Telakkarannan konepajan ja telakka-altaan asemakaavan muuttaminen nro 12454
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti
- hyväksyä 25.4.2017 päivätyn ja 24.10.2017 muutetun asemakaavan muutoksen piirustuksen nro 12454 mukaisena. Asemakaavan muutos koskee 5. kaupunginosan (Punavuori) korttelia 5133 ja katualuetta ja 20. kaupunginosan (Länsisatama) osaa korttelin 20176 tontista 20, vesialuetta ja kaupunginosan rajaa (muodostuu uusi kortteli 5134).
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan info- ja näyttelytila Laiturilla, Narinkka 2, sekä Internetsivuilla kohdassa Päätöksenteko
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaavaratkaisun keskeinen sisältö
Asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee korttelia, jolla sijaitsee suojeltu Telakkarannan konepaja ja telakkakonttori sekä kuivatelakka-allas. Asemakaavan muutos mahdollistaa konepajan ja telakkakonttorin muuttamisen palvelu-, liike- ja toimitiloiksi. Lisäksi kuivatelakka-allas liitetään osaksi Telakkarannan julkisia ulkotiloja. Kuivatelakka-allas suojellaan ja siihen mahdollistetaan pienimuotoinen telakkatoiminta tai vaihtoehtoisesti altaan täyttäminen vedellä ja perinnelaivojen sijoittuminen alueelle. Kaavaratkaisun mukainen kortteleiden yhteenlaskettu kerrosala on 6 680 k-m², josta konepajaan on osoitettu 5 500 k-m².
Kaavaratkaisun yhteydessä on laadittu liikennesuunnitelma (piirustus nro 6755). Konepajan eteläpuolelle sijoittuva Hietalahdenlaiturin osaksi liitetty jalankulun ja pyöräilyn alue on muutettu katualueeksi, jolla huoltoajoa ei ole sallittu. Huoltoajo on sallittu Pursimiehenkadun kautta.
Kaavaratkaisun toteuttaminen vaikuttaa erityisesti siten, että konepaja sekä telakkakonttori saadaan tarkoituksenmukaiseen käyttöön. Telakkatoiminnoilta vapautuva kuivatelakka-allas suojellaan ja otetaan uudenlaiseen hyötykäyttöön.
Päätökset kaavaratkaisun pohjana
Kaavaratkaisu on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukainen ja edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista siten, että alueen tunnistettavaa identiteettiä vahvistetaan, kaavoitetaan työpaikkoja keskustoihin sekä vahvistetaan Helsingin erityispiirteitä.
Alueen lähtökohdat ja nykytilanne
Telakkaranta käsittää Telakkakadun varrelle sijoittuvan vanhimman osan Helsingin perinteisen telakkatoiminnan käytössä olleesta alueesta. Telakkaranta on suunniteltu toiminnoiltaan monipuoliseksi kokonaisuudeksi, mikä mahdollistaa telakka-alueen muuttamisen asuin-, kulttuuri-, liike- ja toimitilakäyttöön. Telakkatoiminta tulee säilymään Hietalahden altaan äärellä Hernesaaressa alueen länsipuolella.
Kuivatelakka-altaan osalta on voimassa asemakaava vuodelta 1982, jossa alue on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta. Muilta osin aluetta koskee Telakkarannan asemakaava vuodelta 2016, joka mahdollistaa telakka-alueen muuttamisen asuin-, kulttuuri-, liike- ja toimitilakäyttöön.
Helsingin kaupunki omistaa osan korttelialueista ja osa korttelialueista on yksityisomistuksessa. Kaavoitus on tullut vireille tontin omistajan hakemuksesta. Kaavaratkaisu on tehty hakemuksen johdosta ja kaavaratkaisun sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa.
Kaavaratkaisun kustannukset
Yleisten alueiden ja yhdyskuntateknisten järjestelmien kustannuksia on arvioitu aiemmin Telakkarannan asemakaavassa. Konepajan eteläpuoleinen tontinosa muutetaan yleiseksi alueeksi. Kaavamuutos mahdollistaa alueen läpi Hietalahdenlaiturin kautta kulkevan sujuvan yleiselle jalankululle ja pyöräilylle osoitetun reitin toteuttamisen. Tästä aiheutuu kaupungille maanhankintakustannuksia. Kaavaratkaisun aiheuttamat muutokset suunniteltuihin viemäreihin eivät ole kustannuksiltaan merkittäviä. Telakka-altaan pumppaamon kustannuksia ei ole arvioitu. Ne arvioidaan jatkosuunnittelussa.
