Tutkimuslupa, Spiritualitet som en källa till residens och egenvård hos socialarbetare
Forskningslov för "Spiritualitet som en källa till resiliens och egenvård hos socialarbetare"
Beslut
Barnskyddschefen beviljade forskningstillstånd till ********** forskning "Spiritualitet som en källa till resiliens och egenvård hos socialarbetare” (pro gradu). Kontaktperson är socialarbetare ********** Forskningstillståndet är i kraft till 31.10.2025.
På forskningen tillämpas följande villkor:
I forskningprocessen följs god forskningetisk praxis. De som deltagit i forskningen får ej igenkännas i forskningsrapporten.
Forskningen orsakar inga kostnader för social- och hälsovårdssektorn.
Forskaren förbinder sig att följa EU:s allmänna dataskyddsförordning, dataskyddslag (1050/2018) och annan ikraftvarande lagstiftning som ställer krav för forskare.
Vid förfrågan presenterar forskaren avgiftsfritt forskningsresultatet inom social- och hälsovårdssektorn.
Den elektroniska forskningsrapporten eller dess adress skickas för social-, hälsovårds- och räddningssektorns bruk till adressen: tutkimusluvat.sote@hel.fi.
Beslutsmotivering
Syftet med avhandlingen är att undersöka ifall spirituell praxis och en kristen tro i en socialarbetares liv kan fungera som en skyddande och resiliensgivande faktor i arbetet t.ex. genom att stärka motståndskraften mot negativa och belastande effekter, så som sekundär traumatisering och utbrändhet. Ämnet är viktigt med tanke på den enskilda individens välmående men också med tanke på den sociala branschens hållbarhet.
Forskningsfrågorna är följande:
1. Hur kan en kristen tro bidra till att stärka resiliensen hos socialarbetare i deras yrkesutövning?
2. Hur påverkar socialarbetarens egna kristna tro och spirituella praxis deras självuppfattning och relation till klienter i yrket?
3. På vilket sätt bidrar specifika spirituella praktiker till att stärka resiliensen hos socialarbetare i deras yrkesroll?
Forskningen utförs genom semistrukturerade intervjuer med 3-4 socialarbetare. Intervjuerna räcker uppskattningsvis 45-60 minuter. Materialet analyseras med hjälp av teoretisk tematisk analys och ett fenomenologiskt angreppssätt utnyttjas.
Forskaren förbinder sig att följa goda vetenskapliga principer och etiska instruktioner. Respondenterna informeras on studien, deltagarens rättigheter, sekretess och hantering av personuppgifter. Deltagandet är frivilligt och informanterna ger sitt samtycke innan forskningen inleds. Resultatet framställs så att informanterna inte kan igenkännas. Forskningsmaterialet förvaras datasäkert enligt integritetspolicyn och förstörs i helhet efter att forskningen är genomförd och godkänd.
Forkningslovet understöds av chefen för barnskyddets socialarbete 5.12.2024.
I enlighet med social-, hälsovårds och räddningsnämndens beslut 30.11.2023 § 249 fattar barnskyddschefen beslut avseende forskningslov som berör barnskyddstjänsterna.
This decision was published on 19.12.2024
ANVISNINGAR FÖR ATT SKRIVA OMPRÖVNINGSBEGÄRAN
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Ask for more info
Laura Larkka, specialplanerare, telefon: 09 310 25651