Kaupungin henkilöstöraportti 2016
Päätös
Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi kaupungin henkilöstöraportin vuodelta 2016.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Vuoden 2016 henkilöstöraportti antaa kokonaiskuvan kaupungin henkilöstöstä ja niistä henkilöstöpoliittisista toimenpiteistä, joilla toteutetaan vuosien 2013 - 2016 strategiaohjelman tavoitteita.
Raportin teksteihin sisältyy vain keskeisimmät tilastotiedot. Pääosa tilastotiedoista ilmestyy kaupungin www.hel.fi – sivuilla erillisenä raporttina.
Henkilöstömäärä on pysynyt jokseenkin ennallaan ja oli vuoden vaihteessa 38 056. Henkilöstömäärä on kasvanut vajaalla 200 henkilöllä. Keskeisissä henkilöstöä koskevissa tunnusluvuissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.
Strategiaohjelmassa 2013 - 2016 asetettiin työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämishanke, jonka tavoitteena oli erityisesti vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa työhyvinvointia. Lisäksi strategiassa oli tavoitteita erityisesti työpaikkatapaturmien vähentymiselle ja työurien pidentymiselle.
Sairauspoissaolojen osuus kokonaistyöajasta vaihteli strategiakauden aikana ja oli nyt matalimmillaan eli 4,7 %. Sairauspoissaolot olivat yhtä matalalla tasolla viimeksi vuonna 2003. Sairauspoissaolojen määrää on saatu laskemaan ja niiden pitkittymistä vähentymään erityisesti parantamalla työterveyshuollon ja virastojen ja liikelaitosten johdon yhteistyötä. Työkykyjohtamisen prosesseja kehittämällä on mahdollista saada hyvä kehitys jatkumaan ja tulokset parantumaan vielä tästäkin.
Kaupunki osallistui vuonna 2016 toisen kerran Työterveyslaitoksen Kunta 10 – työhyvinvointitutkimukseen. Kunta 10 – tulosten perusteella tavoite parantaa henkilöstön työhyvinvointia toteutui. Kaupungin kokonaissijoitus suhteessa muihin osallistujiin kehittyi positiiviseen suuntaan. Tulokset osoittavat erityisesti johtamisen ja esimiestyön parantuneen. Työelämän paineet ja työmäärä haastavat työhyvinvointia, mutta työyhteisöt tukevat jaksamista. Organisaatiomuutosten keskellä halu vaihtaa työnantajaa ei ole juurikaan noussut edelliseltä kierrokselta ja yhä suurempi osa henkilöstöstä suosittelisi kaupunkia työnantajana ystävilleen.
Strategiassa asetetaan tavoitteeksi myös vieraskielisten osuuden kasvattaminen henkilökunnassa sekä naisjohtajien määrän lisääminen. Muun kuin suomen tai ruotsin äidinkielekseen ilmoittavien osuus henkilöstöstä on kasvanut vuosittain ja vuoden 2016 lopussa se oli 6,6 % (5,4 % vuonna 2012). Naisten osuus kaupungin johtotehtävissä oli kohonnut strategiakaudella. Vuonna 2016 määrä oli 48,3 % (2012 määrä 39,7).
Sekä työpaikalla että työmatkalla sattuneiden työtapaturmien määrä on laskenut strategiakauden aikana. Työpaikoilla tapahtui 1494 tapaturmaa (1681 vuonna 2012) ja työmatkalla 687 tapaturmaa (778 vuonna 2012).
Kaupungin palveluksesta erotaan eläkkeelle siirtymisen johdosta edelleen iäkkäinä. Vuonna 2016 kaupungin palveluksesta erottiin kokoaikaiselle eläkkeelle siirtymisen johdosta keskimäärin 63,4 vuoden iässä (63,1 vuonna 2012). Vanhuuseläkkeelle siirryttiin keskimäärin 64,5-vuotiaana (64,4 vuonna 2012).
Henkilöstötoimikunta on 12.4.2017 kokouksessa käsitellyt vuoden 2016 henkilöstöraportin ja puoltaa sen hyväksymistä.
This decision was published on 23.05.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Marju Pohjaniemi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 09 310 37965