Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Töölön sairaala, Topeliuksenkatu 5

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-008160
More recent handlings
§ 30
This decisionmaker is no longer active

Poistumisturvallisuuden arviointi / Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Töölön sairaala, Topeliuksenkatu 5

Pelastusjohtaja

Päätös

Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Töölön sairaalaa osoitteessa Topeliuksenkatu 5, Helsinki.

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei kaikilta osin täytä pelastuslain 18 §:ssä säädettyjä vaatimuksia. Pelastusviranomainen ei kuitenkaan tällä päätöksellä edellytä toiminnanharjoittajaa laatimaan poistumisturvallisuuden toteuttamissuunnitelmaa eikä anna paloteknisen suojaustason parantamiseen liittyviä korjausmääräyksiä, sillä toiminnanharjoittajan selvityksen mukaan Töölön sairaalan toiminta on loppumassa ja siirtymässä Meilahden sairaala-alueella rakennettavaan Siltasairaalaan vuonna 2023.

Ehdot:

Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot sekä päätöksen perusteluissa mainitut tarkennukset.

Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:

Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.

Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 22.6.2017 (liitteineen)
- määräaikainen palotarkastus 22.8.2017

Kohde on sairaala, jossa toimii tapaturma-asema, päivystysosasto, teho- ja tehovalvontaosastoja, vuodeosastoja ja leikkausosastoja sekä päivätoimisia osastoja ja poliklinikoita.

Rakennuksen tiedot:
- rakennusvuosi 1932/1959
- betoni- ja tiilirakenteinen, paloluokka P1
- kerrosluku rakennusosasta riippuen 4-11 (potilastoimintaa kerroksissa 1-6)

Sairaalan tilat on suojattu automaattisella paloilmoittimella (osoitteellinen).

Sairaalan toiminta koostuu lähes kokonaan vaativasta erityistason operatiivisesta toiminnasta. Valtaosalla sairaalan osastoista potilaiden toimintakyky on merkittävästi alentunut ja suurin osa potilaista on evakuointitilanteessa täysin avustettavia.

Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella potilaita on potilasosastoilla yhteensä päiväaikaan noin 515, ilta-aikaan noin 380 ja yöaikaan noin 220. Vastaavasti henkilökuntaa on paikalla noin 470, 150 ja 75.

Palo-osastointi on toteutettu rakennusosittain käyttötapa-, pinta-ala ja kerrososastointina. Potilasosastot ovat omia palo-osastojaan. Palo-osastoista on ensivaiheessa mahdollista poistua viereiseen palo-osastoon tai porrashuoneita käyttäen alempiin kerroksiin tai suoraan ulos. Potilaiden määrä palo-osastoissa vaihtelee 4-69 välillä (päivystys-, valvonta- ja tehohoito-osastot, leikkausosastot ja vuodeosastot).

Ympärivuorokautisilla osastoilla henkilökuntaa on vähimmillään paikalla noin 2-13 (osastosta riippuen). Osastojen väliset avustusjärjestelyt on suunniteltu siten, että hälytyskohteena olevalle osastolle saadaan avuksi henkilökuntaa muilta osastoilta. Poistumisturvallisuusselvityksen mukaan palohälytystilanteissa kootaan ja lähetetään tapaturman-aseman johdolla henkilökunnasta pelastusryhmä hälytyskohteeseen. Lisäksi palohälytys- ja evakuointitilanteissa on käytettävissä paikallisvartija.

Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella yksittäisten potilashuoneiden evakuointi kestää osastosta riippuen noin 3-10 minuuttia (vaikeimmat huoneet) ja koko palo-osaston evakuointi osastosta riippuen noin 7-18 minuuttia. Evakuoinnin kannalta vaikeimpia, vaativaan hoitoon tarkoitettuja tiloja ovat teho- ja tehovalvontaosastot, leikkaussalit sekä muut tilat, joissa hoidetaan kriittisessä kunnossa olevia potilaita. Poistumisturvallisuuden arvioinnissa on huomioitu, että näissä tiloissa potilaiden hätäsiirrot ja osastojen evakuointi tehdään ainoastaan välttämättömissä tilanteissa. Evakuoinnin sijasta ensisijaisena toimintamallina on paikalla suojautuminen.

Päivätoimisilla osastoilla ja poliklinikoilla evakuointitilanteessa apua tarvitsevia potilaita on yksittäisiä. Päivätoimisilla osastoilla ja poliklinikoilla henkilökunnan määrä suhteessa potilaiden määrään on yleensä melko suuri. Poistumisturvallisuusselvityksen perusteella päivätoimisilla osastoilla ja poliklinikoilla palo-osaston evakuoimiseen kuluu yksiköstä riippuen noin 2-6 minuuttia.

Johtopäätökset:

Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus ei ole kaikilta osin riittävä. Potilaiden toimintakyky on merkittävästi alentunut eikä potilaiden evakuoiminen ole kaikissa tilanteissa mahdollista turvalliseen poistumiseen käytettävissä olevan ajan puitteissa. Vanhan kiinteistön palotekninen suojaustaso ei pelastusviranomaisen arvion mukaan vastaa toiminnan luonteen ja poistumisturvallisuuden edellyttämää tasoa.

Toiminnanharjoittajan ja kiinteistön omistajan mukaan Töölön sairaalan toiminnot siirtyvät Meilahden sairaala-alueelle rakennettavaan uuteen sairaalaan vuonna 2023. Tällä perusteella pelastusviranomainen ei määrää nykyisen kiinteistön paloteknisen suojaustason parantamista.

Siirtymäaikana poistumisturvallisuuden edellytyksenä ovat henkilökunnan hyvä toimintavalmius sekä osastojen väliset avustusjärjestelyt. Sairaalassa on järjestettävä vuosittain pelastusharjoituksia, joissa harjoitellaan toimintamalleja ympärivuorokautisen osaston palohälytys-, tulipalo- ja evakuointitilanteita varten. Pelastusharjoituksissa on harjoiteltava myös osastojen välisten avustusjärjestelyjen toimintaa sekä tilanteen johtamista. Pelastusharjoitukset on lähtökohtaisesti järjestettävä palo-osaston laajuisina. Mikäli pelastusharjoituksen järjestäminen palo-osaston laajuudessa ei toiminnallisista syistä tai potilasturvallisuuden vuoksi ole mahdollista jollain osastolla, voidaan pelastusharjoitus toteuttaa myös esimerkiksi potilashuoneen/-huoneiden laajuisena.

Henkilökunnan vahvuus avustusjärjestelyissä on mitoitettava siten, että yhtä avustettavaa potilasta kohden on ensivaiheessa käytettävissä vähintään yksi henkilökunnan jäsen (palo-osaston laajuudessa).

Siirtymäaikana poistumisturvallisuuden edellytyksenä on myös paloilmoittimen näyttölaitteiden lisääminen osastoille, jotta palohälytyksen havaitseminen ja paikantaminen sekä toimenpiteiden käynnistyminen tapahtuu viiveettä. Toiminnanharjoittajalta saadun tiedon perusteella paloilmoitin on uusittu ja seuraavassa vaiheessa osastoille lisätään paloilmoittimen näyttölaitteita.

Päätöksen säädösperusteet:

Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §

This decision was published on 30.04.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Antti Järvenpää, johtava palotarkastaja, puhelin: 09-31030121

antti.jarvenpaa@hel.fi

Decisionmaker

Jari Korkiamäki
pelastusjohtaja

Attachments

1. Liite 1. Yleiset ehdot
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.