For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-013047
More recent handlings
Case 17. / 42 §

Helsingin kaupungin aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma ja tuntijako

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman ja tuntijaon liitteiden 1 ja 2 mukaisesti.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Opetushallitus hyväksyi aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 12.6.2017. Näiden perusteiden ja tuntijaon mukainen opetus alkaa 1.1.2018.

Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet on laadittu perusopetuslain (628/1998) ja -asetuksen (852/1998) sekä valtioneuvoston asetuksen (423/2012) pohjalta. Tavoitteiden ja tuntijaon pohjana on valtioneuvoston asetus (422/2012 ja 135/2017). Tämä perusteasiakirja kattaa aikuisten perusopetuksen kokonaisuudessaan alkuvaiheesta perusopetuksen päättövaiheeseen.

Helsingin aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma muodostuu valtakunnallisista perusteista täydennettynä koulukohtaisilla osuuksilla. Helsingin kaupungilla on yksi yhteinen kuntakohtainen aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma, jota kaupungin oppilaitokset käyttävät. Opetussuunnitelman valtakunnallisesta perustetekstistä on erotettu kursivoinnilla Helsingin omat tekstiosuudet. Helsingin perusopetuksen opetussuunnitelmatyön koordinoinnista vastasi kehittämistiimi ja Helsingin aikuislukiossa opetussuunnitelmatyöhön osallistui koko kouluyhteisö. Myös opiskelijoilta on pyydetty säännöllisesti palautetta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on osallistunut opetussuunnitelman laadintaan kommentoijana.

Opetussuunnitelmauudistus perustuu tavoitteeseen turvata oppivelvollisuusiän ylittäneiden mahdollisuudet suorittaa perusopetuksen oppimäärä. Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden lisäksi uudistuvat rahoitus sekä tuntijako. Vuoden 2018 alusta luku- ja kirjoitustaidon koulutus siirtyy työ- ja elinkeinoministeriöltä opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalle. Luku- ja kirjoitustaidon opetus kytketään osaksi aikuisten perusopetuksen alkuvaihetta. Valtionrahoitus on kurssisuoritusperusteinen.

Uudistuksen tavoitteena on turvata tehokkaiden kokopäiväisten yksilöllisten koulutuspolkujen toteuttaminen, huomioiden opiskelijan osaamisen lähtötaso ja mahdollistaa sujuvat siirtymät opinnoissa. Aikuisten perusopetuksen järjestäminen pohjautuu vahvasti henkilökohtaistamiseen ja aiemman osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Aikuisten perusopetuksen tehtävänä on vahvistaa koulutuksellista jatkumoa ja luoda hyvää perustaa toisen asteen koulutukseen siirtymiselle. Opinnoissa painotetaan työelämälähtöisyyttä ja laaja-alaista osaamista. Opintojen ohjauksen pakolliset kurssit kuuluvat opintoihin jokaisessa vaiheessa.

Aikuisten perusopetus sisältää kaksi vaihetta: alkuvaiheen ja päättövaiheen. Luku- ja kirjoitustaidon opetus koskee niitä opiskelijoita, joilta puuttuu perusopetus tai perusopetustason opintoja. Valtioneuvoston asetuksen mukaan aikuisten perusopetuksen opinnot koostuvat eri oppiaineiden ja aineryhmien pakollisista ja valinnaisista kursseista. Asetuksessa määritellään oppiaineittain ja oppiaineryhmittäin pakollisten kurssien, valinnaisina tarjottavien valtakunnallisten kurssien ja koko oppimäärään sisältyvien opiskeltavien kurssien vähimmäismäärät.

Aikuisten perusopetuksen tuntijaossa myös alkuvaihe jakautuu pakollisiin ja valinnaisiin kursseihin. Päättövaiheen kurssien määrä kasvaa 44 kurssista 46 kurssiin. Päättövaiheeseen kuuluu myös vähintään yksi kurssi jokaista reaaliainetta. Uutena oppiaineena aikuisten perusopetukseen kuuluu terveystieto, joka kuuluu alkuvaiheen tai päättövaiheen opintoihin. Valinnaisia kursseja on suoritettava vähintään lukutaitovaiheessa 6 kurssia, muussa alkuvaiheessa 10 kurssia ja päättövaiheessa 10 kurssia. Valinnaisten kurssien määrää ei ole määritelty oppiaineittain vaan ainoastaan määrällisesti. Päättövaiheen kieliohjelma on A-kielessä englanti ja ranska sekä B-kielenä ruotsi. Helsingin aikuislukiossa on mahdollisuus opiskella suomi toisena kielenä -poluilla perusopetuksen aineopiskelijana. Aineopiskelijoiden kurssit ovat Helsingin aikuislukion koulukohtaisia valinnaisia kursseja.

Opetussuunnitelmaa täydentävät ja opetussuunnitelmassa sitoudutaan Helsingin kaupunkistrategiaan 2017–2021, Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelmaan 2016–2019 sekä Helsingin aikuislukion toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan 2016. Helsingin kaupungin kouluissa laaditaan lukuvuosittain lukuvuosisuunnitelma, jolla täsmennetään opetussuunnitelman lukuvuosikohtaisia suuntaviivoja.

Esittelijä esittää, että Helsingin kaupungin aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelma ja tuntijako on liitteen 1 ja 2 mukainen.

Close

This decision was published on 11.01.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Ask for more info

Virve Pirttikoski, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 83224

virve.pirttikoski@hel.fi

Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 86342

mervi.willman@hel.fi