For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-010614
More recent handlings
Case 11. / 61 §

Jätelain mukaisen määräyksen antaminen ja uhkasakon asettaminen

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti seuraavaa liittyen asbestipitoisen jätteen varastointiin:

Päätökseen velvoitettu

**********

Toiminnan sijaintipaikka

Akkutie 24, 00770 Helsinki (kiinteistötunnus 091-041-0011-0012)

Asian vireilletulo

Ympäristökeskukseen saapui 10.5.2017 toimenpidepyyntö, joka koski Akkutie 24:n tontilla varastoitavaa asbestia sisältävää jätettä.

Taustaa

Tontilla todettiin ja dokumentoitiin tarkastuksilla 10.5. ja 11.5.2017 kasa rikkoutuneita mineriittilevyjä ja toinen kasa vanhoja kattolevyjä. Molemmat olivat hiekkapintaisella piha-alueella, pakkaamattomina ja ilman asbestista varoittavia merkintöjä. Päätökseen velvoitetulle annettiin suullisesti kehotus ryhtyä toimii asbestipitoisen jätteen siivouttamiseksi tontilta asbestityönä.

Helsingin ympäristökeskus kehotti kirjallisesti 16.5.2017 Kuljetus ja Keräyspaperi Sydänmaa Oy:tä ryhtymään toimenpiteisiin asbestia sisältävän jätteen poistamiseksi tontilta. Kehotuksen mukaan jäte tuli toimittaa luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan, esimerkiksi HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Ympäristökeskus ilmoitti, että asbestia sisältävän jätteen pakkaaminen ja poistaminen ovat luvanvaraista asbestityötä ja työ tuli tehdä asbestityöluvan omaavan tahon toimesta. Mineriittilevyjen alta piti kehotuksen mukaan poistaa pintamaata niiltä osin kuin siihen on sekoittunut levyjen osia. Jätteen poistaminen ja toimittaminen käsittelyyn piti tehdä viimeistään 26.5.2017. Ympäristökeskukselle piti ilmoittaa mahdollista tarkastusta varten työn ajankohta ja tiedot työn suorittajasta ennen työn aloittamista sekä toimittaa siirtoasiakirjat jätteestä viivytyksettä.

Ympäristökeskukselle 29.5.2017 saapuneessa vastineessa Kuljetus ja Keräyspaperi Sydänmaa Oy ilmoitti, että toimenpiteisiin ryhdytään kesän 2017 aikana, jolloin tarkoituksena on käyttää molempia levyjä oman kiinteistön kunnostukseen. Päätökseen velvoitetulle ilmoitettiin, ettei asbestia sisältävää materiaalia saa käyttää uudelleen.

Koska kehotuksessa 16.5.2017 vaadittuihin toimenpiteisiin ei ollut ryhdytty määräaikaan mennessä, ympäristökeskus kuuli Kuljetus ja Keräyspaperi Sydänmaa Oy:tä 30.5.2017 määräyksen antamisesta ja uhkasakon asettamisesta. Kuulemiskirjeessä todettiin uudelleen kehotuksessa 16.5.2017 esitetyt vaatimukset liittyen asbestijätteen poistoon.

Vastineessaan 16.6.2017 päätökseen velvoitettu ilmoitti, että hän on henkilökohtaisesti vastuussa rakennuslevyistä ja pyysi elokuun puoliväliin asti lisäaikaa rakennuslevyjen poistamiseksi tontilta. Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristöpalveluiden ympäristönsuojelu-yksikkö kuuli 22.6.2017 uudelleen henkilökohtaisesti päätökseen velvoitettua asbestijätteen poistamisesta ja mahdollisesta valvontaviranomaisen määräyksestä ja määräyksen tehosteeksi asetettavasta uhkasakosta. Päätökseen velvoitettu pyysi 12.7.2017 päivätyllä kirjeellä lisäaikaa vastineen antamiseksi 26.7.2017 saakka. 26.7. saapuneessa vastineessa hän ilmoitti ryhtyvänsä toimiin asbestipitoisen rakennusmateriaalin poistamiseksi Akkutien tontilta ja arvioi, että elokuun puoliväli 2017 olisi ajankohta, jolloin työ olisi tehty.

Tarkastukset

Tontilla on tehty tarkastuksia käsittelyn eri vaiheissa ensimmäinen 10.5.2017 ja viimeisin 27.9.2017. Tuolloin todettiin, että mineriittilevyjä ja kattolevyt olivat edelleen tontilla.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päättää antaa päätökseen velvoitetulle jätelain 126 §:n nojalla seuraavat määräykset:

Päävelvoite 1

Päätökseen velvoitetun tulee toimittaa asbestipitoinen jäte (mineriittilevyt, levyjen palat ja kattolevyt) luvanvaraiseen käsittelyyn 10.11.2017 mennessä. Jätteen pakkaaminen ja poiskuljettaminen on luvanvaraista asbestityötä ja tulee tehdä asbestityöluvan omaavan tahon toimesta.

