For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-007885
More recent handlings
Case 34. / 47 §

Iltapäivätoimintaan ottamista koskeva oikaisuvaatimus

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaavan erityissuunnittelijan iltapäivätoimintaa koskevasta päätöksestä 30.5.2017 (§ 2243) tekemän oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaava erityissuunnittelija on 30.5.2017 (§ 2243) tehnyt myönteisen päätöksen iltapäivätoimintaan ottamisesta Helsingin seurakuntayhtymän Töölön seurakunnan iltapäiväkerhoon. Oikaisuvaatimuksen tekijä haki lapselleen paikkaa Mannerheimin lastensuojeluliiton iltapäiväkerhosta perhetoimintakeskus Ruusulasta. Oikaisuvaatimuksen mukaan lapselle vahvistettu iltapäivätoiminnan paikka vaikeuttaa erittäin olennaisesti perheen talouden logistiikkaa.

Päätös oikaisuvaatimusohjeineen on annettu 22.6.2017 postin kuljetettavaksi. Päätöksestä on tehty 2.7.2017 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapunut oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Perusopetuslain 48 b §:n mukaan kunta päättää perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan järjestämisestä sekä toiminnan laajuudesta. Jos kunta järjestää iltapäivätoimintaa, tulee sitä tarjota kunnassa toimivien koulujen ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta perusopetuslain 17 §:n 1 momentissa tarkoitetuille erityistä tukea saaville oppilaille kunnan päättämässä laajuudessa. Iltapäivätoimintaan pääsy ei ole lapselle ehdoton, subjektiivinen oikeus.

Perusopetuslain 48 b §:n 2 momentin mukaan otettaessa lapsia aamu- ja iltapäivätoimintaan heihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 8.10.2013 (§ 70) päättänyt perusopetuslain mukaiseen aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen perusteista.

Toimintaan ottamisen perusteiden mukaan toimintaan otetaan ensisijaisesti 1. vuosiluokan ja erityistä tukea saavat oppilaat. Jos ryhmässä on tämän jälkeen tilaa, sinne otetaan 2. vuosiluokan oppilaita. Lapsi valitaan toimintaan huoltajan yhteen toimintapaikkaan tekemän hakemuksen perusteella. Jos määräajassa saapuneita hakemuksia toimipaikkaan on enemmän kuin tarjottavia paikkoja, suoritetaan samanarvoisten hakemusten kesken arvonta. Jos lapsi ei tule valituksi hakemaansa ryhmään, iltapäivätoimintapaikka pyritään osoittamaan alueen muista perusopetuslain mukaisista toimintapaikoista.

Perusopetuslinjan linjanjohtaja on 23.10.2014 (§ 38) päättänyt oman osastonsa osalta, että oppilaat ottaa kaupungin järjestämään ja hankkimaan aamu- ja iltapäivätoimintaan kulloinkin voimassa olevien aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen ja sijoittamisen perusteiden mukaisesti perusopetuslinjan aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaava erityissuunnittelija.

Perusopetuslinjan erityissuunnittelijalta saadun tiedon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän hakemaan iltapäivätoimintaan oli yhteensä 55 hakijaa. Oikaisuvaatimuksenalaisen päätöksen mukaan hakemuksia oli enemmän kuin paikkoja ja arvonnan perusteella oikaisuvaatimuksen tekijän lapsi ei saanut hakemaansa paikkaa. Toimintaan otettiin 26 ensimmäisen vuosiluokan oppilasta. 22 hakijaa, joiden joukossa oli sekä ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaita että erityisen tuen oppilaita sai paikan muiden toiminnanjärjestäjien iltapäiväkerhoista. Seitsemälle hakijalle jouduttiin tekemään kielteinen päätös. Oikaisuvaatimuksen tekijän lapsi sai paikan Töölön seurakunnan iltapäiväkerhosta. Oikaisuvaatimuksessa esitettyjä perusteluja ei voida ottaa päätöksenteossa huomioon.

Edellä lausuttuun viitaten esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hylätään.

Close

This decision was published on 07.09.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

varhaiskasvatusjohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Kati Laaksonen, lakimies, puhelin: 09 310 86628

kati.laaksonen@hel.fi