Poistumisturvallisuuden arviointi / Sosiaali- ja terveystoimialan, Pihlajiston ryhmäkoti, Salpausseläntie 18

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2014-009517
More recent handlings
§ 29
This decisionmaker is no longer active

Poistumisturvallisuuden arviointi / Sosiaali- ja terveystoimialan, Pihlajiston ryhmäkoti, Salpausseläntie 18

Pelastusjohtaja

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Pihlajiston ryhmäkoti osoitteessa Salpausseläntie 18, Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteena on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 31.07.2014 (määräaikaisella palotarkastuksella 21.07.2017 poistumisturvallisuusselvityksen tietojen ajantasaisuus tarkistettu)
- määräaikainen palotarkastus 21.07.2017
- poistumiskoe 27.09.2017

Ryhmäkoti tarjoaa ympärivuorokautista asumista kahdeksalle (8) eriasteisesti kehitysvammaiselle aikuiselle. Lisäksi ryhmäkodissa on yksi (1) lyhytaikaispaikka, jota käyttävät kotonaan asuvat kehitysvammaiset.

Yksi (1) asukkaista on täysin avustettava joka käyttää liikkumiseen pyörätuolia sekä yksi (1) joka liikkuu rollaattoria apuna käyttäen. Muut asukkaat liikkuvat itsenäisesti kävellen tai talutettuina. Kehitysvamman lisäksi asukkailla on erilaisia somaattisia sairauksia sekä mielenterveysongelmia. Lyhytaikaispaikkaa käyttävät asukkaat ovat myös runsaasti tukea tarvitsevia. Vaaratilanteissa, esimerkiksi tulipalon sattuessa asukkaat saattavat olla arvaamattomia ja vaikeasti hallittavia. Myös palokellon tai -sireenin ääni saattaa aiheuttaa edellä mainittua arvaamattomuutta.

Henkilökuntaa on paikalla vähimmillään yöaikana yksi (1). Päivä ja ilta-aikaan henkilökuntaa on paikalla kaksi (2). Henkilökunta on kykeneväinen aloittamaan alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet.

Pihlajiston ryhmäkoti sijaitsee vuonna 1972 rakennetun P1 paloluokan betonirunkoisen rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Ryhmäkodin Salpausseläntien puolella maanpinta on samassa tasossa ja sisäpihan puolelta katsottuna ryhmäkoti sijaitsee ns. toisessa kerroksessa. Ryhmäkodista on kaksi suoraan maanpinnalle johtavaa poistumisreittiä: pääoven sekä keittiön kautta. Varateinä toimii ryhmäkodin parvekkeet, joista pelastaminen tapahtuu pelastuslaitoksen toimesta.
Ryhmäkodin tiloissa on asuinhuoneiden lisäksi toimisto, keittiö, kodinhoitohuone, oleskelutilat sekä sauna ja iv-konehuone.
Palo-osastointi on toimitettujen asiakirjojen perusteella toteutettu siten, että keittiö muodostaa oman palo-osaston, jonka paloluokka on EI 30. Asukashuoneiden palo-ovet ovat palonkestävyydeltään luokkaa EI 15 ja seinärakenteet luokka B 30 (vastaa luokkaa EI 30). Asuinhuoneistojen muodostaessa oman palo-osastonsa on jokaisessa palo-osastossa asukkaita yksi (1).

Pihlajiston ryhmäkoti on varustettu paikallisella palovaroitinjärjestelmällä, joka hälyttää paikallisesti. Ryhmäkodissa on myös alkusammutuskalustona käsisammuttimet sekä sammutuspeitteet. Jokaisen asukkaan vuoteessa on joko pelastuslakana tai -patja.

Palohälytystilanteita varten henkilökunnalla on laadittu selkeät toimintaohjeet, jotka löytyvät pelastussuunnitelmasta. Päivä ja yöaikaan, jolloin henkilökunnan vahvuus on eri, on laadittu erilliset toimintaohjeet

27.09.2017 pidetyssä poistumiskokeella oli tarkoitus simuloida yöaikaan sattuvaa tulipaloa. Poistumiskokeesta tehtyjä havaintoja hyödynnetään poistumisturvallisuuden arvioinnissa. Poistumiskoe käsitti koko ryhmäkodin tiloja sekä kaikkia asukkaita. Poistumiskokeessa saatujen tulosten perusteella koko rakennus saadaan tyhjennettyä riittävässä ajassa henkilökunnan toimenpitein.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus on riittävällä tasolla. Arvio perustuu:
- asuinhuonekohtaiseen palo-osastointiin
- henkilökunnan jatkuvaan läsnäoloon ja valmiuteen aloittaa alkusammutus ja pelastustoimenpiteet
- palovaroitinjärjestelmään, joka mahdollistaa palon nopean paikantamisen sekä henkilökunnan nopean pelastustoimenpiteiden käynnistämisen
- 27.09.2017 pidettyyn poistumiskokeeseen

Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa. Pelastusviranomainen suosittelee automaattisen sammutuslaitteiston asentamista palo- ja poistumisturvallisuuden parantamiseksi

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

This decision was published on 13.10.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Sami Loukkaanhuhta, palotarkastaja, puhelin: 09 31030726

sami.loukkaanhuhta@hel.fi

Decisionmaker

Jari Korkiamäki
pelastusjohtaja