Hankesuunnitelma, perusparannus, Työväen asuntomuseo, Kirstinkuja 4, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-003629
More recent handlings
Case 8. / 41 §

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunkiympäristön toimialalle Työväenasuntomuseon teknisen peruskorjauksen hankesuunnitelmasta

Culture and Leisure Committee

Lausunto

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi puoltavan lausunnon 8.3.2024 päivätystä Työväenasuntomuseon teknisen peruskorjauksen hankesuunnitelmasta.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli intendentti Elina Kallio. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Close

Työväenasuntomuseo esittelee yhdeksässä hellahuoneessa, aikaisemmissa työläiskodeissa, helsinkiläisten asumista ja arkea Alppiharjun kaupunginosassa 1900-luvun eri vuosikymmeninä. Kaupungin vuonna 1909 omille työntekijöilleen vuokra-asunnoiksi rakennuttama nykyään suojeltu puutalo on merkittävä sekä kiinteistönä että näyttelyn aitona miljöönä. Työväenasuntomuseo on toinen kaupunginmuseon kahdesta kausimuseosta Ruiskumestarin talon ohella.

Hanke on kuntotutkimuksiin perustuva tekninen peruskorjaus, jossa uusitaan rakennuksen vesikatto ja korjataan kosteusvaurioituneet hirsiseinät ja välipohjat. Tekninen peruskorjaus mahdollistaa Työväenasuntomuseon toiminnan jatkumisen terveellisissä ja turvallisissa tiloissa.

Toiminnalliset muutokset parantavat museon asiakaskokemusta

Kaupunginmuseolle tärkeä toiminnallinen tavoite on tarjota asiakkaille mahdollisuus kiertää museossa myös itsenäisesti (ilman opastusta), mikä edellyttää kulunvalvonta- ja lukitusjärjestelmien ajanmukaistamista. Kulunvalvonta-, lukitus- ja turvallisuusjärjestelmien uusiminen parantaa myös henkilö- ja kiinteistöturvallisuutta sekä riskienhallintaa.

Työväenasuntomuseossa ei ole ollut ryhmätyötilaa, mikä hankaloittaa ja osin jopa estää museopedagogisesti tarkoituksenmukaisen toiminnan. Peruskorjauksessa toinen henkilökunnan sosiaalitilana toimineista huoneista muutetaan ryhmätyötilaksi, jossa päiväkoti- ja koululaisryhmät voivat opetus- ja ryhmätyöskentelyn lisäksi odottaa opastusta ja syödä eväitä. Ryhmätyötila parantaa ratkaisevasti museopedagogisen toiminnan edellytyksiä. Kauempaa Helsingistä tulevien päiväkoti- ja koululaisryhmien vierailut museossa helpottuvat, kun museossa on mahdollisuus syödä eväitä.

Asiakas-wc:iden ja henkilökunnan sosiaalitilojen ajanmukaistaminen parantaa sekä asiakasviihtyvyyttä että työhyvinvointia.

Kohteen erityisvaatimusten huomiointi

Rakennuksen julkisivu ja vesikatto korjataan rakennuksen ominaispiirteet säilyttäen, mahdollisuuksien mukaan parantamalla julkisivun ja katon kosteusteknistä toimivuutta. Museon 1. kerroksen näyttelyhuoneisiin ei tehdä rakennusteknisiä muutoksia. Mahdolliset korjaukset tehdään ennallistamalla rakenteet.

Rakennus kuuluu asemakaavassa korttelialueeseen, jonka ympäristö säilytetään (merkintä A/S). Suunnittelussa otetaan huomioon asemakaavan edellyttämä rakennuksen ominaispiirteiden säilyttämisen tärkeys.

Hankkeen laajuus ja kustannusvaikutukset

Rakennuksen laajuus on yhteensä 554,0 htm2 ja nykyinen vuokra on 128 838 euroa vuodessa (19,38 €/htm2/kk). Teknisen perusparannuksen jälkeinen tuleva vuokra on arviolta 209 603 euroa vuodessa (31,53 €/htm2/kk). Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa on varattu hankkeelle määrärahaa 2 960 000 euroa vuosille 2024–2025.

Hanke ei edellytä väistötiloja. Kaupunginmuseo säilyttää Työväenasuntomuseon näyttelyesineistöä peruskorjauksen ajan HAM HKM yhteisessä kokoelmakeskuksessa. Työväenasuntomuseossa ei toiminnan kausiluonteisuuden vuoksi ole vakituista henkilökuntaa.

Aikaisemmat päätökset, osallisuus ja yhteisvalmistelu

Tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaisesti teknisissä korjaushankkeissa tilojen käyttäjä ei tee erillistä tarvepäätöstä, kun kyseinen hanke on välttämätön rakennuksen teknisen kunnon tai esimerkiksi sisäilmaongelman korjaamiseksi. Tilojen käyttäjä sitoutuu tilahankkeeseen antamalla puoltavan lausunnon hankesuunnitelmasta.

Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialojen yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun yhteydessä on osallistettu kaupunginmuseon henkilökuntaa ja sidosryhmiä sekä kuultu asiantuntijoina rakennusvalvonnan, kaupunginmuseon ja pelastuslaitoksen edustajia sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöä.

Close

This decision was published on 28.03.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kulttuurijohtaja
Mari Männistö

Ask for more info

Elina Kallio, intendentti, puhelin: 09 310 71555

elina.kallio@hel.fi

Mustafa Gürler, arkkitehti, puhelin: 09 310 26435

mustafa.gurler@hel.fi

Attachments

2. Hankesuunnitelman liitteet Työväenasuntomuseo 8.3.2024
3. Kuvan työsuojelun työväenasuntomuseon

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.