Oikaisuvaatimus päätoimisen tuntiopettajan ottamisesta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Kallion lukion rehtorin 9.6.2017 (§ 103) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen Kallion lukion rehtorin 9.6.2017 ( § 103) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut päätoimiseksi musiikin tuntiopettajaksi määräajaksi 1.8.2017-31.7.2018 **********
Rehtori on antanut asiasta lausunnon.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan 17.5.2017 (§ 22) tekemän delegointipäätöksen mukaan määräaikaisen tuntiopettajan ottaa lukiossa rehtori.
Kallion lukiossa julistettiin haettavaksi päätoiminen tuntiopettajan, musiikki, virkasuhteinen tehtävä. Hakuilmoituksessa edellytettiin kelpoisuusvaatimuksena opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Lisäksi edellytettiin erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, itsenäisyyttä ja aloitteellisuutta, kokemusta musiikin opetuksesta ja erittäin hyviä teknisiä ja tietoteknisiä taitoja. Eduksi luettavana seikkana ilmoitettiin opettajakokemus lukiosta, lukion opetussuunnitelman perusteiden tunteminen, kuoro-osaaminen, kokemus esitystekniikan käytöstä sekä kokemus projektien tuottamisesta ja toteuttamisesta. Hakuilmoituksessa todettiin, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.
Tehtävää haki 24 henkilöä.
Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan rehtori on valinnut muodollista kelpoisuutta vailla olevan henkilön ja hän katsoo olevansa valittua ansioituneempi.
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus. Opettajien kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa.
Lukion aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä.
Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ilmenee, että hän on suorittanut Sibelius akatemiassa ylemmän korkeakoulututkinnon, musiikin maisteri, suuntautumislinjana/pääaineena musiikkikasvatus vuonna 1997. Pop ja jazzopistossa hän on suorittanut opistotasoisen tutkinnon suuntautumislinjana/pääaineena huilu vuonna 1985 sekä opintoja Brisbane Conservatory of Musicissa Australiassa humanistisella ja taidealan koulutusalalla suuntautumislinjana/pääaineena huilu, valmiusaste 50-75 %. Hän on toiminut musiikin opettajana Suutarilan yläasteen koulussa vuosina 2013-2014, Englantilaisessa koulussa vuosina 2012-2013, Etelä-Tapiolan lukiossa vuosina 2007-2012, Espoon International Schoolissa vuosina 2009-2012 sekä Sibelius-lukiossa 1997-1998. Lisäksi hän on hoitanut muita musiikinopettajan sijaisuuksia ja toiminut mm. huilun- ja pianon soiton tuntiopettajana.
Päätoimiseksi tuntiopettajaksi valitun hakemuksesta ilmenee, että hän on suorittanut Sibelius-Akatemiassa ylemmän korkeakoulututkinnon, musiikin maisteri, suuntautumislinjana/pääaineena musiikkikasvatus, vuonna 2015. Hän on toiminut Lintumetsän koulussa musiikin tuntiopettajana vuonna 2016-2017. Lisäksi hän hoitanut lyhytaikaisia musiikinopettajan sijaisuuksia sekä toiminut tuottajana ja ohjaajana.
Rehtori toteaa lausunnossaan mm., että oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole hakemustekstissään maininnut teknisestä eikä tietotekniikan osaamisesta, ilmiöoppimisesta tai uuden opetussuunnitelman mukaisista työskentelytavoista. Valitun hakemuksessa sen sijaan on hyvin esitelty uuden teknologian käyttöä ja uusia oppimisen menetelmiä.
Esittelijä toteaa, että kunta voi myös itse päättää viranhoidon edellyttämistä kelpoisuusvaatimuksista, jolloin sen on valintatilanteessa noudatettava myös näitä itse asettamiaan kelpoisuusvaatimuksia (Kalervo Hirvonen, Eija Mäkinen ”Kunnallinen viranhaltija, oikeudellisen aseman sääntely”, Edita, s. 89). Hakuilmoituksessa edellytettiin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, itsenäisyyttä ja aloitteellisuutta, kokemusta musiikin opetuksesta sekä erittäin hyviä teknisiä ja tietoteknisiä taitoja.
Kumpikin hakija täyttää asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset. Rehtori on valinnut tekemänsä kokonaisarvion perusteella henkilön, joka täyttää parhaiten hakuilmoituksessa edellytetyt vaatimukset ja eduksi luettavat seikat.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.
Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.
This decision was published on 07.09.2017
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 09 310 86748