Uima-altaan käyttökiellon ja uhkasakon asettaminen, Scandic Hotels Oy, Scandic Park Helsinki

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-011410
More recent handlings
Case 10. / 105 §

Uima-altaan käyttökiellon ja uhkasakon asettaminen, Scandic Hotels Oy, Scandic Park Helsinki

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti seuraavaa Scandic Hotels Oy:n / Scandic Park Helsingin, Mannerheimintie 46-48, uima-altaan käyttöön liittyen:

Vireilletulo ja taustaa

Scandic Park Helsingin uima-allasvedestä otetaan valvontatutkimusnäytteitä ympäristöpalveluiden laatiman näytteenottosuunnitelman mukaan. Allasvesinäytteitä on aiemmin otettu kuusi kertaa vuodessa. 25.1.2018 tehdyn uuden näytteenottosuunnitelman mukaan näytteet otetaan 12 kertaa vuodessa. Allasvesinäytteet on ottanut ja analysoinut MetropoliLab Oy, joka on Eviran terveydensuojelulain nojalla hyväksymä laboratorio allasvesiasetuksen mukaisten tutkimusten tekoon.

Scandic Park Helsingin allasveden laatu ei ole useissa tutkimuksissa täyttänyt sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 315/2002 (allasvesiasetus) 3 §:n allasveden laatuvaatimuksia. Allasveden kemialliset laatuvaatimukset ovat toistuvasti ylittyneet mm. sameuden, klooripitoisuuden (vapaa ja sidottu kloori), trihalometaani (THM) -pitoisuuden ja KMnO4-luvun osalta. Liitteenä on yhteenveto allasveden laadusta vuosina 2009 - 2018.

Trihalometaanit ovat suurina pitoisuuksina myrkyllisiä ja niiden epäillään olevan pieninä pitoisuuksina karsinogeenisiä. THM-pitoisuus kloroformina saa allasvedessä olla korkeintaan 50 µg/l. Allasveden klooripitoisuuden tulee olla oikealla tasolla veden desinfioimiseksi. Lisäksi veden korkea sameus heikentää kloorin desinfiointikykyä. KMnO4-luku (orgaaninen aines) on pääasiassa uimareista tulevaa likaa.

Scandic Park Helsingin allasvedestä on otettu vuoden 2017 aikana yhteensä kuusi näytettä (suunnitelman mukaiset ja uusintanäytteet) ja näistä neljässä on ollut laatuvaatimusten ylityksiä mm. THM-pitoisuudessa, vapaan ja sidotun kloorin pitoisuudessa, sameudessa ja KMnO4-luvussa. THM-pitoisuus ylitti laatuvaatimuksen näytteistä kolmessa.

Scandic Park Helsingin allasveden laadun ongelmat ovat olleet esillä jo vuonna 2016. Vuoden 2016 aikana allasvedestä otettiin yhteensä 10 näytettä, joista yksikään ei täyttänyt allasveden laatuvaatimuksia kaikilta osin. Osassa näytteistä oli pieniä kloorin ja sameuden poikkeamia ja neljässä näytteessä myös THM-pitoisuus ylitti laatuvaatimuksen. Lisäksi laatuvaatimusten ylityksiä oli urea- ja KMnO4-pitoisuudessa.

Myös aiempina vuosina (2009-2015) allasvedessä on ollut useita kemiallisten laatuvaatimusten poikkeamia (mm. sameus, vapaa ja sidottu kloori). Lisäksi satunnaisesti on havaittu THM-pitoisuuden ylityksiä ja heterotrofisten bakteerien (kokonaisbakteerit) korkeita määriä.

Scandic Park Helsinki on tehnyt aiemminkin toimenpiteitä allasveden laadun parantamiseksi (mm. suodatinhuuhteluiden lisääminen, laitteiston toiminnan tarkistus, shokkiklooraus, UV-puhdistuslaitteiston asennus, kemikaalisäädöt, altaan veden vaihto). Toimenpiteet eivät ole kuitenkaan riittäneet allasveden laadun parantamiseen pitkällä aikavälillä.

Kuuleminen uima-allasveden aiheuttamasta terveyshaitasta

Ympäristöpalvelut on kuullut Scandic Hotels Oy:tä Scandic Park Helsingin uima-allasveden aiheuttamasta terveyshaitasta ja mahdollisesta määräyksen antamisesta altaan käytön rajoittamiseksi tai käytön kieltämiseksi sekä mahdollisesta uhkasakosta 24.10.2017.

