Kaupungin työllisyydenhoidon talouden ja toiminnan seuranta
Päätös
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti merkitä tiedoksi tilannekatsauksen kaupungin työllisyydenhoidon toiminnasta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päävastuu työllisyyden edistämisestä Helsingissä on valtion paikallishallintoon kuuluvalla Uudenmaan TE-toimistolla. Helsingin kaupunki täydentää palveluja tarjoamalla erityisesti nuorille, maahanmuuttajille ja pitkään työttömänä olleille työllistymistä edistävää neuvontaa ja ohjausta. Kaupungin työllisyyspalveluiden tavoitteena on nopeuttaa työllistymistä avoimille työmarkkinoille tarvittaessa koulutuksen ja muiden palveluiden avulla.
Vuoden 2017 alussa toteutetussa työllisyydenhoidon kokonaisuudistuksessa kaupungin työllisyyspalvelut koottiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Sosiaali- ja terveysvirastossa toimineet monialainen yhteispalvelu ja nuorten työhönohjaus siirrettiin henkilöstöresursseineen kaupunginkanslian elinkeino-osastolle. Yhdessä kaupunginkanslian toteuttamien hankkeiden kanssa palveluista muodostettiin nuorten ja aikuisten palveluiden vastuualueet. Vastaavasti kaupunginkansliasta siirtyi määrärahoja kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle työttömien lyhytkoulutusten, kurssien, kielikoulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen järjestämiseen.
Työllisyydenhoidon uudistuksen tavoitteena on ollut parantaa palveluiden saatavuutta ja vaikuttavuutta sekä vahvistaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston ohjausvaikutusta työllisyyspalveluihin niin strategisesti kuin operatiivisesti. Osana uudistusta työmarkkinatuen kuntaosuus siirrettiin jo vuonna 2016 kaupunginkanslian vastuulle.
Työllisyyden hoitamiseen on vuonna 2017 varattu elinkeino-osaston käyttöön noin 34,5 miljoonaa euroa. Ennusteen mukaan määrärahat tullaan käyttämään 91-prosenttisesti. Määrärahoja jää käyttämättä kaupungin tarjoamassa palkkatuetussa oppisopimuskoulutuksessa, yrityksille ja yhdistyksille maksettavassa Helsinki-lisässä, ostopalveluna toteutettavassa tulosperusteisessa valmennuksessa sekä hanketoiminnassa. Osa määrärahasta on pystytty käyttämään kaupungin järjestämän palkkatukityön määrän lisäämiseen erityisesti pitkään työttömänä olleille.
Asiakasmäärien ja suoritteiden lisäksi seurataan vuosittain palveluiden vaikuttavuutta. Tiedot kerätään haastattelututkimuksen avulla palvelun päättymisen jälkeen.
Työllisyystilanne näyttää vuoden 2017 aikana kääntyneen pitkäkestoisesti parempaan. Pitkäaikaistyöttömyyden laskusta huolimatta hyvin pitkään työttömänä olleiden määrä on kuitenkin edelleen kasvanut. Käytännössä tämän ennakoidaan johtavan siihen, että vaikeasti työllistyvien osuus kaupungin työllisyyspalveluiden asiakkaista kasvaa. Näin ollen palveluilta edellytetään yhä enenevässä määrin yksilökohtaista räätälöintiä ja tehokkuutta.
Jatkossa työllisyydenhoidossa lisätään erilaisten hankkeiden avulla toteuttavaa yhteistyötä sekä täydennetään omia palveluita monipuolisin ostopalveluin. Ostopalveluna hankitaan tulosperusteista valmennusta sekä työpaikoilla tapahtuvaa työvalmennusta. Muina toimenpiteinä on tarkoitus toteuttaa muun muassa vaikuttavuusinvestointi- eli SIB-malli. Myös maahanmuuttajien Osaamiskeskus-hanketta jatketaan. Tavoitteena on monipuolistaa palveluvalikoimaa entisestään sekä lisätä palveluiden vaikuttavuutta.
Tilannekatsaus on valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian elinkeino-osaston, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä sosiaali- ja terveystoimialan kanssa. Kokouksessa asiaa esittelee maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.
This decision was published on 22.11.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Ilkka Haahtela, maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö, puhelin: 09 310 25565