Selvityksen antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin Medialukion terveydellisiä olosuhteita koskevassa kanteluasiassa
Selvityksen antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin Medialukion terveydellisiä olosuhteita koskevassa kanteluasiassa
Päätös
Pormestari päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavan
selvityksen Helsingin Medialukion terveydellisistä olosuhteista tehdyn kantelun johdosta.
Kaupunkiympäristön toimialan selvitys
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toimii Helsingissä kunnan terveydensuojeluviranomaisena. Varsinaisesta valvontatyöstä vastaa ympäristöpalveluiden ympäristöterveysyksikön terveydensuojelutiimin viranhaltijat.
Helsingin Medialukion kiinteistön omistaa Helsingin kaupunki. Kiinteistön hallinnasta vastaa kaupunkiympäristön toimialan rakennetun omaisuuden hallinta palvelut.
Ympäristöpalvelut on seurannut Helsingin Medialukion tilannetta ja sen kehittymistä rakennetun omaisuuden hallinta palveluiden laatimien tiedotteiden pohjalta. Ympäristöpalvelut on vastaanottanut tiedotteita Helsingin Medialukion kiinteistössä tehtyjen kuntotutkimusten ja suunniteltujen korjausten osalta seuraavasti: 19.2.2015, 7.9.2015, 13.5.2016, 12.10.2016, 20.3.2017 ja 31.1.2018. Lisäksi ympäristöpalvelut on seurannut ja arvioinut kiinteistössä työskentelevien ja opiskelevien henkilöiden mahdollista oireilua sekä korjausten suunnittelua, etenemistä ja toteutumista kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sisäilmaryhmän välityksellä, jossa ympäristöpalvelut on edustettuna.
Ympäristöpalvelut on arvioinut tilannetta viimeisen kolmen vuoden aikana saamiensa tietojen pohjalta ja todennut, ettei asian vireille otto ole ollut tarpeen, koska kiinteistön omistaja on jo ryhtynyt toimenpiteisiin mahdollisen terveyshaitan poistamiseksi ja kattavat korjaukset muun muassa julkisivujen ja vesikaton uusinnan sekä ilmanvaihdon muutostöiden osalta ovat alkamassa kevään 2018 aikana. Lisäksi kiinteistön omistaja on ilmanvaihdollisin toimenpitein varmistanut, ettei mahdolliset epäpuhtaudet kulkeudu seinärakenteista sisätiloihin. Ympäristöpalveluiden mahdollinen pääasiassa aistinvaraisiin arvioihin perustuva tarkastus ei olisi tuonut juurikaan lisäarvoa asiaan, koska kyseisessä kohteessa on jo kiinteistön omistajan toimesta teetetty laajuudeltaan huomattavan kattavat tutkimukset ja selvitykset.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sisäilmaryhmästä 29.1.2018 saadun tiedon mukaan Helsingin Medialukiossa oli tuolloin kaksi henkilökuntaan kuuluvaa oireilevaa henkilöä. Oppilaiden mahdolliseen sisäilmasta johtuvaan oireiluun liittyen ympäristöpalvelut on saanut tammikuuhun 2018 mennessä yhden yhteydenoton.
Ympäristöpalvelut osallistui Helsingin Medialukion Etelä-Suomen aluehallintoviraston aloitteesta tehtyyn työsuojelutarkastukseen 4.5.2018. Työsuojelutarkastuksen jälkeen ympäristöpalvelut tulee arvioimaan Helsingin Medialukion tilannetta uudelleen terveydensuojelun näkökulmasta kiinteistössä vallitsevien olosuhteiden, tulevien korjausten sekä korjausten aikataulujen osalta.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan selvitys
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala vastaa opetuksen järjestämisestä. Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilatarpeista sekä tilojen kunnossapidosta. Kantelija on lähettänyt kasvatuksen ja koulutuksen toimialan virkamiehille lukusia sähköpostiviestejä, joissa kantelija on osin esittänyt kysymyksiä, jotka ovat liittyneet rakennuksen kunnossapitoon ja joihin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei asiantuntemuksensa perusteella ole ollut oikea taho vastaamaan. Koska osa kantelijan esittämistä kysymyksistä on ollut sellaisia, ettei kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ole voinut niihin vastata, on ne ohjattu edelleen kaupunkiympäristön toimialalle. Näin on varmistettu, että kantelijan kysymyksiin on vastannut se taho, jolla on asiassa paras asiantuntemus. Kantelijan esittämiin kysymyksiin, jotka ovat koskeneet suoranaisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa on vastattu toimialan toimesta neljän työpäivän kuluessa.
Helsingin Medialukion rakentaminen toteutetaan viidessä vaiheessa. Hankesuunnitteluvaiheessa on ensin selvitetty mahdolliset väistötilaratkaisut kaupungin omassa kiinteistökannassa. Sen jälkeen on selvitetty alueen mahdolliset väistötilaratkaisut muissa tiloissa tai siirrettävissä viipalerakennuksissa. Ratkaisua arvioidaan aina tilojen toimivuuden, saatavuuden, viipalerakennusten tarvitseman tilan ja väistötilaratkaisujen kustannusten osalta. Ratkaisuesitys vuokravaikutuksineen on kirjattu hankesuunnitelmaan. Hankesuunnitteluvaiheessa väistötilojen tarve ja laatu on määritelty yhteistyössä kyseessä olevan toimipisteen, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ja kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Esityksen väistötilojen tarpeesta on laatinut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilapalvelujen edustaja yhdessä toimipisteen pedagogin ja palvelukokonaisuuden edustajan kanssa. Lähtökohtana väistötilojen suunnittelussa on turvallisuus, terveellisyys ja opetuksen sujuvuus. Jos hanke on vaiheistettu, on väistötilojen tarve mitoitettu hankkeen laajimman rakennusvaiheen tarpeen mukaan, huomioiden toimipisteen ja hankkeen erityiset tarpeet. Vaiheistuksen suunnittelussa otetaan huomioon kaikkien vaiheiden osalta oppilaiden turvallisuus, ruokahuolto, oppilashuolto, erikoisluokkien riittävyys, hallinnon ja henkilökunnan työtilat, ylioppilaskirjoitusten järjestelyt, rakentamisaikaisen työmaa- ja huoltoliikenteen sujuminen sekä melun ja pölyn hallinta.
Väistötilojen suunnitteluprosesseihin ei kuulu pyytää terveydensuojeluviranomaisilta kannanottoa väistötilojen riittävyydestä, eikä sellaista myöskään ole Medialukion osalta pyydetty. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on tehnyt väistötilojen käyttöönotosta ilmoituksen kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluille.
This decision was published on 17.05.2018
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Maria Nelskylä, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 25251