For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-003072
More recent handlings
Case 13. / 55 §

Oikaisuvaatimus rakennusviraston palveluosaston lakimiehen vahingonkorvauspäätöksestä

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä rakennusviraston palveluosaston lakimiehen päätöksestä 13.4.2017 (107 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Rakennusviraston palveluosaston lakimies on hylännyt Valimomestarinpuiston kohdalla Pitäjänmäellä 20.2.2017 tapahtuneeseen liukastumiseen liittyvän vahingonkorvaushakemuksen.

Esitetyt vaatimukset

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan vaatimuksensa vahingonkorvauksesta Pitäjänmäellä Valimomestarinpuistossa tapahtuneeseen liukastumiseen liittyen. Hakija on 20.2.2017 kello 19 käyttänyt Valimopuiston luistelukentän vieressä kulkevaa käytävää. Käytävä oli hakemuksen mukaan tapahtumahetkellä luminen, jäinen ja hiekoittamaton. Missään ei ollut kylttiä, jonka mukaan käytävä ei olisi talvikunnossapidon piirissä. Hakijan mukaan käytävä on välillä hyvin hoidettu. Vahingonkorvaushakemuksen ja oikaisuvaatimuksen mukaan vahinko on aiheutunut kaupungin kunnossapitovelvoitteen laiminlyönnistä.

Oikaisuvaatimuksen mukaan kaupunki ei ole huolehtinut puistokäytävän kunnossapidosta riittävällä tavalla. Hakija vaatii 2.000 euroa korvausta ansionmenetyksestä.

Päätöksen perustelut

Saadut selvitykset

Hakijan liukastuminen on tapahtunut Valimomestarinpuistossa kulkevalla puistokäytävällä. Kunnossapitopiirin selvityksen mukaan alue ei kuulu lakisääteisen talvikunnossapidon piiriin. Puistokäytävä on niin kutsuttu vaihtoehtoinen reitti, jota ei siis pidetä talvella kunnossa. On olemassa joitakin liikenteen suuresta määrästä johtuvia poikkeuksia puistokäytävien talvikunnossapidon osalta, mutta lähtökohta on, että puistokäytäviä ei voida kustannussyistä talvella ylläpitää. Kulkeminen vaihtoehtoisella reitillä tapahtuu omalla vastuulla. Lähellä on kuitenkin myös talvikunnossapidon piiriin kuuluvia kulkuväyliä, joiden kautta puistoalue on kierrettävissä.

Kyseisen puistokäytävän tarkoitus on mahdollistaa kulku luistinradalle. Väylää käyttävät jäähdytysauto ja puhdistuskone kentän kunnossapitotöissä. Tämä on osasyy siihen, että miksi väylää ei voida hiekoittaa. Hiekoitushiekka voisi muuten kulkeutua jääkentälle.

Puistokäytäviä ei yleensä kunnossapidetä siitäkään syystä, että käytävät eivät kestäisi kunnossapitoajoneuvoja. Käytävät ovat yleensä myös liian kapeita kunnossapitokalustolle, minkä takia kunnossapitoajoneuvot aiheuttaisivat vahinkoa. Puisto on pidetty käyttötarkoituksensa mukaisessa kunnossa.

Kyseiselle puistokäytävälle ei ole asetettu kylttiä talvikunnossapidosta. Kylttejä ei ole mahdollista laittaa kaikkiin paikkoihin kaupungissa; niitä käytetään ainoastaan vilkkaammin käytetyillä väylillä.

Sovellettu lainsäädäntö

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (669/1978) 3 §:n 1 momentin mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kyseisen lain 4 §:n mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Samaisen lain 6 §:n mukaan kunnan hallinnassa oleva tori, katuaukio, puisto ja muu näihin verrattava yleinen alue on kunnan pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.

Vahingonkorvauslain 3:2,2 §:n mukaan julkisyhteisö ei vastaa aiheutuneesta vahingosta, jos toimen tai tehtävän suorittamiselle sen laatu ja tarkoitus huomioon ottaen kohtuudella asetettuja vaatimuksia on noudatettu.

Lopputulos

Asiassa saatujen selvitysten nojalla on katsottava, että kyseinen puistoreitti ei ole kaupungin talvikunnossapidon piirissä. Helsingin kaupunki ei näin ollen tässä tapauksessa ole laiminlyönyt velvoitteitaan.

Aiemmin tehdyn rakennusviraston palveluosaston lakimiehen päätöksen jälkeen ei ole esitetty uutta näyttöä siitä, että vahinko johtuisi kaupungin laiminlyönnistä. Näin ollen on katsottava, että Helsingin kaupunki ei ole vastuussa aiheutuneesta vahingosta. Rakennusviraston palveluosaston lakimiehen päätöstä ei ole syytä muuttaa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain (410/2015) siirtymäsäännösten nojalla oikaisuvaatimusten käsittelyssä sovelletaan vanhan kuntalain (365/1995) säännöksiä 1.6.2017 asti. Vanhan kuntalain 89 §:n 1 ja 2 momenttien, 92 §:n 1 momentin sekä 93 §:n mukaisesti lautakunnan alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön asianosainen tai kunnan jäsen voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen asianomaiselle lautakunnalle 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 18.4.2017. Oikaisuvaatimus yleisten töiden lautakunnalle on saapunut 19.4.2017 eli säädetyssä määräajassa.

Oikaisuvaatimus on ollut nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Close

Rakennusvirasto Palveluosasto Palveluosaston lakimies 13.04.2017 § 107

Close

This decision was published on 30.08.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Ask for more info

Matti Laihonen, asiamies, puhelin: 09 310 38813

matti.laihonen@hel.fi