Kunnan jäsenen aloite Uutelan asemakaavan uudistamiseksi

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-009744
More recent handlings
§ 22

Kunnan jäsenen aloite Uutelan asemakaavan uudistamiseksi

Deputy Mayor

Päätös

Kaupunkiympäristön apulaispormestari antoi kunnan jäsenen aloitteesta seuraavan vastauksen:

Helsingin Luonnonsuojeluyhdistys ry ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry esittävät aloitteessaan Uutelan asemakaavan muuttamista siten, että kaavan tievaraus poistetaan ja Rudträskin alueelle kaavoitetaan SL-varaus.

Aloitteesta antamassaan lausunnossa kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että voimassa oleva Uutelan asemakaava mahdollistaa alueen luonnonsuojelutavoitteiden, kulttuuriympäristön vaalimisen ja virkistyskäytön yhteen sovittamisen. Asemakaavan mukainen Skatanniementien uusi katuyhteys ja asemakaavaan perustuvat Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelman toimenpiteet eivät vaaranna luonnonsuojeluohjelman mukaisten rauhoitusalueiden toteutusta tai muita luonnonsuojelun tavoitteita alueella. Uutelan alueen asemakaavaa ei ole tarkoituksenmukaista muuttaa.

Alueen nykytila

Uutela on kaupungin omistama vilkkaasti käytetty ulkoilu- ja virkistysalue Vuosaaren asuinalueen itäreunassa. Uutelan pohjoisosan metsäalueen kasvillisuus on erittäin kulunutta rakennettujen reittien puutteesta johtuen. Alueen keskiosassa sijaitsevat aktiiviset virkistystoiminnot, kuten viljelypalstat ja koiraharrastusalue, ja alueen eteläosassa on mm. kaupungin julkiseen toimintaan vuokraamia huviloita ja Skatan tila entisine laidunalueineen sekä Skatanniemen pientaloalue. Ajoneuvoliikenteen pääyhteys Uutelan keski- ja eteläosaan on Aurinkolahdesta Uutelantieltä. Maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Skatan tilan virkistysarvoa heikentää nykyinen läpiajoliikenne Särkkäniemen luonnonsuojelualueelle, koiraharrastusalueelle ja pysäköintialueelle.

Uutelan kaavoitustilanne

Uutelan asemakaava on tullut voimaan 16.1.2009. Asemakaava kattaa lähes koko Uutelan alueen, lukuun ottamatta Nuottasaarta ja osaa Hallkullanniemestä.

Pääosa Uutelan asemakaavan alueesta on osoitettu retkeily- ja ulkoilualueeksi. Alueen arvokkaat rakennukset on osoitettu suojelumerkinnöin. Asemakaavan yhtenä tavoitteena on rauhoittaa keskeinen Skatan tilan alue ajoneuvoliikenteeltä. Tilan maisemakokonaisuutta edellytetään hoidettavaksi siten, että maiseman ja kasvillisuuden olennaiset piirteet säilyvät; tilan toimintoina virkistys, opetus, kulttuuritoiminta ja pienimuotoinen maatalouden harjoittaminen. Uutelantie on osoitettu pääosin jalankulun ja pyöräilyn reitiksi ja uusi korvaava ajoneuvoliikenteen yhteys on osoitettu pohjoisesta Itäreimarinteiltä.

Uuden Skatanniementien kadun linjaus ja katua koskevat asemakaavamääräykset on muotoiltu siten, että katu voidaan toteuttaa kylätiemäisenä, ja eläinten turvallista kulkua varten on osoitettu erikseen paikka alikululle Rudträskistä mereen johtavan puron yhteyteen. Kaavaselostuksessa todetaan silta-aukon Rudträskin purkuojan kohdalla lieventävän vaikutuksia hyönteisille, sammakoille ja matelijoille, ja ettei uudella tielinjalla ei ole merkittäviä vaikutuksia nisäkkäisiin. Skatanniementien toteuttaminen myös osaltaan mahdollistaa Uutelan koillisrannan huvila-alueen toteuttamisen asemakaavan mukaisesti kaupungin tarpeisiin yleiseen virkistyskäyttöön, matkailuun sekä kulttuuripalvelun toimintoja varten. Asemakaavassa on lisäksi osoitettu joitakin vielä toteutumattomia ulkoilureittiyhteyksiä. Luonnonsuojelualueiksi asemakaavassa on osoitettu Särkkäniemi sekä Skatanniemellä kaksi erillistä aluetta Skatanniemen pientalotontteihin liittyen.