Scandic Hotels Oy antoi vastineensa kuulemiseen 23.11.2017. Vastineessa hotellijohtaja Kari Kurppa mainitsee mm. seuraavat toimenpiteet: huolto- ja kunnossapito-ohjelman päivitys, koneiden ja laitteiden toiminnan tarkistus, raja-arvohälytysten asentaminen (kloori ja pH), laajennettu siivousohjelma, asiakkaiden lisäohjeistus, veden laadun analysoinnin lisääminen 12 kertaan vuodessa sekä suodatinlaitteiston korjaus- ja parannustoimenpiteet. Vastineen mukaan laitteiston korjaus- ja parannustoimenpiteet tilattiin LT-Tuote Oy:ltä ja ne sisälsivät kvartsihiekkasuodattimen lisäämisen, aktiivihiilisuodattimen lisäämisen, saostusaineen annostelupumpun lisäämisen, pH- säätöaineen annostelupumpun uusimisen, UV-laitteiston siirron ennen lämmitintä ja kemikaalisyöttöjä sekä putkistomuutoksia. Vastineen mukaan toimenpiteet tehtiin viikolla 50/2017.

Ympäristöpalvelut katsoi tällöin, että suurin osa Scandic Hotels Oy:n ilmoittamista toimenpiteistä kuuluu toiminnanharjoittajan omavalvonnan piiriin tai on luonteeltaan vedenkäsittelyjärjestelmän kuluvien osien uusintaa tai päivitystä. Ympäristöpalvelut päätti kuitenkin lykätä käyttökiellon asettamista ja seurata tehtyjen muutosten vaikutusta veden laatuun ylimääräisin näyttein. Ylimääräiset näytteet otettiin heti tehtyjen toimenpiteiden jälkeen 19.12.2017 ja 3.1.2018. Näytteistä ensimmäinen täytti allasveden laatuvaatimukset, mutta toinen ei täyttänyt vapaan kloorin pitoisuuden osalta.

Tämän jälkeen siirryttiin ottamaan uuden näytteenottosuunnitelman mukaisia näytteitä. Suunnitelman mukaisia näytteitä on otettu vuoden 2018 aikana kolme. Näistä näytteistä kaksi ei täyttänyt allasveden laatuvaatimuksia THM-pitoisuuden osalta. Näiden näytteiden perusteella voidaan todeta, että tehdyt toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä veden laadun turvaamiseksi. Näin ollen ympäristöpalvelut katsoo, että terveyshaittojen ehkäisemiseksi uima-allas on asetettava käyttökieltoon.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto asettaa Scandic Park Helsingin uima-altaan käyttökieltoon. Kiellon tehosteeksi asetetaan 8000 euron suuruinen uhkasakko.

Perustelut

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi kieltää käyttämästä yleistä uima-allasta tarkoitukseensa (terveydensuojelulaki 29 §), jos sen vesi ei täytä terveydensuojelulain 32 §:n nojalla annettuja terveydellisiä laatuvaatimuksia. Terveydensuojelulain 32 §:n nojalla on annettu tarkempia säännöksiä veden terveydellisistä laatuvaatimuksista allasvesiasetuksen 3 §:ssä ja asetuksen liitteessä 1. Liitteen 1 mukaan THM-pitoisuus kloroformina saa allasvedessä olla korkeintaan 50 µg/l.

Scandic Park Helsingin vuonna 2018 otetuista näytteistä kaksi kolmesta ei täyttänyt allasvesiaseteuksessa säädettyjä allasveden laatuvaatimuksia THM-pitoisuuden osalta. Näiden näytteiden perusteella voidaan todeta, että tehdyt toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä veden laadun turvaamiseksi. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että uima-allasvesi voi aiheuttaa terveydensuojelulain 1 §:n mukaista terveyshaittaa ja terveyshaittojen ehkäisemiseksi uima-allas on asetettava käyttökieltoon.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi asettaa kiellon tehosteeksi riittäväksi katsomansa uhkasakon (terveydensuojelulaki 53 §). Uhkasakkoa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään. Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite (kielto) asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.

Uhkasakko voidaan tuomita maksettavaksi, jos asetettua käyttökieltoa rikotaan. Uhkasakon asettamista voidaan pitää tässä tapauksessa tarpeellisena, koska altaan käyttö voi aiheuttaa terveydensuojelulain 1 §:ssä tarkoitettua terveyshaittaa.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto voi purkaa asetetun käyttökiellon sen jälkeen, kun toiminnanharjoittaja on toimittanut ympäristöpalveluille riittävän selvityksen tehdyistä korjauksista sekä osoittanut veden laadun täyttävän allasveden laatuvaatimukset.

Tiedoksi toimijalle

Jos edellä mainittu kiinteä omaisuus tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä mainitusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle luovutuskirjaan otetuin maininnoin tai muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on toimitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite. Valvontaviranomainen lähettää maanmittauslaitokselle tiedon kiinteistöä (091-14-468-2) koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetetusta uhasta merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Päätöksen tiedoksianto

Päätös toimitetaan Scandic Hotels Oy:lle saantitodistuskirjeenä.

Sovelletut oikeusohjeet

Terveydensuojelulaki (763/1994) 1, 29, 32, 53 ja 56 §

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus uimahallien ja kylpylöiden allasveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (315/2002) 3 ja 8 § sekä liite 1

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 6, 8 ja 22 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 23.05.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Pertti Forss

Ask for more info

Lotta Kivikoski, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 31595

lotta.kivikoski@hel.fi