes för ansökan enligt följande:
Sysselsättningsunderstöd beviljas föreningar och stiftelser för verksamhet som främjar arbetslösa helsingforsares sysselsättningsmöjligheter.
Understöd beviljas för följande ändamål:
En kungörelse om att sysselsättningsunderstöd kunde sökas ingick i den gemensamma kungörelsen om stadens understöd i Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet 2.12.2021. Ansökningarna lämnades via stadens e-tjänster senast 31.12.2021. Anvisningar om hur man fyller i ansökningsblanketten fanns tillgängliga i e-tjänsten. De sökande var 26 till antalet.
De nuvarande villkoren för att bevilja understöd har varit gällande sedan understödsförfarandet 2017. Det ekonomiska målet med understöden är att påverka arbetsmarknadsstödets kostnader. Prioriterade områden inom stadens sysselsättningsåtgärder är, i enlighet med strategin, ungdomar, långtidsarbetslösa och invandrare. Understödet används inte för att stödja sådan sysselsättningsfrämjande verksamhet för vilken staden beviljar annat direkt stöd.
Kanslichefen beslutade 26.4.2021 (§ 101) flytta behörigheten för utdelning av stadskansliets näringslivsavdelnings disponibla understödsanslag till näringslivsavdelningens chef för invandrings- och sysselsättningsärenden.
Handläggning av ansökningarna
De allmänna anvisningarna för stadens understöd och de tilläggsvillkor som fastställts för att bevilja sysselsättningsunderstöd iakttas då understöd beviljas.
I första hand har man granskat sökandenas möjligheter och förutsättningar för att erbjuda arbetsprövningsplatser åt arbetslösa helsingforsare. Dessutom bedömdes huruvida verksamheten i praktiken målmedvetet fokuserar på den öppna arbetsmarknaden eller på utbildning, vilka utbildningar och vilken gruppverksamhet den sökande erbjuder och vilken sysselsättningsfrämjande verksamhet för arbetslösa helsingforsare den sökande bedriver totalt sett, inklusive kvaliteten på denna verksamhet. Vid bedömningen av kvalitativa förutsättningar och verksamhetsförmågan fästes avseende på bl.a. sökandens aktivitet och synlighet inom sysselsättningsfältet och på att sökandens ekonomiska och administrativa verksamhet är vederbörlig och transparent. Vid beredningen beaktades också den sökandes ekonomiska förutsättningar och huruvida den verksamhet som omfattas av understödet bidrar till att staden når sina sysselsättningsmål.
Användningen tidigare understöd kontrollerades för de sökande som beviljats understöd tidigare. Alla som tidigare beviljats sysselsättningsunderstöd och de som lämnat in en ansökan för 2021 har lämnat in en godtagbar utredning om användningen av det tidigare understödet.
Tillämpning av bestämmelser om statsstöd
I artikel 107 punkt 1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF) anges det att ”Om inte annat föreskrivs i fördragen, är stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna.”
Vid beredningen av beslut om understöd till organisationer för sysselsättning som beviljas för 2022 har det bedömts huruvida statsstödsregleringen i enlighet med artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är tillämplig i frågan. Bedömningen som gäller statsstöd har gjorts separat för varje understödsansökan.
Föreningarna som har ansökt om understöd bedriver allmännyttig verksamhet. De sökandes verksamhet har huvudsakligen ett socialt syfte, som till sin karaktär inte är ekonomiskt. Därmed är reglerna om statligt stöd inte tillämpliga (Kommissionens tillkännagivande EUT [2016] C 262/01, punkt 6). Av de sökande är det endast Valo-Valmennusyhdistys ry som delvis idkar ekonomisk verksamhet. Föreningens ekonomiska verksamhet grundar sig på samarbete med staden i det lokala ungdomsarbetet samt verkstäder för långtidsarbetslösa. Föreningens verksamhet är inriktad på att stötta människor i synnerligen utsatt position att bo självständigt, utbilda sig och komma in i arbetslivet. Kunderna kommer inte från andra medlemsstater och föreningen bedriver inte försäljning av andra tjänster än åt målgruppen på dess egna verksamhetsorter i Finland. Valo-Valmennusyhdistys ry bedriver inte sådan ekonomisk verksamhet som kan påverka handeln mellan medlemsstaterna (kommissionens meddelande EUT C 262/01, punkt 196 [2016]).
I det stöd som beviljas de sökande ingår inte statsstöd som anses i 107.1 art. EUF.
Förhandsbesked om understöd för år 2023
På förhand meddelas att sysselsättningsbidrag för 2023 ska ansökas under tiden 21.11-16.12.2022 och att ansökningstiden går ut 16.12.2022 kl. 16.00, såvitt inget annat meddelas. Vi ber sökandena notera den ändrade ansökningstiden.
This decision was published on 01.04.2022
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stadsstyrelse.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Ask for more info
Sari Rasanen, expert, telefon: 09 310 43978