Valtuustoaloite, täsmennys hallintosääntöön, kaavoituksen suunnitteluperiaatteista päättäminen kaupunginvaltuustossa
- Helsinki City Council 2/22.01.2025
- Helsinki City Board 47/09.12.2024
- Helsinki City Board 46/02.12.2024
- Urban Environment Committee 35/19.11.2024
- Urban Environment Committee 34/12.11.2024
- Helsinki City Board 34/16.09.2024
- Helsinki City Board 33/09.09.2024
- Helsinki City Board 31/02.09.2024
- Helsinki City Board 30/26.08.2024
- Urban Environment Committee 13/16.04.2024
- Urban Environment Committee 12/09.04.2024
Ledamoten Katri Penttinens motion om att besluta om betydande planläggningsprinciper i stadsfullmäktige
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.
Föredragandens motiveringar
Fullmäktigemotion
Ledamoten Katri Penttinen och 25 andra ledamöter har 15.11.2023 väckt följande fullmäktigemotion: Förvaltningsstadgan ska preciseras i fråga om befogenheterna så att beslut som gäller betydande planeringsprinciper för planläggning fattas i stadsfullmäktige. Motionen motiveras med att stadsmiljönämnden i enlighet med 16 kap. 1 § i förvaltningsstadgan beslutar om styrningen av översiktsplaneringen och detaljplaneläggningen, trafik- och gatuplaneringen och den övriga markanvändningen. I 2 mom. i samma paragraf ges nämnden begränsade befogenheter i detaljplaneändringar som inte har betydande verkningar.
Stadsmiljönämnden beslutar ofta om planeringsprinciperna som en del av beredningen av detaljplaner. Dessa beslut av nämnden avgränsar alternativa planeringssätt i den fortsatta beredningen. Därigenom förbinder man sig till vissa planläggningsprinciper och mål. Genom beslut om betydande planeringsprinciper förbinder man sig i praktiken också till att utnyttja en väsentlig mängd stadens resurser. Befogenheterna att utnyttja stadens resurser hör till stadsfullmäktige. Befogenheterna behöver preciseras med anledning av otydligheten i förvaltningsstadgan och i synnerhet av den anledningen att planeringsprinciperna har ansetts vara en del av beredning då besvär inte får anföras i enlighet med 136 § i kommunallagen. Enligt markanvändnings- och bygglagen beslutar stadsfullmäktige om detaljplaner.
Stadsmiljönämndens utlåtande och behandlingen i stadsstyrelsen
Stadsmiljönämnden gav ett utlåtande om motionen 16.4.2024 (§ 228). Innehållet i utlåtandet framgår av beslutshistorien. Stadsstyrelsen återremitterade ärendet för ny beredning 16.9.2024 (§ 561) med följande motivering:
Stadsstyrelsen konstaterar att det är ändamålsenligt att vissa planer av mellanform behandlas i stadsstyrelsen. Stadsstyrelsen återremitterar ärendet för ny beredning med en uppmaning om att kategorierna för olika slags planer av mellanform ska preciseras och det ska samtidigt bedömas vilka av planerna är så omfattande att det är ändamålsenligt att besluta om dem på stadsstyrelsenivå.
Stadskansliet och stadsmiljösektorn beredde ärendet i samarbete utifrån de riktlinjer som stadsstyrelsen framställt, och nämnden behandlade ärendet på nytt 19.11.2024.
Stadsmiljönämndens nya utlåtande
Stadsmiljönämnden anser att det inte är nödvändigt att ändra förvaltningsstadgan, utan staden ska skapa en proaktiv verksamhetsmodell som baserar sig på gällande lagstiftning och förvaltningsstadgan. Verksamhetsmodellen utgår från att stadsstyrelsen behandlar betydande principer för planläggning som gäller omfattande områdeshelheter och motsvarande strategiska markanvändningsplaner, centrala utgångspunkter och mål för delgeneralplaner samt planer och riktlinjer på trafiksystemnivå (med det valda förfarandet för trafiksystemplanen för centrum beaktat), som har exceptionellt omfattande ekonomiska, näringspolitiska och miljömässiga konsekvenser.
Den här typens betydande planeringsprinciper eller motsvarande strategiska planer har varit bland annat dispositionsplanen för Malms flygplats, planeringsprinciperna för boulevardstaden vid Backasgatan, principbeslutet om omorganisering av hamnfunktionerna och planering av en hamntunnel, markanvändningens utvecklingsbild i stadskärnan, trafiksystemplanen för stadskärnan samt översiktsplanen för snabbspårvägen i västra Helsingfors och helhetsplanen för den därmed sammanhängande markanvändningen. Vid vissa mycket omfattande planer som hänför sig till temat har stadsfullmäktige fattat principbeslut och torde göra det också i fortsättningen.
Syftet med verksamhetsmodellen är att precisera vilka planer på mellannivå det är ändamålsenligt för stadsstyrelsen att besluta om med hänsyn till dess roll för samordning och sammanjämkning av kommunens verksamhet och ekonomi (39 § i kommunallagen och 2 kap. 2 § 1 punkten i förvaltningsstadgan). Verksamhetsmodellen främjar informationsutbytet och beslutsfattandet på stadsnivå i strategiskt betydande planer på mellannivå. Med planer på mellannivå avses här planer mellan generalplanen och detaljplanen som baserar sig på den gällande generalplanen och utarbetas för detaljplanläggning. Verksamhetsmodellen gäller dessutom utgångspunkter och mål för generalplaner och de planer som genomför strategin för trafik och markvändning med avsevärd och långsiktig styreffekt på stadsnivå.
