Valtuutettu Thomas Wallgrenin toivomusponsi työntekijöiden asumisen jatkuvuuden turvaamisesta
Valtuutettu Thomas Wallgrenin toivomusponsi työntekijöiden asumisen jatkuvuuden turvaamisesta
Päätös
Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 29.3.2017 hyväksymän toivomusponnen (Thomas Wallgren) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimitti selvityksen ponnen ehdottajalle sekä tiedoksi muille valtuutetuille.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Käsitellessään 29.3.2017 sosiaali- ja terveysviraston laitoshuoltopalvelujen siirtämistä liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:
"Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää, miten valtuusto voi varmistua, että konsernijaoston päätös varmistaa työntekijöiden asumisen jatkuvuuden turvaamisen valtuuston tahtotilan mukaisesti." (Thomas Wallgren)
Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi muille valtuutetuille.
Luovutushetkellä voimassa olevassa työsuhteessa olevat henkilöt siirtyivät HUS:n palvelukseen 1.6.2017. Siirrettävään toimintoon kuuluvista työntekijöistä 109 asui kaupungin työsuhdeasunnossa. Asunnot olivat Helsingin Asuntohankinta Oy:n, Kiinteistö Oy Auroranlinnan ja Tilakeskuksen omistamia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tai Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamia ARA-vuokra-asuntoja. Osa vuokrasopimuksista oli toistaiseksi voimassa olevia ja osa määräaikaisia.
Kaupunginvaltuuston päätöksen perusteella kaupunkiympäristön toimialan asuntopalvelut-yksikkö ja asuntovuokraus-yksikkö sopivat käytännön toimista. Asuntovuokraus oli solminut työsuhdeasuntojen vuokrasopimukset, joten heti kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen asuntovuokraus lähetti tiedotteen henkilöille, jotka asuivat työsuhdeasunnoissa.
Asukkaille tarjottiin kahta vaihtoehtoa hakea kaupungin vuokra-asuntoa:
- Mahdollisuus jäädä nykyiseen vuokra-asuntoon, jolloin vuokrasopimus muuttuu. Uusi vuokrasopimus tehdään uudella vuokralla sekä uusilla vuokraehdoilla asunnon omistavan yhtiön kanssa. Vuokrataso nousee, koska kaupungin työsuhdeasunnon vuokrasubventio lakkaa.
- Mahdollisuus hakea kaupungin ARA-vuokra-asuntoja, joihin on tulo- ja varallisuusrajat. Asuntoa tarjotaan vain kerran, millä varmistetaan, että asuntotarjous saadaan kaikille. Aluetoiveet otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.
Lisäksi tiedotteessa kerrottiin mahdollisuudesta hakea HUS:n työsuhdeasuntoa.
Asuntovuokraus irtisanoi työsuhdeasuntojen vuokrasopimukset 31.5.2017 mennessä, jolloin irtisanomisaika alkoi kulua 1.6.2017 alkaen. Irtisanomisaika oli kuusi kuukautta, jos vuokrasopimus oli kestänyt vähintään vuoden, muussa tapauksessa kolme kuukautta. Määräaikaisia vuokrasopimuksia, jotka päättyivät ennen 31.12.2017, ei jatkettu.
Asuntopalvelut-yksikkö aloitti kaupungin vuokra-asuntojen tarjoamisen heti vuokrasopimusten irtisanomisten jälkeen. Hakemuksen joko nykyiseen vuokra-asuntoonsa tai kaupungin ARA-vuokra-asuntoon jätti 107 henkilöä. Näistä 13 henkilöä ratkaisi asumisensa muuttamalla asumaan muualle kuin kaupungin vuokra-asuntoon. Viimeiset irtisanomisajat päättyivät 31.12.2017, mihin mennessä kaikki asuntoa tarvitsevat 94 henkilöä olivat saaneet kaupungin vuokra-asunnon (68 kpl ARA-vuokra-asunnon ja 26 kpl vapaarahoitteisen vuokra-asunnon). Asumisen jatkuminen varmistui siis hyvin.
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalvelut 29.1.2018
Kaupunginvaltuusto päätti 29.3.2017 (178§) sosiaali- ja terveysviraston laitoshuoltopalvelujen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle. Samalla valtuusto hyväksyi Thomas Wallgrenin toivomusponnen: "Valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää, miten valtuusto voi varmistua, että konsernijaoston päätös varmistaa työntekijöiden asumisen jatkuvuuden turvaamisen valtuuston tahtotilan mukaisesti.” Kaupunginkanslia on pyytänyt asukas- ja yrityspalvelujen lausunnon 31.1.2018 mennessä.
Kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalvelut antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Työsuhdeasunnon tilalle kaupungin vuokra-asunto
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.3.2017 Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston laitoshuoltopalvelujen siirtämisen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle (HUS). Luovutushetkellä voimassa olevassa työsuhteessa olevat henkilöt siirtyivät HUS:n palvelukseen 1.6.2017. Kaupunginvaltuusto piti tärkeänä, että kaupunki pyrkii tarjoamaan näille henkilöille heidän työsuhdeasuntojensa tilalle vuokra-asunnon kaupungin asuntokannasta.
Siirrettävään toimintoon kuuluvista työntekijöistä 109 henkilöä asui kaupungin työsuhdeasunnossa. Asunnot olivat Helsingin Asuntohankinta Oy:n, Kiinteistö Oy Auroranlinnan ja Tilakeskuksen omistamia vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tai Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistamia ARA-vuokra-asuntoja. Osa vuokrasopimuksista oli toistaiseksi voimassa olevia ja osa määräaikaisia.
Työsuhdeasunnoissa asuville tiedottaminen
Kaupunginvaltuuston päätöksen perusteella kiinteistöviraston asunto-osasto (1.6.2017 alkaen kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat – palvelukokonaisuuden asukas- ja yrityspalveluiden asuntopalvelut-yksikkö) ja tilakeskuksen asuntovuokraus-yksikkö (1.6.2017 alkaen kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet – palvelukokonaisuuden tilapalveluiden asuntovuokraus-yksikkö) sopivat käytännön toimista. Asuntovuokraus oli solminut työsuhdeasuntojen vuokrasopimukset, joten heti kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen asuntovuokraus lähetti tiedotteen henkilöille, jotka asuivat työsuhdeasunnoissa.
Henkilöille tarjottiin kahta vaihtoehtoa hakea kaupungin vuokra-asuntoa:
1) Mahdollisuus jäädä nykyiseen vuokra-asuntoon, jolloin vuokrasopimus muuttuu. Uusi vuokrasopimus tehdään uudella vuokralla sekä uusilla vuokraehdoilla asunnon omistavan yhtiön kanssa. Vuokrataso nousee, koska kaupungin työsuhdeasunnon vuokrasubventio lakkaa.
2) Mahdollisuus hakea kaupungin ARA-vuokra-asuntoja, joihin on tulo- ja varallisuusrajat. Asuntoa tarjotaan vain kerran, millä varmistetaan, että asuntotarjous saadaan kaikille. Aluetoiveet otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.
Lisäksi tiedotteessa kerrottiin mahdollisuudesta hakea HUS:n työsuhdeasuntoa.
Asuntovuokraus irtisanoi työsuhdeasuntojen vuokrasopimukset 31.5.2017 mennessä, jolloin irtisanomisaika alkoi kulua 1.6.2017 alkaen. Irtisanomisaika oli kuusi kuukautta, jos vuokrasopimus oli kestänyt vähintään vuoden, muussa tapauksessa kolme kuukautta. Määräaikaisia vuokrasopimuksia, jotka päättyivät ennen 31.12.2017, ei jatkettu.
Vuokra-asuntojen tarjoaminen
Asuntopalvelut-yksikkö aloitti kaupungin vuokra-asuntojen tarjoamisen heti vuokrasopimusten irtisanomisten jälkeen. Hakemuksen joko nykyiseen vuokra-asuntoonsa tai kaupungin ARA-vuokra-asuntoon jätti 107 henkilöä. Näistä 13 henkilöä ratkaisi asumisensa muuttamalla asumaan muualle kuin kaupungin vuokra-asuntoon. Viimeiset irtisanomisajat päättyivät 31.12.2017, mihin mennessä kaikki asuntoa tarvitsevat 94 henkilöä olivat saaneet kaupungin vuokra-asunnon (68 kpl ARA-vuokra-asunnon ja 26 kpl vapaarahoitteisen vuokra-asunnon).
Asumisen jatkuminen pystyttiin varmistamaan onnistuneesti kaupunkiympäristön toimialan asuntopalvelut-yksikön ja asuntovuokraus-yksikön yhteistyöllä.
Lisätiedot
Marjo Tapana, tiimipäällikkö, puhelin: 310 34222
Merja Liski, yksikön päällikkö, puhelin: 310 34184
This decision was published on 27.03.2018
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045