Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite työaikakokeilusta
Päätös
Kaupunginvaltuusto katsoi kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Valtuutettu Yrjö Hakanen ja 18 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupungin vuoden 2018 talousarviossa ja 2018-2020 taloussuunnitelmassa päätetään kolmevuotisesta työajan lyhentämisen ja töiden jakamisen kokeilusta esimerkiksi vanhuspalveluissa, terveysasemilla ja muilla kokeiluun sopivilla aloilla. Kokeilu toteutettaisiin ansiotasoa alentamatta. Lisäksi työaikakokeilun vaikutuksia työn tuottavuuteen ja palvelujen saatavuuteen tulisi seurata ja tehdä näistä arvio.
Aloitteen mukaan Helsingissä on paljon sellaisia tehtäviä, joissa 6+6 tunnin työaikamallia voitaisiin kokeilla. Sillä voitaisiin helpottaa mm. terveysasemille pääsyä. Työajan lyhentäminen vähentäisi työn kuormittavuutta ja helpottaisi työssä jaksamista esimerkiksi vanhuspalveluissa. Samalla 6+6 tunnin työaikamalli loisi lisää työpaikkoja ja vähentäisi työttömyyttä. Hyviä kokemuksia työaikamallista on Ruotsissa, Saksassa ja myös Suomessa eräillä työpaikoilla.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.
Kaupunginhallitus toteaa, että Helsingin kaupunki toteuttaa työaikamääräyksiä kunnallisten virka- ja työehtosopimusten mukaan ja sitoutuu KT Kuntatyönantajien neuvottelemiin sopimuksiin. Kunnalliset sopimukset eivät sisällä 6+6 tunnin työaikamallia eikä keskimääräisestä työajan pituudesta voida neuvotella paikallisesti.
Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen tekemän kilpailukykysopimuksen mukaan vuosittaista työaikaa pidennettiin 1.2.2017 keskimäärin 24 tuntia vuodessa ansiotasoa muuttamatta. Tavoitteena on, että työajan pidennyksen tuoma hyöty käytetään kunnalliseen palvelutuotantoon ja kuntalaisten hyväksi.
Virka- ja työehtosopimusten mukaiset työaikamääräykset ja kaupungin linjaukset mahdollistavat lyhyemmän yksilöllisen työajan käytön. Lyhyempää työaikaa tekevien osa-aikaisten työntekijöiden palkkaus määräytyy osa-aikatyön suhteessa kokoaikaisen työntekijän palkkauksesta.
Jos lyhyempää työaikaa tekeville maksettaisiin samaa palkkaa kuin pidempää työaikaa tekeville, henkilöstö asetettaisiin keskenään eriarvoiseen asemaan.
Yleensä 6 + 6 tunnin työaikamallilla tarkoitetaan sitä, että työyksikön päivittäinen toiminta- tai palveluaika pitenee ja työntekijän oma työaika lyhenee. Työtä pyritään jakamaan useammalle samalla kun työntekijöiden työaika lyhenee ja toiminta- tai palveluaika pitenee.
Tarve tehdä ja teettää työtä joustavasti erilaisissa jaksoissa ja eri vuorokauden aikoina on lisääntynyt. Työntekijöiden henkilökohtaiset tarpeet työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa puoltavat joustavien työaikajärjestelyjen mahdollisuuksien lisäämistä. Työaikajärjestelyillä on vaikutusta työn tuottavuuteen ja yhteys työllisyyteen. Hyvin suunnitelluilla työajoilla voidaan vähentää työn kuormittavuutta ja tukea työssä jaksamista. Helsingissä esimerkiksi vanhusten kotihoidossa tapahtuneessa kokeilussa on onnistuttu vähentämään työntekijöiden sairauspoissaoloja ja parantamaan työhyvinvointia toimintatapoja muuttamalla ja uudistamalla työvuorosuunnittelua.
Helsinki työnantajana jatkaa työelämän joustojen kehittämistä myös tulevaisuudessa.
Kaupunginhallitus 11.09.2017 § 796
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi.
Esittelijä
Lisätiedot
Marju Pohjaniemi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 310 37965
This decision was published on 12.10.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Marju Pohjaniemi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 09 310 37965