Eläintarhan huvilan residenssitoimintaa koskeva käyttöoikeussopimus
Eläintarhan huvilan residenssitoimintaa koskeva käyttöoikeussopimus
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti tehdä Eläintarhan taiteilijaresidenssitoimintaa koskevan käyttöoikeussopimuksen vuosille 2019–2023 osoitteessa Eläintarhantie 14 HIAP ry:n kanssa. Lisäksi lautakunta päätti valtuuttaa kulttuuripalvelupäällikön allekirjoittamaan käyttöoikeussopimuksen sekä tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ennen allekirjoitusta. Käyttöoikeussopimus on ennakoidulta arvoltaan noin 300 000 euroa.
Asiaa koskevaan markkinakartoitukseen vastasi kolme toimijaa: HIAP ry (Helsinki International Artists Progamme), Cirko - Uuden Sirkuksen Keskus ry ja Encanto Music ry. Cirko - Uuden Sirkuksen Keskus ry:n vastaus tuli myöhässä, joten sitä ei otettu käsittelyyn. HIAP ry:n ja Encanto Music ry:n vastausten keskinäisessä vertailussa HIAP ry:n ehdotus vastasi parhaiten toimintamalliltaan residenssitoiminnalle markkinakartoituksessa asetettuja tavoitteita. Vertailukriteereinä olivat kyky tuottaa lyhytaikaisia tuotantoresidenssejä, uskottava kokemus alalta, organisatorinen ja taloushallinnallinen näyttö residenssivarausten ja taiteilijoiden saapumisjärjestelyjen hoitamisesta siten, että palvelun toimintaan liittyvät operatiiviset ja henkilökulut katetaan vuokratuotoilla. Lisäksi vertailtiin kykyä kehittää residenssitoimintaa koti- ja kansainvälisesti.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti Eläintarhan huvilan residenssitoimintamallin muuttamisesta 8.5.2018, § 102. Päätöksen jälkeen tehtiin hankintalain mukainen markkinakartoitus, jossa taiteilijaresidenssistä kiinnostuneita palveluntuottajia pyydettiin esittämään ehdotuksensa palvelukonseptiksi. Markkinakartoitukseen vastasi kolme toimijaa, HIAP ry, Cirko - Uuden Sirkuksen Keskus ry (Cirko) sekä Encanto Music ry. Cirkon vastaus tuli myöhässä, joten sitä ei otettu käsittelyyn. Vertailtaessa ehdotuksia HIAP:n ehdotus vastasi selkeämmin toimintamalliltaan residenssitoiminalle asetettuja tavoitteita. Eläintarhan huvilan residenssitoiminnan käyttöoikeussopimukseen ei sovelleta hankintalakia, koska käyttöoikeussopimuksen ennakoitu arvo alittaa kansallisen kynnysarvon (Hankintalaki 25 §).
HIAP on vuonna 1998 perustettu taiteilijaresidenssi, jonka tavoitteena on edistää taiteen ammattilaisten kansainvälistä liikkuvuutta ja yhteistyömahdollisuuksia. Vuosittain noin 70 taiteen ammattilaista työskentelee HIAP:n Suomenlinnan maailmanperintökohteessa ja Kaapelitehtaalla sijaitsevissa residenssistudioissa. Residenssit tarjoavat aikaa ja tukea luovalle työskentelylle vuorovaikutuksessa paikallisen taidekentän kanssa.
Liitteenä oleva sopimusluonnos on neuvoteltu yhteistyössä HIAP:n kanssa. Sopimus antaa HIAP:lle käyttöoikeuden taitelijaresidenssinä toimivaan rakennukseen osoitteessa Eläintarhantie 14 ja määrittelee taitelijaresidenssiin liittyvän yhteistyön. Sopimuksen 5-vuotiskauden arvo on vuoden 2018 tasossa 299 035 euroa. Sopimuksen mukaan kaupunki vastaa rakennuksen pääoma- ja ylläpitovuokrasta ja HIAP puolestaan residenssitoimintaan liittyvistä kustannuksista. Rakennun käyttöön ja ylläpitoon liittyvät vastuut on määritelty sopimuksen liitteenä olevan vastuutaulukon mukaisesti. Rakennukseen liittyvä irtain kalustus on pääasiallisesti kaupungin omistamaa, joka tulee sopimuksen mukaan HIAP:n käyttöön osana sopimusta. Irtainta koskeva inventointiluettelo päivitetään osaksi sopimusliitteitä.
Helsingin kaupungin ja HIAP ry:n tavoitteena on kumppanuussopimuksen avulla turvata Eläintarhan huvilan taiteilijaresidenssin ammattimainen toiminta ja edistää vapaan taidekentän toimijoiden osallisuutta kulttuuripalvelujen kehittämiseen Helsingissä. Kumppanuussopimus perustuu strategialähtöiseen johtamiseen ja ohjaukseen, joten sitä tarkistetaan vuosittain kaupungin talousarvion valmistelun yhteydessä. Kumppanuussopimuksessa sitoudutaan pitkäaikaiseen yhteistyöhön, jonka avulla Eläintarhan huvilan residenssitoimintaa vahvistetaan yhteisten tavoitteiden pohjalta.
Residenssin tulevan toimintamallin ydin on seuraava:
Eläintarhan huvilan oma selkeä identiteetti säilyy ja vahvistuu. Eläintarhan huvilan residenssitoiminnan fokus on selkeästi määritelty ja palvelee erilaista tarkoitusta kuin HIAP:n muu residenssitoiminta. HIAP keskittyy pitkiin (3-11 kk) residensseihin, joissa on mahdollisuus vapaaseen taiteelliseen työskentelyyn ilman tuotantotavoitetta. Eläintarhan huvilan fokus on lyhyissä (1-8 viikkoa) tuotantoresidensseissä. Tuotantoresidensseissä taiteilijat saapuvat Helsinkiin toteuttamaan jonkun tietyn teoksen/esityksen, tai osallistumaan johonkin tiettyyn tapahtumaan. Eläintarhan huvila ei ole HIAP:n nykyisen ohjelmatoiminnan jatke, vaan oma itsenäinen kokonaisuutensa.
Eläintarhan huvilan tuotantoresidenssien varauksissa priorisoidaan pieniä kulttuuriorganisaatioita ja tapahtumia, joiden taloudelliset resurssit eivät mahdollista residenssien järjestämistä muilla tavoin. Sisällöllinen painotus on esittävässä taiteessa sekä julkisen tilan taiteessa, sillä näiden alueiden toimijoilla on selkeä tarve tuotantoresidensseihin ja näiden alueiden toimijat ovat olleet Eläintarhan huvilan merkittävimpiä käyttäjiä tähän asti. Eläintarhan huvilan taiteilijat saavat tuen työskentelylleen niiltä organisaatioilta, jotka kutsuvat heidät Helsinkiin (eivät HIAP:lta).
Kentän avaintoimijoiden sitoutuminen Eläintarhan huvilan toimintaan säilytetään. Eläintarhan huvilan toiminnan ohjaamista ja kehittämistä varten perustetaan ohjausryhmä.
Tarkoituksena on, että uusimuotoinen residenssi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta lukien.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 08.05.2018 § 102
18.04.2017 Esittelijän ehdotuksesta poiketen
24.01.2017 Palautettiin
13.12.2016 Pöydälle
This decision was published on 24.10.2018
MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN
Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta tekemällä hankintaoikaisuvaatimuksen tai kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen taikka molemmat.
OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika
Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksiantopäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin
kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla
- hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.
Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
OHJEET KUNTALAIN MUKAISEN OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto, tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin
kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamies, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehen allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 37002