Tupakointikiellon ja uhkasakon asettaminen Treffi Pub & Bistrolle

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-003965
More recent handlings
§ 26
This decisionmaker is no longer active

Tupakkalain mukaisen kiellon antaminen Helsingin Treffipaikka Oy:lle

Ympäristöterveyspäällikkö

Päätös

Ratkaisu

Ympäristöterveyspäällikkö päätti antaa Helsingin Treffipaikka Oy:lle tupakkalain (549/2016) 96 §:n mukaisen kiellon:

Treffi Pub & Bistron ympärivuotisella ulkotarjoilualueella tupakointi on kielletty, jollei se täytä lainsäädännön vaatimuksia.

Lainsäädännön vaatimukset täyttyvät, mikäli Helsingin Treffipaikka Oy pitää ulkotarjoilualueen päätyseinän ja sivulasi-ikkunat auki. Tästä järjestelystä on sovittu jo aiemmin ja Helsingin Treffipaikka Oy on itse ilmoittanut toimivansa kuvatulla tavalla.

Päätöksen voimassaolo

Kielto on voimassa välittömästi.

Taustaa

Tarkastuksella 6.7.2016 on todettu, että Treffi Pub & Bistron ulkotarjoilualue on varustettu neljällä seinällä ja katolla. Ulkotarjoilualueesta on rajattu lasiseinällä alue, jossa voi tupakoida.

Tarkastuksella on keskusteltu, että tupakointi ulkotarjoilualueella
on mahdollista vain, jos ulkotarjoilualueen päätyseinä poistetaan ja kadun puoleisen seinän lasi-ikkunat avataan terassin leveydeltä.

Tarkastus

Tarkastuksella 31.3.2017 todettiin, että Treffi Pub & Bistron ulkotarjoilualueella tupakoitiin ja lasiseinät olivat suljettuina. Ulkotarjoilualueen voidaan katsoa olevan tupakkalain tarkoittama sisätila, jossa tupakointi on kielletty.

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu tupakkalain 74 §:n mukaisesta tupakointikiellosta ja uhkasakosta 4.4.2017 päivätyllä kirjeellä. Toimija toimitti vastineensa määräajan jälkeen pyydettäessä.

Vastineessaan toimija on todennut, että 31.3.2017 tehdyn tarkastuksen jälkeisenä päivänä ulkotarjoilualueen päätyseinä on poistettu, ja kadun puoleisen sivun lasi-ikkunat pidetään sivussa ravintolan aukioloaikoina.

Päätöksen perustelut

Neuvonnasta ja opastuksesta huolimatta Helsingin Treffipaikka Oy on sallinut tupakoinnin ravintolan sisätiloissa.

Tupakkalain 8 §:n mukaan kunta huolehtii alueellaan paikallisesta toiminnasta tupakoinnin lopettamiseksi. Kunta valvoo alueellaan tupakointikieltoja ja -rajoituksia koskevien säännösten noudattamista. Tupakkalain 96 §:n mukaan kunta voi valvontatehtävässään alueellaan havaittuaan tupakkalain tai sen nojalla annettujen säännösten vastaista toimintaa kieltää toiminnan.

Tupakkalain 74 §:n 1 kohdan mukaan tupakointi on kielletty rakennuksen, kulkuneuvon tai muun vastaavan paikan sisätiloissa, jotka ovat yleisön tai työntekijöiden käytettävissä taikka elinkeinotoiminnassa tuotettujen tai julkisten palvelujen tarjoamista varten asiakkaiden käytettävissä. Tupakkalain 2 §:n 39 kohdan mukaan sisätilalla tarkoitetaan asuin-, oleskelu-, odotus- tai työskentelytilaksi tarkoitettua suljettua tilaa, jossa on katto, lattia ja seinät, sekä tällaiseen käyttöön tarkoitettua tilaa, josta yhden tasopinnan lisäämisellä voidaan muodostaa suljettu tila. Lain tupakointikieltojen tavoitteena on suojata väestöä tahattomalta altistukselta tupakansavulle kieltämällä tupakointi yleisesti sellaisissa tiloissa, joissa tupakansavu ja pinnoille kerääntyvät savujäämät voivat olla haitaksi tai vaarantaa sivullisten terveyttä.

Tiedoksi toimijalle

Ympäristökeskus huomauttaa, että tupakoinnin salliminen sisätiloissa, joissa se on kiellettyä, on tupakkalaissa säädetty rangaistavaksi.

Täytäntöönpano

Lisäksi ympäristöterveyspäällikkö päätti määrätä tupakkalain 108 §:n nojalla, että tupakkalain 96 §:n mukaista kieltoa on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.

Sovelletut oikeusohjeet

Tupakkalaki 2, 8, 74, 96, 106, 108 §
Hallintolaki 34, 36 §

This decision was published on 13.12.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianomaiselle tai hänen lailliselle edustajalle.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Pia Malm, terveysinsinööri, puhelin: +358 9 310 32034

pia.malm@hel.fi

Decisionmaker

Päivi Vepsäläinen
vs. ympäristöterveyspäällikkö