Vuokrahyvitys asunnon puutteellisen kunnon aiheuttamasta haitasta

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2017-013971
More recent handlings
Case 11. / 140 §

Oikaisuvaatimus teknisen johtajan asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 23 § 3 momentin mukaista vahingonkorvausta koskevasta päätöksestä

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä ********** osoitteessa ********** sijaitsevan vuokra-asunnon asukkaana tekemän oikaisuvaatimuksen, joka koskee teknisen johtajan päätöstä vuokra-asuntoon kohdistuvasta vahingonkorvausvaatimuksesta 5.1.2018 (2 §).

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta teknisen johtajan päätöstä olisi syytä muuttaa.

Perustelut

Päätös, jota oikaisuvaatimus koskee

Tekninen johtaja päätti 5.1.2018 (2 §) hylätä ********** (jäljempänä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen, joka koskee osoitteessa ********** sijaitsevan vuokrahuoneiston kosteusvaurioista aiheutunutta vahinkoa.

Oikaisuvaatimus ja sen perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan vaatimuksensa vahingonkorvauksesta.

Hakijan mukaan hänen kaupungilta vuokraamassaan huoneistossa on ilmennyt home- ja kosteusongelmia vuodesta 2015 lähtien, minkä vuoksi huoneistossa ei ole voinut asua. Home on lisäksi pilannut huoneiston irtaimistoa. Vaadittavien korvausten yhteismäärä on kaikkiaan 11 800 euroa.

Hakijan mukaan kaupunki ei ole reagoinut vuokrahuoneiston kosteusvaurioita koskeviin ilmoituksiin huoneenvuokralain edellyttämällä tavalla. Hakija on irtisanonut vuokrasopimuksen päättymään 30.9.2017.

Oikeudellinen arviointi

Huoneenvuokralain 23 §:n 3 momentin mukaan vuokralaisella on oikeus saada korvaus vuokranantajan edellä tässä luvussa tarkoitetun toimenpiteen tai laiminlyönnin aiheuttamasta haitasta tai vahingosta paitsi, jos vuokranantaja osoittaa, ettei huoneiston käyttöön saamisen viivästyminen tai huoneiston puutteellinen kunto ole aiheutunut vuokranantajan toimenpiteestä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta, taikka jos korjaus- tai muutostyö on suoritettu vuokralaisen vastattavan vahingon johdosta. Vuokranantaja ei ole korvausvastuussa, mikäli osoittaa toimineensa huolellisesti.

Hakija on ilmoittanut asunnon kosteusvaurioista kaupungille vuonna 2015. Kaupunki on tarkastanut huoneiston ja ilmoittanut, että kosteusvaurioiden korjaaminen edellyttää poismuuttoa ja huoneiston tyhjentämistä. Hakija on oleskellut asunnon puutteellisen kunnon vuoksi muualla 14.8.2015-30.11.2016, mutta irtaimistoaan hän on säilyttänyt huoneistossa vuokrasopimuksen päättymispäivään 30.9.2017 saakka.

Kuntotutkimusraportin (päivätty 24.2.2017) mukaan asunnon korvausilmaventtiilejä on pidetty kiinni ja kylpyhuoneen poistoilmaventtiili on ollut tukittuna, minkä johdosta huoneiston ilmanvaihto ei ole ollut riittävä. Riittämättömän ilmanvaihdon vuoksi huoneistossa oleva kosteus on päässyt tiivistymään ulkoseinien kylmiin ylänurkkiin ja kattopintoihin mahdollistaen mikrobikasvustolle suotuisan kasvuympäristön.

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että hakija on omalla toiminnallaan myötävaikuttanut vahingon syntymiseen sekä remontin viivästymiseen. Kaupunki on vuokranantajana ryhtynyt vuokralaisen ilmoituksen johdosta tarpeellisiin toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Hakijaa on informoitu siitä, että vaadittavien korjausten aloittaminen edellyttää poismuuttoa ja huoneiston tyhjentämistä. Hakijalle on myös etsitty ja tarjottu väistöasuntoja. Vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiselle ei siten ole olemassa asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain edellyttämää perustetta.

Kannemahdollisuudesta

Tämä päätös on kaupungin kannanotto vahingonkorvausasiaan. Päätöksestä on mahdollista valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta hallintotuomioistuin ei tutki päätöksen yksityisoikeudellista sisältöä. Vahingonkorvauskysymykset ovat yksityisoikeudellisia riita-asioita, jotka vuokralainen voi halutessaan saattaa yleisen alioikeuden ratkaistaviksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Oikaisuvaatimuksen yleiset edellytykset

Kuntalain (410/2015) 134 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.

Oikaisuvaatimus tehdään 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus tulee tehdä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

********** on asiassa asianosainen. Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva vahingonkorvausvaatimuksen hylkäämistä koskeva päätös on lähetetty e-kirjeenä 5.1.2018. Oikaisuvaatimus on saapunut kirjaamoon 29.1.2018. Oikaisuvaatimus on siten saapunut määräajassa ja se on osoitettu oikealle toimielimelle.

Close

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Tekninen johtaja 05.01.2018 § 2

Close

This decision was published on 19.03.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Ask for more info

Marjaana Santala, lakimies , puhelin: 09 310 34108

marjaana.santala@hel.fi