Voimassa olevassa yleiskaavassa 2002 Uutela on virkistysaluetta ja luonnonsuojelualuetta ja Skantanniemessä myös pientalovaltaista aluetta. Osia Uutelan alueesta on osoitettu kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi. Uudessa yleiskaavassa (kaupunginvaltuusto 26.10.2016) Uutela on osoitettu virkistys- ja viheralueeksi, jota kehitetään merkittävänä virkistys-, ulkoilu-, liikunta-, luonto- ja kulttuurialueena, joka kytkeytyy seudulliseen viherverkostoon ja merelliseen virkistysvyöhykkeeseen. Skatanniemen pientaloalue on merkitty asuntovaltaiseksi alueeksi A4. Lisäksi koko yleiskaava-aluetta koskevat erilliset määräykset Natura 2000 -verkostoon kuuluvien alueiden, luonnonsuojelualueiden ja Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa 2015–2024 suojeltavien alueiden sekä kulttuuriympäristökohteiden huomioon ottamisesta.

Uutelan nykyinen asemakaava on yleiskaavan 2002 ja uuden yleiskaavan (kaupunginvaltuusto 26.10.2016) tavoitteiden mukainen.

Hallkullanniemen länsiosa ja Nuottasaari

Uutelan eteläosassa on vireillä Hallkullanniemen länsiosan ja Nuottasaaren alueen asemakaavan laatiminen. Tavoitteena on mahdollistaa Uutelan virkistysalueen laajentuminen ja kahden asuntotontin muodostamisen olemassa olevan huvilan pihapiiriin. Nuottasaareen on jalankulkuyhteys. Saaren huolto tulee järjestää vesitse. Nuottasaaressa on laituri ja saarta suunnitellaan merellisen Helsingin toiminnallisena kohteena. Yleiskaavassa 2002 kaava-alue on virkistysaluetta sekä kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävää aluetta. Uudessa yleiskaavassa Hallkullanniemi on virkistys- ja viheraluetta ja Nuottasaari merellisen virkistyksen ja matkailun aluetta.

Luonnonsuojelualueet ja luonnonarvot

Luonnonsuojeluohjelman mukaisen luonnonsuojelualueen toteutus ei edellytä erillistä kaavamerkintää. Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa 2015–2024 Uutelaan on osoitettu Särkkäniemen (rauhoituspäätös 26.8.1993) lisäksi Uutelan metsän, Skantanniemen ja Rudträskin rauhoitettavat alueet. Rudträskin jo edelliseen luonnonsuojeluohjelmaan sisältynyttä aluerajausta on uudessa ohjelmassa laajennettu aikaisemmasta.

Asemakaavan mahdollistama Skatanniementien rakentaminen ei heikennä Rudträskin luontoarvoja, mikäli tien suunnittelussa ja rakentamisessa huomioidaan kosteikon ekologinen yhteys, erityislajisto ja vesialueen vesitalouden säilyttäminen. Olemassa olevan Särkkänimen luonnonsuojelualueen luontoarvot eivät heikkene, kun tie toteutetaan asemakaavan edellyttämällä tavalla tavanomaisesta katualueesta poikkeavana ratkaisuna.

Uutelan virkistysalueesta suuri osa on linnustollisesti arvokasta aluetta. Skatanniementien kulkee Uutelan ulkoilupuiston ja Särkkäniemen linnustoalueilla tai niiden reunassa noin 450 m:n matkalla. Tien rakentaminen ei aiheuta merkittävää haittaa alueen linnustolle. Rakentamisaikaisia haittoja voidaan vähentää ajoittamalla melua aiheuttavat työt pesimäkauden ulkopuolelle.

Uutelan alueen hoito ja kehittäminen

Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelma 2017–2026 on päivitetty 14.11.2017. Suunnitelmassa esitetään erillisenä hankkeena Skatanniementien katuosuuden rakentaminen asemakaavan mukaisesti. Suunnitemaan sisältyy lisäksi uusia virkistysyhteyksiä käyttäjiltä saadun palautteen ja luonnonsuojelun sekä virkistyksen tavoitteet yhteen sovittaen.

Skatanniementien katu- sekä jalankulku-pyörätieosuuden toteutuskustannukset on arvioitu hoito- ja kehittämissuunnitelmatyön yhteydessä. Kustannusarvio on 950 000 euroa. Skatanniementien suunnittelun ja rakentamisen yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota Rudträskin kosteikkoluonnon ja Särkkäniemen luonnonsuojelualueen välisen ekologisen yhteyden säilyttämiseen sekä alueella esiintyvän erityislajiston elinolojen turvaamiseen, ja melua aiheuttavien rakentamistöiden ajoituksessa huomioidaan lintujen pesimäkausi.

Skatanniementien rakentamisen myötä kaupunkiluonnon monimuotoisuuden edellytykset Uutelan keskeisellä ydinalueella Skatan tilan ympäristössä paranevat, kun pääosa Uutelantiestä ja Skatan tilan poikki kulkeva reitti voidaan asemakaavan mukaisesti rajata jalankulun ja pyöräilyn käyttöön. Uutelan pohjoisosassa Skatanniementie sekä hoito- ja kehittämissuunnitelmassa esitetyt muut uudet reittiyhteydet ohjaavat kulutusta ja edistävät siten metsäluonnon palautumista.

This decision was published on 21.09.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Ask for more info

Timo Lindén, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi

Decisionmaker

Anni Sinnemäki
apulaispormestari