AIL Capital Oy, oikaisuvaatimus varastorakennuksen rakentamista tontille 91-32-52-8 (Ruosilankuja 2) koskevasta rakennusluvasta

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-000053
More recent handlings
Case 18. / 18 §

AIL Capital Oy, oikaisuvaatimus varastorakennuksen rakentamista tontille 91-32-52-8 (Ruosilankuja 2) koskevasta rakennusluvasta

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti jättää tutkimatta AIL Capital Oy:n tekemän oikaisuvaatimuksen rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön insinöörin päätöksestä 23.11.2017 § 443.

Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupa-jaoston kokouksesta kulloinkin laadittu pöytäkirja pidetään nähtävänä yleisessä tietoverkossa osoitteessa
www.hel.fi.

Päätös annetaan saantitodistuksella oikaisuvaatimuksen tekijälle ja rakennusluvan hakijalle.

Rakennuslupapäätös

Rakennuspalvelu J. Nyström Oy on hakenut rakennuslupaa yksikerroksisen varastorakennuksen rakentamiselle tontille 91-32-52-8.

Naapuritonttien 91-32-52-3 ja 91-32-52-5 haltija AIL Capital Oy on esittänyt hankkeesta huomautukset kuulemisvaiheessa. Huomautuksessa todetaan, että huomautuksen tekijä ei salli mitään rakennuksen osia sijoitettavan kiinteistöjensä puolelle eikä rakentamista tai tulevia huoltotoimenpiteitä tapahtuvan kiinteistöjensä puolelta tai puolella. Lisäksi huomautuksessa vaaditaan selvitystä maaperätutkimuksista maaperän ja pilaantuneisuuden ja saastuneisuuden osalta.

Rakennusvalvontapalveluiden lupayksikön insinööri on päätöksellään 23.11.2017 § 443 myöntänyt rakennusluvan. Päätöksessä on edellytetty muun muassa hulevesisuunnitelman toimittamista rakennusvalvontapalveluihin. Päätös on annettu julkipanon jälkeen 28.11.2017. Päätös
on toimitettu oikaisuvaatimuksen tekijälle tiedoksi.

Päätökseen liitetyn muutoksenhakuohjeen mukaisesti: ”Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse, telekopiona tai sähköpostina tapahtuu lähettäjän vastuulla. Oikaisuvaatimuskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Sähköisesti (telekopiona tai sähköpostina) toimitetun oikaisuvaatimuskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Sähköpostiviestin vastaanottamisesta lähetetään automaattinen kuittaus vastaanottajalle. Viimeinen muutoksenhakupäivä 12.12.2017.”

Oikaisuvaatimus

Naapurintonttien 91-32-52-3 ja 91-32-52-5 haltija AIL Capital Oy on toimittanut rakennusvalvontapalveluihin oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuskirjelmä on toimitettu sähköpostitse ja se on saapunut rakennusvalvontapalveluihin 12.12.2017 kello 20.01.

AIL Capital Oy:n oikaisuvaatimus on seuraavan sisältöinen:

"Päätökseen haetaan seuraavilta osin muutosta ja esitetään huomautus:
Päätös on saapunut postin välityksellä todistetusti vasta 1.12.2017 jolloin päätös on saatu tiedoksi, joten oikaisuvaatimuksen määräajalle haetaan pidennystä 15.12.2017 asti. Muutoksenhakija huomauttaa, ettei päätöksen mukana ollut sellaista hulevesisuunnitelmaa, josta olisi voinut todeta rakennusten välisen maaston/pinnan muotoilun toimivuuden. Muutoksenhakija on suunnitelman puuttuessa huolissaan, miten sulamis- ja sadevedet ohjataan hallitusti siten, ettei muutoksenhakijan kiinteistöille (Yrityspiha 5) aiheudu tulevaisuudessa kosteus- ym. vaurioita. Mikäli suunnitelmilla ei pystytä varmuudella osoittamaan rakennusten välisen tontinosan hulevesien toimivuutta, edellytämme siinä tapauksessa luvan kohteena olevan rakennuksen sijoitettavaksi kauemmaksi, jotta hulevedet voidaan varmuudella johtaa hallitusti alueelta."

Perustelut

Rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön insinööri on tehnyt päätöksen 23.11.2017 ja päätös on annettu julkipanon jälkeen 28.11.2017, jolloin sen on katsottu tulleen asianosaisten tietoon maankäyttö- ja rakennuslain 142 §:n mukaisesti. Maankäyttö- ja rakennuslain 187 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti viranhaltijalle 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen liitteenä olevan muutoksenhakuohjeen mukaisesti oikaisuvaatimus on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Näin ollen oikaisuvaatimus tässä asiassa olisi tullut toimittaa 12.12.2017 klo 16.00 mennessä. AIL Capital Oy:n oikaisuvaatimus on saapunut rakennusvalvontapalveluihin 12.12.2017 klo 20.01.

AIL Capital Oy ei ole vaatinut oikaisua määräajassa ja vaatimus on siten jätettävä tutkimatta.

Rakennusluvassa on edellytetty yhtenä erityissuunnitelmana toimitettavan hulevesisuunnitelma ennen siihen liittyvän työvaiheen aloittamista. Hulevedet tulevat siten valvonnan piiriin.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 142 §, lupapäätöksestä ilmoittaminen

Lupapäätös on annettava julkipanon jälkeen ja sen katsotaan tulleen
asianosaisen tietoon silloin, kun se on annettu. […]

Maankäyttö- ja rakennuslaki 187 §, oikaisuvaatimus

Viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti viranhaltijalle 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätökseen on liitettävä ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemisestä. Vaatimus on viipymättä otettava asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi. […]

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 24.01.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
  • muu viranomainen toimivaltaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 97 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11 - 13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.15 - 16.00.

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Ask for more info

Sara Rintamo, vs. rakennuslakimies, puhelin: +358 9 310 26485

sara.rintamo@hel.fi

Attachments

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.