Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HYKS Helsingin alueen sairaalat

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-002314
More recent handlings
§ 48
This decisionmaker is no longer active

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, HYKS Helsingin alueen sairaalat

Pelastusjohtaja

Päätös

Poistumisturvallisuuden arviointi koskee päätöksen perusteluissa eriteltyjä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HYKS Helsingin alueen sairaaloita. Päätös liittyy toiminnanharjoittajan laatimiin sairaalakohtaisiin poistumisturvallisuusselvityksiin ja niiden perusteella tehtyihin poistumisturvallisuuden arviointeihin.

Aiemmin tehtyjen arviointien perusteella poistumisturvallisuus ei pelastusviranomaisen arvion mukaan kaikilta osin täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Tällä perusteella toiminnanharjoittaja velvoitettiin laatimaan pelastuslain 20 § mukainen suunnitelma poistumisturvallisuuden parantamisesta (poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma). Toiminnanharjoittaja on toimittanut suunnitelman 9.7.2018.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan toteuttamissuunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä poistumisturvallisuus voidaan saattaa vaatimusten mukaiseksi. Toiminnanharjoittajan tulee toteuttaa toimenpiteet suunnitelmassa esitetyn mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Aiempien päätösten ja niissä mainittujen perusteluiden mukaisesti poistumisturvallisuus ei pelastusviranomaisen arvion mukaan täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia seuraavilta osin:
- HUS Kirurginen sairaala (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2017-002314)
- HUS Psykiatriakeskus (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2016-005097)
- HUS Syöpätautien klinikka (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2014-015450)
- HUS Iho- ja allergiasairaala (poistumisturvallisuuden arviointi 17.3.2017, HEL 2014-008736)

Toiminnanharjoittaja velvoitettiin laatimaan poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma edellä mainittujen sairaaloiden poistumisturvallisuuden parantamiseksi. Toiminnanharjoittaja toimitti poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelman 9.7.2018 (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelma HYKS Helsingin alueen sairaalat. 6.7.2018)

Ennen toteuttamissuunnitelman laatimista toiminnanharjoittaja hankki paloteknisen konsultin arvion poistumisturvallisuuden tilasta ja johtopäätökset toimenpidetarpeista (L2 Paloturvallisuus Oy, muistio ja neuvottelu 15.9.2017)

Poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustana olevassa muistiossa on esitetty
- tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnissa käytettyihin perusteisiin
- sairaalakohtaisia toimenpiteitä poistumisturvallisuuden parantamiseksi
- yleisiä toimenpiteitä poistumisturvallisuuden parantamiseksi ja ylläpitämiseksi

Sairaalakohtaiset perustelut:

HUS Kirurginen sairaala, Kasarmikatu 11-13

Toteuttamissuunnitelmassa esitetty seuraavat toimenpiteet:
- leikkaus- ja anestesiaosaston K4 jakaminen kahteen palo-osastoon (EI60, ml. ilmanvaihto)
- savuosastoivan sulun rakentaminen osaston K4 heräämön edustalle siten, että heräämöstä savulta suojattu yhteys porrashuoneen kautta toiseen palo-osastoon
- leikkaus- ja anestesiaosaston A2 ilmanvaihdon paloturvallisuus tarkistetaan vastaamaan palo-osastointiluokkaa

Lisäksi toteuttamissuunnitelman taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- dialyysiosasto jakautuu useampaan palo-osastoon
- osastojen A2 ja P2 välillä palo-osastointi.
- osasto P2 jaettu osiin potilashuoneittain (B15)

Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella osastot jakautuvat useampaan palo-osastoon tai/ja ovat osiin jaettu potilashuoneittain. Esitettyjen muutosten jälkeen myös osaston K4 evakuoiminen on ensivaiheessa mahdollista viereiseen palo-osastoon samassa kerroksessa.

HUS Psykiatriakeskus, Välskärinkatu 12

Toteuttamissuunnitelmassa esitetty seuraavat toimenpiteet:
- paloilmoittimen näyttölaitteiden lisääminen kaikille osastoille
- rakennus 32 B potilashuoneiden ovien vaihtaminen EI15-luokan oviin

Toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- potilashuoneiden ovet rakennus 32 A-osassa luokkaa EI30
- potilashuoneiden ovet rakennuksessa 1 (Punatiilitalo) luokkaa EI30 / B30 ja seinärakenteet täyttävät vähintään EI15-vaatimukset
- rakennuksen 1 (Punatiilitalo) kerrokset jakautuvat kolmeen palo-osastoon (EI60)

Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Keskeisiä toimenpiteitä ovat paloilmoittimen näyttölaitteiden lisääminen osastoille palon paikantamisen ja pelastustoimenpiteiden käynnistymisen nopeuttamiseksi sekä potilashuoneiden ovien vaihtaminen vähintään EI15-tasoon. Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella kaikki vuodeosastot jakautuvat useampaan palo-osastoon tai/ja ovat osiin jaettu potilashuoneittain.

Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa. Pelastusviranomainen suosittelee automaattisen sammutuslaitteiston asentamista palo- ja poistumisturvallisuuden parantamiseksi.

HUS Syöpätautien klinikka

Toteuttamissuunnitelman perusteella vuodeosastot siirtyvät uuteen Siltasairaalaan vuonna 2022. Toteuttamissuunnitelmassa esitetty seuraavat toimenpiteet:
- 7. kerroksen potilashuoneiden palo-osastoivien lasien siirtäminen oikeille paikoille

Lisäksi toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- potilashuoneiden ovet täyttävät 7. ja 8. kerroksen vuodeosastojen osalta EI15 tai EI30-luokan vaatimukset

Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella vuodeosastot ovat osiin jaettu potilashuoneittain. Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa.

HUS Iho- ja allergiasairaala

Toteuttamissuunnitelmassa ja sen taustamuistiossa on esitetty tarkennuksia ja korjauksia poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteisiin palo-osastoinnin osalta:
- vuodeosaston potilashuoneiden ovet täyttävät EI15-luokan vaatimukset

Palo-osastointiin liittyvien tarkennusten ja korjausten perusteella vuodeosastot ovat osiin jaettu potilashuoneittain. Toteuttamissuunnitelman perusteella vuodeosaston henkilökunnan toimintavalmiutta on kehitetty koulutuksella ja harjoituksin. Pelastusviranomaisen arvion mukaan esitetyillä toimenpiteillä voidaan saattaa poistumisturvallisuus riittävälle tasolle. Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa.

Yleiset perustelut:

Toiminnanharjoittaja on toteuttamissuunnitelmassa esittänyt myös yleisiä toimenpiteitä HYKS Helsingin sairaaloiden poistumisturvallisuuden parantamiseksi. Keskeisiä toimenpiteitä ovat muun muassa:
- henkilökunnan paloturvallisuuskoulutusten kehittäminen ja volyymin nostaminen
- pelastusharjoitusten järjestäminen sairaaloissa vuosittain
- palo- ja poistumisturvallisuuden omavalvonnan järjestelmällinen toteuttaminen

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

This decision was published on 29.08.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Antti Järvenpää, johtava palotarkastaja, puhelin: 09-31031350

antti.jarvenpaa@hel.fi

Decisionmaker

Jani Pitkänen
pelastusjohtaja