For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-006883
More recent handlings
Case 42. / 55 §

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Sibelius lukion rehtorin 6.6.2017 (§ 140) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen Sibelius lukion rehtorin 6.6.2017 ( § 140) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut tuntiopettajan (sinfoniaorkesterin kapellimestari ja kamarimusiikkiopetus) ajalle 1.8.2017-31.7.2018 **********

Rehtori on antanut asiasta lausunnon 15.6.2017.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan 17.5.2017 (§ 22) tekemän delegointipäätöksen mukaan määräaikaisen tuntiopettajan ottaa lukiossa rehtori.

Sibelius lukiossa julistettiin haettavaksi ajalla 19.5.-31.5.2017 määräaikainen tuntiopettajan virkasuhteinen tehtävä, musiikki, sinfoniaorkesterin kapellimestari ja kamarimusiikkiopetus. Hakuilmoituksessa edellytettiin kelpoisuusvaatimuksena opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Lisäksi edellytettiin pitkäaikaista kokemusta nuoriso-orkesterin johtamisesta sekä jousi- ja puhallinyhtyeiden opetuksesta ja orkesterinjohdon diplomitutkinnon suorittamista. Hakuilmoituksessa todettiin, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Tehtävää haki kolme hakijaa.

Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo olevansa ansioituneempi kuin tehtävään valittu henkilö. Hän katsoo, että häntä on syrjitty valintavaiheessa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajien kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa.

Lukion aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä.

Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat oppiaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden perusopinnot ja aineopinnot; sekä

3) vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Sen estämättä, mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, kelpoisuuden tuottavat osaltaan kussakin opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka sisältävät yliopistossa suoritetut perus- ja aineopinnot, laajuudeltaan yhteensä vähintään 35 opintoviikkoa.

Opettajan kielitaitovaatimuksesta lukiokoulutuksessa säädetään 12 §:ssä. Sen mukaan lukiokoulutuksessa opettajan tulee hallita opetuksessa käytettävä kieli.

Asetuksen 23 §:ssä säädetään väliaikaisesti opetusta antavan opettajan kelpoisuudesta. Säännöksen mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Työnantajan on kohdeltava viranhaltijoita tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole viranhaltijoiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.

Yhdenvertaisuuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ilmenee, että hän on suorittanut Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiassa filosofian tohtorin (musiikki) tutkinnon suuntautumislinjana/pääaineena orkesterinjohto vuonna 2015 ja ylemmän korkeakoulututkinnon, taiteiden maisteri (musiikki), suuntautumislinjana/pääaineena orkesterinjohto vuonna 2008. Lisäksi hän on mm. suorittanut University of Texas El Pasossa alemman korkeakoulututkinnon, Bachelors of Music, suuntautumislinjana/pääaineena Violin Perfomance vuonna 2001. Lisäksi hän on suorittanut Prague Conservatoryssa, Postgraduate Studies, sisältönä orkesterinjohto vuonna 2004 ja Jorma Panulan järjestämän mestarikurssin, orkesterinjohto vuonna 2009. Hän on toiminut Joensuun konservatoriossa sinfoniaorkesterin johtajana tehtävänään johtamisen- ja kamarimusiikin opetus vuosina 2013-2014 ja Chihuahua (Meksiko) University Faculty of Artsin sinfoniaorkesterin johtajana tehtävänään yliopiston sinfoniaorkesterin johto, johtamisen ja kamarimusiikin sekä esityskäytänteiden opetus vuosina 2001-2017. Lisäksi hänellä hakemuksensa mukaan on yli 20 vuoden kokemus nuoriso-orkestereiden ja kamarimusiikin ohjaamisesta eri maissa, mukaan lukien Suomi.

Tuntiopettajan tehtävään valitun hakemuksesta ilmenee, että hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi suuntautumislinjan/pääaineena orkesterin- ja kuoronjohto vuonna 1992 ja hän on suorittanut Helsingin yliopistossa musiikkitieteen approbaturopintoja, valmiusaste 25-50 %. Lisäksi hän on suorittanut orkesterin johdon diplomitutkinnon vuonna 1987. Hän on toiminut Sibelius-lukiossa sinfoniaorkesterin kapellimestarin ja kamarimusiikin tuntiopettajana vuodesta 2004 lähtien, Tapiola Sinfonietan kapellimestarina vuosina 1987-1990, Pori Sinfonietan kapellimestarina vuosina 1992-1999, Malmön oopperan vierailevana kapellimestarina vuosina 1998-2000, ja Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina vuosin 1990-2008. Lisäksi hän toteaa hakemuksessaan mm. johtaneensa useasti kaikkia suomalaisia ammattiorkestereita mukaan lukien RSO ja HKO sekä oopperaa ja balettia ja työskennelleensä nuorten kanssa johtajana ja kamarimusiikin ohjaajana Sibelius-Akatemiassa, ammattikorkeakoulussa ja konservatorioissa.

Rehtori toteaa lausunnossaan mm., että kokonaisarvio ja valintapäätös oikaisuvaatimuksen tekijän ja valitun välillä pohjautui hakijoiden hakemuksissaan osoittaman osaamisen ja työkokemuksen kokonaisarvioon ottaen huomioon tehtävän sisältö ja lain edellyttämä opettajan kielitaitovaatimus.

Esittelijä toteaa, että kumpikaan hakija ei täytä koulutuksensa puolesta opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisia aineenopetusta antavan opettajan kelpoisuusvaatimuksia.

Tehtävään valittu on koulutukseltaan musiikin maisteri ja hänellä on 14 vuoden kokemus lukion musiikinopettajana (sinfoniaorkesterin kapellimestari, kamarimusiikkiopetus).

Rehtori on valinnut koulutuksen ja työkokemuksen sekä tekemänsä kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi, kyvykkäimmäksi ja soveliaimmaksi arvioimansa hakijan.

Asiassa saadun selvityksen perusteella rehtori ei ole valintaa tehdessään syrjinyt oikaisuvaatimuksen tekijää eikä ole syrjäyttänyt ansioituneempaa hakijaa kuin valituksi tullut hakija on.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä. Rehtorin päätös ei ole lainvastainen.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Close

This decision was published on 07.09.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Ask for more info

Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 09 310 86748

aira.saarni@hel.fi

Attachments

1. Oikaisuvaatimus 15.6.2017
The attachment will not be published on the internet.
2. Sibelius-lukion rehtorin lausunto 15.6.2017.docx
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.