Kuivatelakka-altaan käyttöönoton aiheuttamia kustannuksia on arvioitu kaavaehdotusvaiheessa. Kustannuksissa on arvioitu vaihtoehtoina kuivatelakan korjaaminen ja sulkuportin kunnostaminen sekä kuivatelakan muuttaminen laiturialueeksi poistamalla sulkuportti. Kuivatelakan korjaamisen kustannukseksi arvioidaan noin 850 000 euroa ja laiturialueeksi muuttamisen kustannuksiksi noin 250 000 euroa.
Asemakaavamuutos nostaa alueen arvoa.
Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §) 9.6. – 10.7.2017
Kaavaehdotus esiteltiin kaupunkisuunnittelulautakunnalle 25.4.2017 ja lautakunta päätti 9.5.2017 asettaa asemakaavan muutosehdotuksen nähtäville.
Asemakaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, mistä on ilmoitettu maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla.
Kaavaehdotuksesta tehtiin yksi muistutus. Muistutuksessa esitetyt huomautukset kohdistuivat tilojen käyttötarkoituksen muutokseen ja niistä mahdollisesti lähialueiden asukkaille aiheutuviin ongelmiin, pysäköintipaikkojen riittävään määrään, Telakkakadun liikennejärjestelyihin sekä alueen turvallisuuteen ja viihtyisyyteen.
Kaavaehdotuksesta saatiin viranomaisten lausuntoja sen ollessa julkisesti nähtävillä. Lausunnoissa esitetyt huomautukset kohdistuivat hulevesiviemäreiden suunnitelmiin tehtäviin muutoksiin sekä jakelumuuntamoa varten tehtävään määräalamerkintään.
Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:
• Helen Sähköverkko Oy
• Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY).
Seuraavat tahot ilmoittivat, ettei niillä ole lausuttavaa: Helen Oy ja kaupunginmuseo (kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala).
Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen
Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista ja viranomaisten lausunnoista sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.
Huomautuksissa esitetyt asiat on otettu huomioon, kaavan tavoitteet huomioon ottaen, tarkoituksenmukaisilta osin.
Kaavaehdotukseen tehtiin muutoksia, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti kaavaselostuksen viimeisessä luvussa. Ne on myös koottu Tehdyt muutokset -liitteeseen.
Kaava-alueeseen tai sen osaan liittyvät tarvittavat maankäyttösopimusmenettelyt on saatettu päätökseen.
Kaupungin uusi hallintosääntö 1.6.2017 alkaen on laajentanut kaupunkiympäristölautakunnan päätösvaltaa asemakaavojen hyväksymisessä. Poiketen osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa ilmoitetusta päättäjätasosta, kaavan hyväksyy kaupunginvaltuuston sijaan kaupunkiympäristölautakunta. Kaupunkiympäristölautakunta päättää asemakaavan muutoksesta hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2. kohdan perusteella, koska kaavaratkaisulla ei katsota olevan merkittäviä vaikutuksia.
Tarkemmat perustelut
Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 9 §, 51 §, 52 §, 54 §, 57 §, 59 §, 62 §.
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 25.08.2017 § 14
Kaupunginmuseo 9.6.2017
Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 1.2.2017
09.05.2017 Ehdotuksen mukaan
25.04.2017 Pöydälle
Kiinteistövirasto Geotekninen osasto 31.1.2017
Kiinteistövirasto Tonttiosasto 30.1.2017
Pelastuslaitos Pelastustoimen osasto Pelastusjohtaja 27.01.2017 § 8
Rakennusvirasto 20.1.2017
This decision was published on 02.11.2017
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen, joka koskee asemakaavan muutosta, saa hakea muutosta kunnallisvalituksella
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen, lukuun ottamatta vaikutukseltaan vähäisiä asemakaavan muutoksia, joissa valitusoikeus on vain asianosaisilla. (Valitusoikeuden rajoittaminen ei koske MRL 73 §:n mukaisia ranta-asemakaavoja)
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa
- maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia
- rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Kunnan jäsenen, asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai ehyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero | (09) 655 783 |
Käyntiosoite | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Kirsi Rantama, arkkitehti, puhelin: 09 310 37207
Matti Kaijansinkko, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 37195
Teemu Vuohtoniemi, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37490
Sakari Mentu, arkkitehti, puhelin: 09 310 37217
Jarkko Nyman, insinööri, puhelin: 09 310 37094
Helena Färkkilä-Korjus, diplomi-insinööri, puhelin: 09 310 37325
Raila Hoivanen, diplomi-insinööri, puhelin: 09 310 37482
Kristian Berlin, kiinteistölakimies, puhelin: 09 310 36438