Den nya verksamhetsmodellen baserar sig på en förhandsbehandling i tjänsteinnehavarledningen som en del av verksamhetsplaneringen eller inledningen av beredningen av ett strategiskt betydande markanvändnings- eller trafikprojekt. Under förhandsbehandlingen bestäms vilka planer som föreläggs stadsstyrelsen. Beskrivningen av nuläget framgår av beslutshistorien.
Framställningen stämmer överens med nämndens utlåtande 19.11.2024.
Föredraganden konstaterar ytterligare som precisering till det exempel som nämnden tagit upp, översiktsplanen för spårvägen i västra Helsingfors och helhetsplanen för den därtill sammanhängande markanvändningen, att översiktsplanen för spårvägen behandlades i stadsfullmäktige i enlighet med 7 kap. 1 § 1 mom. 2 punkten i förvaltningsstadgan (Stadsfullmäktige beslutar om översiktsplaner för trafik, grönområden eller andra allmänna områden då de kalkylerade kostnaderna överstiger 10 miljoner euro) och nämnden beslutade 11.6.2019 om en dispositionsplan för boulevardstaden vid Hoplaksvägen och Vichtisvägen. Enligt den nya principen skulle stadsstyrelsen efter omdöme ha kunnat behandla även dispositionsplanen för boulevardstaden. Spårvägen i sig baserar sig på Generalplan 2016 och de mer allmänna mål för markanvändningen på genomförandeprogrammet för generalplanen som stadsstyrelsen har behandlat.
Befogenheter
Enligt 30 kap. 11 § i förvaltningsstadgan behandlar stadsfullmäktige svar på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.
Om tidsfristen överskrids på grund av att organet beslutar återremittera ett ärende för ny beredning, ska svaret ges inom tre månader från beslutet om återremiss, i detta fall senast 16.12.2024.
Kaupunginhallitus 09.12.2024 § 784
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
02.12.2024 Pöydälle
16.09.2024 Palautettiin
09.09.2024 Pöydälle
02.09.2024 Pöydälle
26.08.2024 Pöydälle
12.11.2024 Pöydälle
16.04.2024 Ehdotuksen mukaan
09.04.2024 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154
Kaupunkiympäristölautakunta 19.11.2024 § 628
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta antoi lausunnon kaupunginhallitukselle:
Katri Penttinen ja 25 muuta valtuutettua ovat tehneet valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että hallintosääntöä tulisi täsmentää toimivallan osalta siten, että merkittäviä kaavoituksen suunnitteluperiaatteita koskevat päätökset tehdään kaupunginvaltuustossa.
Kaupunkiympäristölautakunta katsoi, että hallintosääntöä ei ole tarpeen muuttaa, vaan luodaan päätöksentekomenettelyä ennakoiva toimintamalli, joka pohjautuu voimassa olevaan lainsäädäntöön ja hallintosääntöön. Toimintamalli lähtee siitä, että merkittävät, laajoja aluekokonaisuuksia koskevat kaavoituksen suunnitteluperiaatteet ja vastaavat strategiset maankäytön suunnitelmat, osayleiskaavojen keskeiset lähtökohdat ja tavoitteet sekä liikennejärjestelmätasoiset suunnitelmat ja linjaukset (huomioiden valittu menettely keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelman osalta), joilla on poikkeuksellisen laajoja taloudellisia, elinkeinopoliittisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia käsitellään kaupunginhallituksessa.
Tämän tyyppisiä merkittäviä suunnitteluperiaatteita tai vastaavia strategisia suunnitelmia ovat aiemmin olleet esimerkiksi Malminkentän kaavarunko, Mäkelänkadun bulevardikaupungin suunnitteluperiaatteet, periaatepäätös satamatoimintojen uudelleenjärjestelyistä ja satamatunnelin suunnittelusta, ydinkeskustan maankäytön kehityskuva, ydinkeskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma sekä Länsi-Helsingin pikaraitiotien yleissuunnitelma ja tähän liittyvä maankäytön suunnittelukokonaisuus. Joistakin erittäin laajoista teemaan liittyvistä suunnitelmista on tehty ja tehtäneen jatkossakin valtuustossa periaatepäätöksiä.
Toimintamallilla tarkennetaan sitä, mitä välitason suunnitelmia on tarkoituksenmukaista päättää kaupunginhallituksessa huomioiden sen rooli kaupungin toiminnan ja talouden koordinoinnissa ja yhteensovittamisessa (kuntalaki 39 § ja HntoS 2:2.1). Toimintamallilla edistetään tiedonkulkua ja kaupunkitasoista päätöksentekoa strategisesti merkittävissä maankäytön välitason suunnitelmissa. Välitason suunnitelmilla tarkoitetaan tässä yleiskaavan ja asemakaavan välisiä voimassa olevaan yleiskaavaan pohjautuvia ja asemakaavoitusta varten tehtäviä suunnitelmia. Lisäksi toimintamalli koskee yleiskaavojen lähtökohtia ja tavoitteita sekä sellaisia liikenteen ja maankäytön strategiaa toteuttavia suunnitelmia, joilla on merkittävää kaupunkitasoista ja pitkäkestoista ohjausvaikutusta.
Uusi toimintamalli perustuu virkajohdon ennakkokäsittelyyn osana toiminnan suunnittelua tai käynnistettäessä strategisesti merkittävää maankäyttö- ja liikennehankkeen valmistelua. Ennakkokäsittelyssä päätetään, mitkä suunnitelmat viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn.
12.11.2024 Pöydälle
16.04.2024 Ehdotuksen mukaan
09.04.2024 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Rikhard Manninen, maankäyttöjohtaja, puhelin: 09 310 37160
Marja Piimies, asemakaavapäällikkö, puhelin: 09 310 37329
Pasi Rajala, yleiskaavapäällikkö, puhelin: 09 310 20417
Susa Eräranta, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 52179
Presenter information
Ask for more info
Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154