Oikaisuvaatimus kaupunkitekniikan rakentamisen päätökseen 6.4.2018 § 13
Oikaisuvaatimus kaupunkitekniikan rakentamisen päätökseen 6.4.2018 § 13
Päätös
Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä hakijan oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan tekemästä päätöksestä 6.4.2018 § 13 koskien korvausvaatimusta ajoneuvovahingosta ja pitää yksikönjohtajan tekemän päätöksen voimassa.
Asiassa ei ole esitetty sellaisia uusia tietoja tai uutta näyttöä, joiden perusteella yksikönjohtajan päätös pitäisi kumota.
Tämä päätös on Helsingin kaupungin kannanotto korvausasiaan. Mikäli hakija haluaa saada korvausasiasta kaupunkia oikeudellisesti sitovan ratkaisun, hänen tulee haastaa kaupunki Helsingin käräjäoikeuteen sillä tavoin kun vastapuoli riita-asiassa haastetaan.
Pöytäkirjanote Staran kaupunkitekniikan rakentamiselle, jonka tulee huolehtia asian tiedottamisesta asianosaisille.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Korvauksenhakija on 20.4.2018 jättänyt Helsingin kaupungin kirjaamoon oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan päätöksestä 6.4.2018 § 13, jolla yksikönjohtaja katsoi kohtuulliseksi korvauksen määräksi 1.000,00 euroa. Hakijan alkuperäinen vaatimus oli 2.074,00 euroa. Päätöksen mukainen korvaus on maksettu hakijan ilmoittamalle tilille.
Kuntalain 134.1 §:n mukaan lautakunnan alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen asianomaiselle johtokunnalle.
Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.
Korvauksen hakijalle on lähetetty häntä koskeva päätös oikaisuvaatimusohjeineen 6.4.2018. Oikaisuvaatimus on saapunut yleisen määräajan kuluessa Helsingin kaupungin kirjaamoon.
Korvauksenhakijan perusteluista
Hakemuksen mukaan hakija oli ajanut Mechelininkatua Kampista Töölön suuntaan. Pohjoisen Hesperiankadun risteyksen jälkeen alkoi työmaa-alue, jossa vasen kaista oli ollut suljettu ja autot oli ohjattu puomein osin jalkakäytävän puolelle reunakiveyksen yli niin, että kaista kulki puoliksi jalkakäytävällä ja puoliksi ajoradalla. Hakijan kertoman mukaan yksi reunakivistä oli noussut ylös tai painunut työkoneen tms. syyn takia. Hän ei ollut ehtinyt kunnolla väistää tai pysähtyä jolloin tuo mainittu reunakivi oli osunut pohjaan seurauksella, että öljypohja oli mennyt rikki ja moottoriöljyt valuneet ulos. Ajoneuvo hinattiin tämän jälkeen merkkihuoltoon, jossa selvitettiin autoon tulleet viat.
Korvauksenhakija vaatii oikaisuvaatimuksessaan Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitosta (jäljempänä Stara) korvaamaan hallinnoimansa ajoneuvon rikkoontumisen johdosta aiheutuneet kulut ja täysikorvauksen ajoneuvosta oman arvionsa mukaan yhteensä 1844,00 euroa.
Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään.
Työyksiköstä saadun selvityksen mukaan Stara on teettänyt Mechelinkadun perusparannustöitä tapahtuma-aikaan. Kyseisellä kohdalla liikenne oli ohjattu kaivannon ohi osittain reunakivien yli. Reunakiven sivut oli täytetty ja jyrätty paikkamassalla. Tuntemattomasta syystä yksi reunakivi oli noussut osittain ylös, johon ajoneuvon pohja oli ilmeisesti osunut.
Aiheesta oli tullut myös katupäivystäjälle soitto. Hän oli käynyt paikalla toteamassa tilanteen ja tekemässä korjaavat toimenpiteet eli ylös noussut reunakivi oli poistettu ja kuoppa täytetty ja jyrätty paikkamassalla. Paikalla ei kuitenkaan enää ollut vaurioituneita ajoneuvoja. Kyseisessä paikassa on sattunut samaan aikaan myös toinen vastaavanlainen vahinko.
Esittelijä
Yleinen vahingonkorvausoikeudellinen periaate on, että näyttövelvollisuus aiheutuneista vahingoista ja vahingon määrästä sekä korvausvastuussa olevasta tahosta on vahingonkärsijällä.
