Poistumisturvallisuuden arviointi / Suomen Cp-liitto ry, Laajasalon palveluasunnot, Muurahaisenpolku 6 B
Päätös
Helsingin pelastuslaitos on vastaanottanut Suomen Cp-liitto ry:n laatiman, pelastuslain (379/2011) 19 § mukaisen poistumisturvallisuusselvityksen 28.11.2016. Poistumisturvallisuusselvitys
ja siitä annettava poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Suomen Cp-liitto ry:n kohdetta Laajasalon palveluasunnot osoitteessa Muurahaisenpolku 6 B.
Pelastusviranomainen on tehnyt poistumisturvallisuuden arviointiin
liittyvän kohdekäynnin 19.7.2017.
Toiminnanharjoittajan laatiman poistumisturvallisuusselvityksen ja
vastaavan ohjaajan kanssa 19.7.2017 käydyn keskustelun perusteella
poistumisturvallisuus ei pelastusviranomaisen arvion mukaan täytä
pelastuslain 18 § säädettyjä vaatimuksia.
Poistumisturvallisuuden saattamiseksi laissa säädettyjen vaatimusten
mukaiseksi pelastusviranomainen antaa seuraavat korjausmääräykset.
Korjausmääräys
Toiminnanharjoittajan tulee laatia poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma.
Suunnitelmassa tulee esittää toimenpiteet ja aikataulu, joilla poistumisturvallisuus saatetaan vaatimusten mukaiselle tasolle 2019 vuoden loppuun mennessä.
Määräaika toteuttamissuunnitelman laatimiselle: 31.10.2017
Huomautus:
Mikäli toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä ei pelastusviranomaisen arvion mukaan voida saattaa kohteen poistumisturvallisuutta vaatimusten mukaiseksi, on pelastusviranomaisen annettava poistumisturvallisuuden toteuttamismääräys. Tällöin voidaan määrätä myös pelastuslain 82 § mukaisia erityisiä turvallisuusvaatimuksia, kuten automaattisen sammutuslaitteiston asentaminen.
Ehdot:
Edellä mainittujen korjausmääräysten lisäksi ehtoina riittävälle
poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat
päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot sekä seuraavat erityisehdot:
Kaikissa asukasvuoteissa tulee pitää pelastuspatjat tai -lakanat. Henkilökunta tulee olla koulutettu niiden käyttöön. Riittävällä harjoittelulla tulee ylläpitää pelastuspatjan tai -lakanan käyttöä.
Päätöksen perustelut
Pelastusviranomainen arvioi poistumisturvallisuuden olevan puutteellisella tasolla seuraavilla perusteilla:
Laajasalon palveluasunnot tuottaa vammaispalvelulain mukaista tehostettua palveluasumista. Asukaspaikkoja on kaiken kaikkiaan 11. Arviointia tehdessä asukkaita oli 10, yksi huoneisto oli tyhjillään. Kaikki asukkaat ovat liikuntavammaisia. Osa asukkaista liikkuu itsenäisesti ainoastaan sähköpyörätuolilla, osa taasen kykenee liikkumaan manuaalipyörätuolilla lyhyen matkaa itsenäisesti. Osa asukkaista ei liiku itsenäisesti millään apuvälineellä. Kaikkia asukkaat tarvitsevat toisen henkilön avustusta siirtymisessä sängystä pyörätuoliin.
Rakennus on betonirunkoinen ja valmistunut vuonna 2000 sisältäen portaat A ja B. Palveluasunnot sijaitsevat kolmikerroksisen rakennuksen B-portaassa. B-porras on jaettu osastoihin. Jokainen asuinhuoneisto muodostaa oman palo-osaston, jonka palonkestoluokka on EI 60 (rakennuslupa: Rakennuslupatunnus: 49-1362-99-A. Lupatyyppi: Uudisrakennus. Päätöspäivämäärä: 10.08.1999). Itäpäädyssä olevan porrashuoneen kolme kerrosta muodostavat oman palo-osaston. Jokaisessa porrashuoneen kerroksessa sijaitsee kaksi (2) asuntoa kussakin. B-siiven porrashuoneesta länteen johtavalla käytävällä on palo-osaston raja. B-siiven läntiseltä osalta ei ole erillistä uloskäyntiä, vaan itäpäädyn porrashuone toimii ainoana uloskäytävänä.
Rakennuksen jokainen asuinhuone on varustettu sähköverkkoon kytketyillä palovaroittimilla. Palovaroittimien rinnalla toimii palovaroitinjärjestelmä, joka on ohjelmoitu turvapuhelimiin. Palovaroitinjärjestelmästä välittyy tieto hoitajien langattomiin DECT-puhelimiin sekä hoitajien tiloissa olevaan pöytäpuhelimeen. Ilmoituksessa näkyy teksti "palo" sekä huonenumero että asukkaan nimi. Rakennuksesta ei ole varustettu automaattisella sammutusjärjestelmällä.
Henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden. Vähimmillään yöaikaan paikalla on yksi (1) henkilö.
Pelastusviranomaisen arvion mukaan yksittäisten asukkaiden pelastaminen syttyneestä huoneistosta (palo-osastosta) ei ole mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Arvio perustuu siihen tosiseikkaan, että hoitajat eivät ole kykeneväisiä siirtämään osaa potilaista sängystä ulos pelastuslakanaa käyttäen.
Arvio perustuu:
- poistumisturvallisuusselvitykseen (28.11.2016)
- kohdetutustuminen sekä keskustelu vastaavan ohjaajan kanssa 19.7.2017
Pelastusviranomaisen arvion mukaan tilojen suojaaminen automaattisella sammutuslaitteistolla on tehokkain keino palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamiseksi, mikäli tilojen käyttö ja toiminnan luonne jatkuvat nykyisessä muodossaan.
Päätöksen säädösperusteet:
Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §
This decision was published on 08.12.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Sami Loukkaanhuhta, palotarkastaja, puhelin: 09 31030726