Poistumisturvallisuusselvityksen arviointi /Sosiaali- ja terveystoimiala, Toivolanmäen perheryhmäkoti, Mikkolankuja 6
Päätös
Poistumisturvallisuusselvitys ja sen perusteella tehty poistumisturvallisuuden arviointi koskevat Sosiaali- ja terveystoimialan kohdetta Toivolanmäen perheryhmäkoti osoitteessa Mikkolankuja 6, Helsinki.
Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:ssä säädetyt vaatimukset.
Ehdot:
Ehtoina riittävälle poistumisturvallisuudelle ja poistumisturvallisuuden ylläpitämiselle ovat päätöksen liitteenä olevat yleiset ehdot.
Lisäksi asiakassuhteen alussa on syytä kiinnittää erityistä huomiota asukkaiden toimintamallin opettamiseksi palovaroitinjärjestelmän hälyttäessä.
Poistumisturvallisuusselvityksen päivitys:
Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein tai toiminnan muuttuessa olennaisesti.
Toiminnan muuttuessa olennaisesti, päivitetty selvitys on toimitettava pelastusviranomaiselle arvioitavaksi. Mikäli toiminnassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia, poistumisturvallisuusselvityksen päivitys käsitellään määräaikaisen palotarkastuksen yhteydessä.
Päätöksen perustelut
Arviointiperusteina on käytetty seuraavia asiakirjoja ja havaintoja:
- poistumisturvallisuusselvitys 13.7.2017
- määräaikainen palotarkastus 10.7.2017
Perheryhmäkoti on tarkoitettu yksin alaikäisenä maahan tulleille turvapaikan saaneille nuorille, joka tarjoaa turvallisen kodinomaisen ympäristön ja tukee nuorten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
Turvapaikan saaneet ovat nuoria aikuisia iältään pääsääntöisesti 16-17 vuotiaita. Nuoret ovat lähtöisin useista eri maista ja kulttuureista. Nuoret ovat toimintakyvyltään omatoimisia. Asiakkuuden alussa kielitaito on puutteellinen, mikä varsinkin alkuvaiheessa voi aiheuttaa hankaluuksia poistumisturvallisuuden kannalta. Asukkaita on kaiken kaikkiaan 35, jotka ovat sijoitettuina kahteen (2) eri rakennukseen. Ryhmiä on kaiken kaikkiaan kolme (3): Kalliola, Kuusela sekä Lehtola. Henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden sekä arkisin että viikonloppuisin. Vähimmillään yöaikaan henkilökuntaa on paikalla yhteensä kuusi (6), jokaista ryhmää kohden henkilökuntaa on kaksi (2).
Rakennukset ovat palonkestäviä (P1) luokan rakennuksia. Osastointi on toteutettu kerrososastointina sekä kerroksissa olevat huoneistot ovat osastoa osiin jakavia. Rakennukset ovat varustettu palovaroitinjärjestelmällä sekä alkusammutuskalustolla. Yhdessä kerroksessa (palo-osastossa) asukaspaikkoja on 12 (pl. osasto Lehtola, jossa 11 paikkaa)
Jokaisesta palo-osastosta on vähintään kaksi poistumisreittiä, jotka johtavat joko suoraan ulos tai toisen palo-osaston kautta. Poistumisreittien määrät ja käyttökelpoisuudet ovat riittävät palo-osaston kokoon ja henkilömäärään nähden.
Pelastusviranomaisen arvion mukaan poistumisturvallisuus täyttää pelastuslain 18 §:n vaatimukset. Arvio perustuu:
- asiakkaiden toimintakykyyn
- henkilökunnan määrään palo-osastoa sekä sen asiakasmäärään nähden
- palovaroitinjärjestelmän reagointi ja varoittaminen asukkaita sekä henkilökuntaa tulipalon varhaisessa vaiheessa antaen aikaa alkusammuttamiselle sekä poistumiselle
Koska tiloja ei ole suojattu automaattisella sammutuslaitteistolla, ovat henkilökunnan toimintavalmius ja nopeasti aloitetut alkusammutus- ja pelastustoimenpiteet ratkaisevan tärkeitä riittävän palo- ja poistumisturvallisuuden varmistamisessa. Pelastusviranomainen suosittelee automaattisen sammutuslaitteiston asentamista palo- ja poistumisturvallisuuden parantamiseksi.
Päätöksen säädösperusteet:
Pelastuslaki 379/2011 18 §, 19 §, 20 §, 21 §, 81 §
This decision was published on 07.12.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Sami Loukkaanhuhta, palotarkastaja, puhelin: 09 31030726