Vahingonkorvausvaatimus, esinevahinko
Päätös
Vs. lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija on esittänyt kaupungille 27.4.2017 päivätyn 200,00 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimus koskee Uudenmaankadulla 16.3.2017 klo 12.40 sattunutta esinevahinkoa. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija on kävellyt liikennevalotolpan ohi, jolloin tolpan avoin/rikkoutunut luukku on repinyt hakijan takin rikki.
Kunnossapitolain mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kadun kunnossapitoon luetaan katualueella olevien istutusten, kadun kalusteiden, korokkeiden, suojakaiteiden, liikennemerkkien ja muiden vastaavien laitteiden kunnossapito.
Vahingonkorvauksen määrää voidaan pienentää, tai korvaus voidaan evätä kokonaan, mikäli vahinkoa kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahingon syntymiseen. Myötävaikutusarvioinnin lähtökohtana pidetään sellaista huolellisuutta, jota henkilöltä voidaan vastaavassa tilanteessa edellyttää.
Saadun selvityksen mukaan kaupungilla on yli 4 000 liikennevalotolppaa, jotka eivät tarvitse säännönmukaisia huoltotoimenpiteitä, eivätkä säännöllistä paikan päällä tapahtuvaa tarkistamista. Yksittäisen valopylvään käyttöikä on kymmeniä vuosia.
Ensimmäinen ilmoitus Uudenmaankadulla sijaitsevan valopylvään pylväsluukun vauriosta on saapunut kaupungille 19.4.2017 noin klo 12.00. Pylväsluukku on käyty korjaamassa välittömästi ilmoituksen saavuttua noin klo 13.00.
Asiassa ei ole esitetty sellaisia seikkoja, joiden perusteella vahingon voitaisiin katsoa aiheutuneen kaupungin tuottamuksesta tai laiminlyönnistä. Kaupunki on ryhtynyt tarvittaviin toimiin pylväsluukun korjaamiseksi välittömästi siitä tiedon saatuaan. Vahinko olisi lisäksi ollut vältettävissä riittävää huolellisuutta noudattaen. Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt katujen kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä siten ole korvausvastuussa hakijalle aiheutuneesta vahingosta.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
This decision was published on 08.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Laura Kattelmäki, valmistelija, puhelin: 09 310 39930