Sosiaali- ja terveysvirasto, Ruoholan ryhmäkoti, poistumisturvallisuus, Laivapojankatu 3 F

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2014-008841
More recent handlings
§ 10
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveysvirasto, Ruoholan ryhmäkoti, poistumisturvallisuus, Laivapojankatu 3 F

Pelastusjohtaja

Päätös

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia.

Korjausmääräys

Toiminnanharjoittajan tulee laatia poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma.
Suunnitelmassa tulee esittää toimenpiteet ja aikataulut, joilla poistumisturvallisuus saatetaan hyväksyttävälle tasolle 31.5.2018 mennessä.

Määräaika toteuttamissuunnitelman laatimiselle: 13.10.2017

Päätöksen perustelut

Pelastusviranomainen arvioi poistumisturvallisuuden olevan puutteellinen seuraavilla perusteilla:

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitykset 02.07.2014 ja 14.11.2016
- kohdetutustuminen 30.03.2017
- poistumiskoe 14.06.2017

Ruoholan ryhmäkoti tuottaa ohjattua asumispalvelua viidelle kehitysvammaiselle aikuiselle. Lisäksi ryhmäkotiin kuuluu kaksi tukiasuntoa, jotka sijaitsevat samassa portaikossa. Molemmissa tukiasunnoissa asuu yksi kehitysvammainen henkilö. Asiakkaiden henkinen toimintakyky on alentunut kehitysvamman vuoksi ja tarvitsevat sanallista ohjausta ja valvontaa päivittäisessä toiminnassa. Henkilökuntaa on paikalla arkisin noin klo 11-19 sekä viikonloppuisin klo 11-18 välisenä aikana.

Ruoholan ryhmäkoti sijaitsee 1995 vuonna rakennetun kerrostalon toisessa kerroksessa. Ryhmäkodin pinta-ala on noin 210 m2. Rakennuksen palotekninen luokka on P1. Ryhmäkodin kodinhoitohuone on oma palo-osasto (EI30). Toisen palo-osaston muodostaa muut ryhmäkodin tilat: keittiö, olohuone, käytävä, toimisto, asukashuoneet ja saunaosasto. Ryhmäkodin rakenteet eivät tue palo-ovien asentamista, minkä vuoksi asukashuoneet eivät ole osastoituja. Asukashuoneissa on omat keittiöt, joiden sähköt kytketään pois automaattisulakkeilla. Samoin kytketään pois myös sauna, yhteinen keittiö sekä muut tilat.
Ryhmäkoti on varustettu palovaroitinjärjestelmällä sekä yksittäisillä paristokäyttöisillä palovaroittimilla. Palovaroitinjärjestelmän valvonnassa on ainoastaan ryhmäkodin käytävä, jossa kaksi ilmaisinta. Palovaroitinjärjestelmästä hälytys välittyy Mainiovireen turvapalveluun. Muissa tiloissa on paristokäyttöiset palovaroittimet. Alkusammutuskalustona on käsisammuttimet. Ryhmäkodista on porrashuoneeseen johtava uloskäytävä sekä varatienä toimii parveke.

Henkilökunta ja asukkaat järjestävät poistumisharjoituksia noin 1-3 kertaa vuodessa. Ryhmäkodissa pidettiin poistumiskoe 14.06.2017. Poistumiskokeen perusteella voidaan todeta, että kaikki asukkaat kykenevät poistumaan omatoimisesti.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan asukkaiden poistuminen koko palo-osastosta turvalliseen poistumiseen käytettävän ajan puitteissa on epävarmaa. Epävarmuuden aiheuttaa yksittäisten paristokäyttöisten palovaroittimien toimintavarmuus sekä niiden kuuluvuus asukkaille. Myös se seikka, että asukashuoneet sekä yleiset tilat pl. kodinhoitohuone, muodostaen yhtenäisen palo-osaston, mahdollistavat palon leviämisen palo-osastossa joka vaikeuttaa asukkaiden poistumista.

Päätöksen säädösperusteet

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

This decision was published on 08.12.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Sami Loukkaanhuhta, palotarkastaja, puhelin: 09 31030726

sami.loukkaanhuhta@hel.fi

Decisionmaker

Jorma Lilja
pelastusjohtaja

Attachments

1. Liite 1. Yleiset ehdot (2017).pdf
The attachment will not be published on the internet.
2. Toteuttamissuunnitelma-ohje 2017.pdf
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.