Ydinkeskustassa ja Hakaniemessä suunnitteilla ja vireillä olevien elinkeinopoliittisesti merkittävien maankäytön hankkeiden tilannekatsaus

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-002934
More recent handlings
Case 3. / 17 §

Ydinkeskustassa ja Hakaniemessä suunnitteilla ja vireillä olevien elinkeinopoliittisesti merkittävien maankäytön hankkeiden tilannekatsaus

Economic Development Sub-committee

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen toimitilamarkkinoiden kehityksestä sekä suunnitteilla ja vireillä olevista elinkeinopoliittisesti merkittävistä maankäytön hankkeista ydinkeskustassa ja Hakaniemessä.

Käsittely

Asian käsittelyn aikana kuultavina olivat Minna Maarttola, Sirpa Kallio, Janne Prokkola, Katariina Baarman ja Ilkka Aaltonen. Asiantuntijat eivät olleet läsnä päätöksenteon aikana.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin keskusta-alue on maan suurin työpaikka-alue, joka tuottaa huomattavat agglomeraatioedut koko kansantaloudelle. Keskustassa on maan merkittävin kiinteistöomaisuus ja parhaat kohteet houkuttelevat edelleen yrityksiä sijoittumaan sinne. Ydinkeskusta on myös ainutlaatuinen kaupallisten - ja kulttuuripalveluiden sekä tapahtumien keskittymä. Kulttuuritarjonta ja vapaa-ajan viettomahdollisuudet lisääntyvät alueella entisestään mm. Amos Rex –taidemuseon ja Keskustakirjaston avautuessa.

Vireillä on hankkeita, jotka vaikuttavat keskustan kilpailutilanteeseen ja keskustan ulkoiseen saavutettavuuteen. Kaupallisen toimintaympäristön rakennemuutoksen lisäksi kantakaupunkiin raideliikenneasemien yhteyteen sijoittuvat uudet kaupalliset keskittymät haastavat varsinkin ydinkeskustan vetovoimaa. Kantakaupunkiin kohdistuu myös suuressa määrin kiinteistönomistajien toiveita muuttaa toimitiloja asumiseen.

Kaupunkistrategiassa todetaan mm., että vetovoimainen keskusta on Helsingin käyntikortti ja elinehto. Keskustan elinvoimaisuutta kehitetään yhteistyössä alueen elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Kaupunki selvittää ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan merkittävämmän laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytykset. Olympiaterminaalilta Kauppatorille ulottuvaa rantavyöhykettä kehitetään tavoitteena keskustan elinvoimaisuutta tukevan toiminnallisen kokonaisuuden aikaansaaminen.

Hakaniemi poikkeaa profiililtaan ydinkeskustasta, vaikka sekin on vahva työpaikka‐ ja palvelukeskittymä sekä liikenteen solmukohta. Vuosien saatossa Hakaniemi on kuitenkin jäänyt kehityksessä jälkeen muusta kantakaupungista.

Myös Hakaniemessä on käynnistynyt ja vireillä lukusia hankkeita, jotka toteutuessaan uudistavat alueen profiilia ja tuovat uusia käyttäjiä alueelle. Hakaniemessä on lisäksi poiketen ydinkeskustasta huomattavasti lisärakentamismahdollisuuksia.

Kokouksessa asiaa esittelevät kehityspäällikkö Minna Maarttola kaupunginkanslian elinkeino-osastolta, projektinjohtaja Sirpa Kallio kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastolta ja yksikön päällikkö Janne Prokkola kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelusta. Asiantuntijana paikalla on myös projektinjohtaja Katariina Baarman kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastolta.

Close

This decision was published on 27.03.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

elinkeinojohtaja
Marja-Leena Rinkineva

Ask for more info

Minna Maarttola, kehityspäällikkö, puhelin: 36307

minna.maarttola@hel.fi

Janne Prokkola, yksikön päällikkö, puhelin: 37233

janne.prokkola@hel.fi