Päävelvoite 2

Päätökseen velvoitetun tulee huolehtia siitä, että asbestipitoisten jätelevyjen alta poistetaan pintamaata niiltä osin kuin siihen on sekoittunut levyistä murentunutta materiaalia 10.11.2017 mennessä. Työ on luvanvaraista asbestityötä ja tulee tehdä asbestityöluvan omaavan tahon toimesta.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toteaa, että päätökseen velvoitetun tulee ilmoittaa päävelvoitteiden 1 ja 2 toteuttamisesta kolme työpäivää ennen työn aloittamista tämän päätöksen lisätietojen antajalle. Ympäristö- ja lupajaosto muistuttaa päätökseen velvoitettua siitä, että tällä on jätelain 121 §:n mukainen velvollisuus laatia siirtoasiakirja jätteestä. Tontilta poistettavan, siirtoasiakirjoissa kirjatun asbestipitoisen jätteen määrän tulee vastata 11.5.2017 todettua mineriitti- ja kattolevyjen määrää. Pintamaan osalta määrä tarkentuu siivoustyön yhteydessä. Päävelvoitteiden noudattamisen valvomista varten on siirtoasiakirja on toimitettava Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristöpalveluiden ympäristönsuojelu-yksikölle.

Perustelut päävelvoitteille

Valtioneuvoston jätteistä antaman asetuksen (179/2012) 19 §:n mukaan jätteen haltijan on huolehdittava siitä, että toiminnassa syntyvä asbestijäte kerätään ja kuljetetaan viivytyksettä käsittelyyn erillään muusta jätteestä. Asbestijätteen säilyttämisessä ja kuljettamisessa on käytettävä tiiviisti suljettavia kestäviä pakkauksia, joiden merkinnöistä käy ilmi, että ne sisältävät asbestia. Niitä on rikkoontumisen ehkäisemiseksi käsiteltävä varovasti ja huolellisesti. Asbestityöstä säädetään laissa eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista (684/2015) sekä valtioneuvoston asetuksessa asbestityön turvallisuudesta (798/2015).

Jätelain 126 §:n mukaan valvontaviranomainen voi kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua asetusta tai määräystä taikka jätteensiirtoasetusta, jatkamasta tai toistamasta säännösten vastaista menettelyä tai määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa sekä määrätä palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rikkomuksesta aiheutunut haitta.

Valvontaviranomaisella tai tämän määräämällä viranhaltijan on oikeus saada valvontaa varten tarvittavat tiedot ja tehdä tarkastuksia (jätelaki 122 § ja 123 §).

Vaarallisen jätteen siirrosta on aina laadittava siirtoasiakirja (jätelaki 646/2011, 121 §). Siirtoasiakirjaan on merkittävä tiedot mm. luovutetun jätteen määrästä, laadusta, vastaanottajasta ja luovutusajankohdasta (jäteasetus 179/2012, 24 §). Jätteen saa luovuttaa vain sellaiselle toiminnanharjoittajalle, jolla on lupa ottaa vastaan kyseistä jätettä.

Päätökseen velvoitetun hallussa on asbestia sisältävää jätettä, jota ei ole kehotuksesta huolimatta toimitettu pois tontilta. Jätekasan alla pintamaassa on tarkastushavaintojen perusteella asbestilevyistä murentunutta materiaalia, joten maaperän ennallistamista koskeva määräys on tarpeellinen.

Uhkasakon asettaminen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää asettaa päävelvoitteen 1 noudattamisen tehosteeksi 7 000 euron uhkasakon.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää asettaa päävelvoitteen 2 noudattamisen tehosteeksi 3 000 euron uhkasakon.

Perustelut uhkasakon asettamiselle

Jätelain 129 §:n mukaan valvontaviranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään tai kielletään. Uhkasakkoa koskevaan asiaan sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että uhkasakkojen asettaminen määräyksen tehostamiseksi on tarpeen, koska päätökseen velvoitettu ei ole korjannut lainvastaista menettelyään useista kehotuksista ja neuvonnasta huolimatta. Uhkasakon asettamista ei voida pitää ilmeisen tarpeettomana.

Uhkasakon asettaminen tarkoittaa sitä, että jos valvontaviranomainen uusintatarkastuksella havaitsee, ettei päävelvoitetta ole noudatettu määräaikaan mennessä, se voi tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Ympäristökeskuksen kehotuskirje 16.5.2017, kuulemiskirje 30.5.2017, kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristöpalveluiden ympäristönsuojelu-yksikön kuulemiskirje 22.6.2017 sekä tarkastusmuistio 2.10.

Kuljetus ja Keräyspaperi Sydänmaa Oy:n ja päätökseen velvoitetun vastineet 29.5.2017 ja 16.6.2017, kirje 12.7.2017 ja vastine 25.7.2017.

Päätöksen täytäntöönpano

Tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon.

Ilmoitusvelvollisuus

Jos edellä mainittu kiinteä omaisuus (kiinteistötunnus 091-041-0011-0012) tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä mainitusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Valvontaviranomainen ilmoittaa tästä päätöksestä uhkasakkolain 19 §:n edellyttämällä tavalla maanmittauslaitokselle, jotta kiinteistöä (kiinteistötunnus 091-041-0011-0012) koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetettavasta uhasta tehtäisiin merkintä kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Sovelletut oikeusohjeet

Jätelaki (646/2011) 24 §, 121 §, 122 §, 123 §, 126 §, 129 § ja 139 §
Valtioneuvoston asetus jätteistä 8179/20129 19 § ja 24 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 6 §, 7 §, 8 §, 22 §, 23 § ja 24 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 20.10.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

vs. yksikön päällikkö
Jari-Pekka Pääkkönen

Ask for more info

Leena Terhemaa, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32032

leena.terhemaa@hel.fi