Oikaisuvaatimus liikennesuunnittelupäällikön päätöksestä Vahakujan pysäköintikiellosta

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-001632
More recent handlings
Case 14. / 159 §

Oikaisuvaatimus liikennesuunnittelupäällikön päätöksestä Vahakujan pysäköintikiellosta

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä Asunto Oy Vahakuja 4-6 tekemän oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Liikennesuunnittelupäällikkö on päättänyt 17.02.2017 § 34 kieltää pysäköinnin Vahakujalta. Pysäköintikieltoon on päädytty, jotta voidaan varmistaa pelastus- ja huoltoliikenteen esteetön kulku kadun poikkeuksellisen kapealla ajoradalla.

Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan pysäköintikiellon poistamista turhana. Pysäköintikiellolla ei koeta olevan toivottua vaikutusta kadun pysäköinti- ja liikenneturvallisuustilanteeseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että Vahakujan alkuun olisi tullut ehdottaa ”Pihakatu” tai ”Kävelykatu” - liikennemerkkiä.

Päätöksen perustelut

Vahakujan katualueen leveys on 5,5 metriä ja sen ajorata on noin 4 metriä leveä. Katu on noin 75 metriä pitkä päättyvä tonttikatu, joka kuuluu 30 km/h nopeusrajoitusalueeseen. Palautteessa, jonka nojalla valituksenalaisen päätöksen mukaiseen ratkaisuun päädyttiin, on todettu, että ”Vahakujalle pysäköidään jatkuvasti ja estetään pihaan ajo sekä pihoista ajaminen. Pysäköinti sulkee käytännössä pelastustien.” Tähän ongelmaan on päätöksellä vastattu asettamalla kadun alkuun ”Pysäköintikieltoalue” - liikennemerkki, jotta voidaan varmistua siitä, ettei kapealla kadulla estetä pelastuskaluston ja huoltoajoneuvojen liikkumista ja että pysäköinninvalvonta pystyy valvomaan helpommin kadun pysäköintiä.

Asemakaavassa Vahakuja on yleiselle liikenteelle varattua katualuetta, jonkä päädyssä on kapeampi yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varattu osa. Koska Vahakuja ei ole asemakaavassa pihakatu, ei sitä myöskään lähtökohtaisesti merkitä pihakaduksi. Uudet pihakadut suunnitellaan asemakaavoitustyön yhteydessä ja ne merkitään asemakaavaan.

Pihakatua ei muodosteta asettamalla vain "Pihakatu"- liikennemerkki kadun alkuun. Vanhojen asuntoalueiden tavallisesta tonttikadusta muodostettavan pihakadun pitää sekä rakenteellisesti että tunnelmaltaan erota alueen muista kaduista. Vanhat kapeat tonttikadut (katualueen leveys alle 7 metriä) eivät kuitenkaan yleensä sovellu pihakaduiksi edes saneerauksen tai uudelleenrakentamisen yhteydessä, koska sinne ei pystytä katualueen kapeuden takia toteuttamaan pihakadun tunnelman kannalta olennaisia rakenteita (aukiot, istutukset, kavennukset, oleskelupaikat), jotka kuuluvat pihakadun luonteeseen. Myös kävelykadut osoitetaan asemakaavassa ja niiden rakentamisessa noudatetaan pitkälti samoja periaatteita kuin pihakaduissa. Näillä perusteluilla Vahakujaa ei merkitä piha- tai kävelykaduksi. Alueen tutkinnan ja maastokatselmuksen yhteydessä ei ole havaittu sellaisia liikenneturvallisuusongelmia, jotka vaatisivat muita toimenpiteitä Vahakujalla tai sen välittömässä lähiympäristössä.

Sovelletut lainkohdat

Tieliikennelaki (267/1981) 27 §, 28 § 2-kohta.

Pelastuslaki (379/2011) 11 §.

Lopputulos

Edellä esitettyjen seikkojen nojalla kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta liikennesuunnittelupäällikön päätöstä olisi muutettava tai joiden johdosta päätös olisi kumottava.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Muutoksenhakuoikeus

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt kadun varressa oleva asunto-osakeyhtiö.

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Tässä tapauksessa päätös on lähetetty tiedoksi sähköpostilla asianosaiselle 27.02.2017 ja asetettu yleisesti nähtäville 24.02.2017. Oikaisuvaatimus on toimitettu kaupunkisuunnittelulautakunnalle säädetyssä määräajassa 08.03.2017.

Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Close

Kaupunkisuunnitteluvirasto Liikennesuunnitteluosasto Liikennesuunnittelupäällikkö 17.02.2017 § 34

Close

This decision was published on 27.03.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Ask for more info

Juha Ruonala, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37416

juha.ruonala@hel.fi