Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Vs. lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo on vaurioitunut sille 29.3.2017 klo 12.14 suoritetun lähisiirron tai alueella vastaavana ajankohtana suoritettujen kunnossapitotoimien seurauksena. Hakijan mukaan ajoneuvon oikeanpuoleiseen sivulasiin ja oikeanpuoleisten ovien yläreunoihin on aiheutunut syvät virtaviivaiset naarmut. Hakijan mukaan oikeanpuoleisten ovien yläreunoihin on naarmujen lisäksi aiheutunut pienet lommot. Lisäksi ajoneuvon oikeanpuoleisten ovien yhtymäkohdan alareunaan ja helmalistaan on hakijan mukaan aiheutunut kolhuja. Hakija ei ole vaatimuksessaan yksilöinyt vahingonkorvausvaatimuksensa euromäärää.
Ajoneuvojen siirtoyksiköstä saadun selvityksen mukaan hakijan ajoneuvo on jouduttu siirtämään 29.3.2017 klo 12.14 kadun kunnossapitotyötä haittaavana osoitteesta Mariankatu 10 osoitteeseen Meritullinkatu 8. Kaupunki aloittaa kadulla suoritettavan kunnossapitotyön vasta, kun kaikki kadun reunoissa olleet ajoneuvot on siirretty pois kunnossapidettävältä alueelta.
Kunnossa- tai puhtaanapitoa haittaavan ajoneuvon siirtotyön suorittaa yksityinen urakoitsija siirronvalvojan valvonnassa. Lähisiirron aikana ajoneuvo liikkuu vetävät pyörät ylhäällä, hinausauton hydrauliseen nostoaisaan kiinnitettyinä. Auton jousitus toimii kuten tiellä ajettaessa, siirtonopeus on pieni ja siirronvalvoja tarkkailee, että siirto tapahtuu asianmukaisesti. Siirron aikana hinausautosta ei kohdistu hinattavaan ajoneuvoon sellaisia voimia, jotka rikkoisivat ajoneuvoa.
Siirronvalvoja laatii siirrosta siirtopöytäkirjan. Pöytäkirjaan merkitään, mikäli ajoneuvo vaurioituu siirron yhteydessä. Hinausyrittäjä vastaa siirron aikana tapahtuvista mahdollisista vahingoista, hinauspalvelusopimuksen mukaisesti.
Hakijan ajoneuvoa koskevaan siirtopöytäkirjaan ei ole merkitty, että ajoneuvolle olisi siirtotoimenpiteiden yhteydessä aiheutunut vaurioita. Siirronvalvojalta ja hinausauton kuljettajalta saatujen lausuntojen mukaan ajoneuvon siirto on suoritettu asianmukaisesti, eivätkä hakijan kuvaamat vauriot ole syntyneet siirron yhteydessä.
Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan kaupungilla ei ole talvikunnossapitosopimuksia Mariankatu 10 eikä Meritullinkatu 8 kohdalla sijaitsevien kiinteistöjen kanssa. Kaupunki ei näin ollen ole suorittanut alueella sellaisia kunnossapitotoimia, jotka olisivat voineet aiheuttaa vaurioita hakijan kuvaamiin paikkoihin ajoneuvon apukuljettajan puoleiseen kylkeen ja sivulasiin jalkakäytävän puolelle. Kyseisten kiinteistöjen kohdalla sijaitsevien jalkakäytävien talvikunnossapito kuuluu kiinteistöille.
Saadun selvityksen perusteella hakijan ajoneuvo ei ole vaurioitunut ajoneuvolle suoritetun lähisiirron yhteydessä. Kaupunki ei myöskään ole suorittanut alueella sellaisia kunnossapitotoimia, jotka olisivat voineet aiheuttaa ajoneuvolle hakijan ilmoituksen mukaiset vauriot. Kaupunki ei edellä esitetyin perustein katso olevansa vahingonkorvausvastuussa hakijan ajoneuvolle aiheutuneesta vahingosta.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Laki ajoneuvojen siirtämisestä (828/2008) 6 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
This decision was published on 08.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Laura Kattelmäki, valmistelija, puhelin: 09 310 39930