Siuntion ja Tuusulan kuntien liittyminen Helsingin Seudun Liikenne -kuntayhtymän jäseniksi
Päätös
Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä Siuntion ja Tuusulan kuntien liittymisen Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymään 1.1.2018 alkaen.
Samalla kaupunginvaltuusto päätti
- hyväksyä liitteenä olevan muutetun Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän perussopimuksen ehdolla, että myös kuntayhtymän muut nykyiset jäsenkunnat hyväksyvät muutetun perussopimuksen.
- valtuuttaa Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymän tekemään perussopimuksen yhteydessä tarvittaessa vähäisiä ja teknisiä tarkennuksia perussopimukseen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) on perustettu 10.6.2009, ja toiminta käynnistyi 1.1.2010. Kuntayhtymä toimii joukkoliikennelain mukaisena toimivaltaisena viranomaisena HSL-kuntien alueella.
Kuntayhtymän ovat perustaneet Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa sekä Kerava ja Kirkkonummi. HSL:n perussopimuksen mukaan kuntayhtymään voivat perustajakuntien lisäksi kuulua muut Helsingin seudun kunnat: Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä, Pornainen, Hyvinkää, Vihti ja Sipoo. Jäsenkuntia ovat tällä hetkellä Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kirkkonummi ja Sipoo.
Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän hallitus esittää 30.3.2017 nykyisille jäsenkunnille, että ne hyväksyvät ehdotuksen muutetuksi HSL:n perussopimukseksi Siuntion ja Tuusulan kuntien päätettyä valtuustojensa päätöksillä 30.1.2017 ja 13.2.2017 jäsenyyden hakemisesta. Lisäksi jäsenkuntia pyydetään valtuuttamaan HSL tekemään perussopimukseen tarvittaessa vähäisiä teknisiä tarkennuksia.
HSL:n esitys on liitteenä 1 ja HSL:n pöytäkirjanotteet Siuntion ja Tuusulan liittymisestä liitteinä 2 ja 3.
Perussopimuksen muuttaminen
Uuden jäsenkunnan liittyminen edellyttää perussopimuksen muutosta, joka on käsiteltävä kaikissa HSL:n jäsenkuntien valtuustoissa. Perussopimukseen on samassa yhteydessä tarkoitus tehdä myös eräitä teknisluonteisia tarkistuksia.
Luonnos perussopimukseksi on liitteenä 4 ja nykyinen perussopimus on liitteenä 5.
Siuntiota ja Tuusulaa ei mainita nykyisessä perussopimuksessa niiden kuntien joukossa, jotka voivat liittyä kuntayhtymään. Perussopimuksen 4 §:ään ehdotetaan tämän vuoksi lisättäväksi toinen momentti seuraavasti: ’Kuntayhtymään voi lisäksi kuulua sellainen Helsingin seudun ulkopuolinen kunta, joka täyttää 5 §:n mukaiset jäsenyyden edellytykset.’
Perussopimuksen 12 §:n 1 momentin mukaan yhtymäkokouksessa jäsenkuntien äänivalta jakautuu asukaslukujen suhteessa kuitenkin siten, että yhden kunnan ääniosuus voi olla enintään 50 %. Perussopimukseksi todetaan, että ääniosuudet tarkistetaan kunnallisvaalikauden alussa kunnallisvaalivuotta edeltävän vuoden viimeisen päivän asukaslukujen mukaisesti ja uuden jäsenkunnan liittyessä kuntayhtymään 12 §:n 1 momentissa mainittua periaatetta noudattaen.
Perussopimuksen 15 §:n mukaan hallituksen paikkajako määräytyy 12 §:n mukaisten ääniosuuksien suhteessa. HSL:n hallituksessa on enintään 14 jäsentä ja näiden varajäsenet, kuten nykyisinkin.
Luonnoksessa 12 §:stä ja 15 §:stä on poistettu ääniosuuksien määrät ja hallituspaikkojen määrät kunnittain. HSL:n mukaan ei ole tarkoituksenmukaista kertoa kuin hallituspaikkojen ja ääniosuuksien määräytymisperuste, eikä niiden tarkkoja määriä.
Tarkistukset HSL:n hallituksen kokoonpanoon tehdään myöhemmin tämän vuoden aikana, kun kuntavaalien tulos on selvillä. Uudet hallituksen jäsenet nimeää HSL:n yhtymäkokous.
Perussopimukseen on lisäksi tehty muita Siuntion ja Tuusulan jäsenyydestä johtuvia teknisiä muutoksia sekä muita tarkistuksia, jotka koskevat lähinnä kohtia, joilla ei enää ole merkitystä.
Peruspääoman muutokset
HSL:n yhtymäkokous peruspääoman korottamisesta Siuntion ja Tuusulan osuuksia vastaavalla määrällä. Siuntion peruspääoma olisi noin 51 000 euroa ja Tuusulan noin 316 200 euroa.
Uuden jäsenkunnan on maksettava peruspääomaosuutensa liittymisen yhteydessä. Tätä koskeva selvennys esitettään lisättäväksi perussopimuksen 6 §:ään.
Siuntion ja Tuusulan kuntien liittymisen vaikutus nykyisten jäsenkuntien maksuosuuksiin on HSL:n alustavien tietojen mukaan vähäinen.
Esittelijän kannanotot
Kaupunginhallitus pitää uusien jäsenten ottamista kannatettavana sekä muutoksia perussopimukseen perusteltuina. Kaupunginhallitus toteaa, että Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvun mukaan Helsingin ääniosuus ei olisi muuttumassa Siuntion ja Tuusulan liittymisen johdosta.
Kaupunginhallituksen tarkoituksena on, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy päätösehdotuksen, kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalveluja allekirjoittamaan perussopimuksen sekä oikeuttaa oikeuspalvelut samalla hyväksymään vähäisiä ja teknisiä tarkennuksia perussopimukseen.
Kaupunginhallitus 18.04.2017 § 409
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Siuntion ja Tuusulan kuntien liittymisen Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymään 1.1.2018 alkaen.
Samalla kaupunginvaltuusto päättää
- hyväksyä liitteenä olevan muutetun Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän perussopimuksen ehdolla, että myös kuntayhtymän muut nykyiset jäsenkunnat hyväksyvät muutetun perussopimuksen.
- valtuuttaa Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymän tekemään perussopimuksen yhteydessä tarvittaessa vähäisiä ja teknisiä tarkennuksia perussopimukseen.
Esittelijä
Lisätiedot
Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36035
This decision was published on 12.05.2017
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, jolla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Kristiina Matikainen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36035