Staran selvitysten mukaan vuoden 2013 mallisen, katsastamattoman ja runsaasti ajetun ajoneuvon vaurioitumisesta ja kuluista maksettu määrä hakijalle on kokonaisuutena arvioiden ajoneuvon ikään ja kuntoon nähden kohtuullinen ja käypä korvaus.
Esittelijän mukaan johtokunnan tulee hylätä hakijan oikaisuvaatimus perusteluna se, että asiassa ei ole esitetty sellaisia uusia tietoja tai uutta näyttöä, joiden perusteella yksikönjohtajan päätös tulisi kumota.
Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Kaupunkitekniikan rakentaminen Yksikönjohtaja 06.04.2018 § 13
Päätös
Yksikönjohtaja päätti hyväksyä hakijan vaatimuksen alla mainituin perustein kohtuulliseksi korvauksen määräksi katsomansa 1.000,00 euroa.
Tämä päätös on ainoastaan Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran kannanotto korvausasiaan, eikä kyse ole korvausasian kaupunkia oikeudellisesti sitovasta ratkaisusta. Tämä päätös ei sisällä kannanottoa siihen, onko Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara aiheuttanut hakemuksessa esitetyn vahingon, eikä hakija voi vedota tähän päätökseen asian mahdollisessa muussa käsittelyssä.
Menotosite talousyksikköön ja pöytäkirjanote Staran kaupunkitekniikan rakentamiselle, jonka tulee huolehtia asian tiedottamisesta asianosaisille.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus ja perustelut
Hakemuksen mukaan hakija oli ajanut Mechelininkatua Kampista Töölön suuntaan. Pohjoisen Hesperiankadun risteyksen jälkeen alkoi työmaa-alue, jossa vasen kaista oli ollut suljettu ja autot oli ohjattu puomein osin jalkakäytävän puolelle reunakiveyksen yli niin, että kaista kulki puoliksi jalkakäytävällä ja puoliksi ajoradalla. Hakijan kertoman mukaan yksi reunakivistä oli noussut ylös tai painunut työkoneen tms. syyn takia. Hän ei ollut ehtinyt kunnolla väistää tai pysähtyä jolloin tuo mainittu reunakivi oli osunut pohjaan seurauksella, että öljypohja oli mennyt rikki ja öljyt valuneet ulos. Ajoneuvo hinattiin tämän jälkeen huoltoon, jossa selvitettiin autoon tulleet viat (liite 1 ja 2). Hakija vaatii täten Staraa korvaamaan ajoneuvon korjauskustannukset arvionsa ja kuitin mukaisesti yhteensä 2.074,00 euroa (liite 3).
Staran selvitys korvausvaatimuksesta
Työyksiköstä saamamme selvityksen mukaan Stara on teettänyt Mechelinkadun perusparannustöitä tapahtuma-aikaan. Kyseisellä kohdalla liikenne oli ohjattu kaivannon ohi osittain reunakivien yli. Reunakiven sivut oli täytetty ja jyrätty paikkamassalla. Tuntemattomasta syystä yksi reunakivi oli noussut osittain ylös, johon ajoneuvon pohja oli ilmeisesti osunut. Aiheesta oli tullut myös katupäivystäjälle soitto. Hän oli käynyt paikalla toteamassa tilanteen ja tekemässä korjaavat toimenpiteet eli ylös noussut reunakivi oli poistettu ja kuoppa täytetty ja jyrätty paikkamassalla. Paikalla ei kuitenkaan enää ollut vaurioituneita ajoneuvoja. Kyseisessä paikassa on sattunut samaan aikaan myös toinen vastaavanlainen vahinko.
Staran johtopäätökset ja korvausperusteet
Hakija on vaatinut Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staraa korvaamaan ajoneuvolle aiheuttamansa vauriot kuittien ja arvion mukaisesti yhteensä 2.074,00 euroa, joka koostuu hinauskuluista 170,00 euroa, puhelinkuluista 4,00 euroa ja vaatimus auton kuluista 1.900,00 euroa.
Stara korvaa hakijalle kohtuulliseksi korvauksen määräksi katsomansa 1.000,00 euroa, sisältäen hinauskulut 170,00 euroa, puhelinkulut 4,00 euroa ja auton arvo 826,00 euroa. Korvauksen määrän perusteena ovat auton kunto (katsastamaton), auton ikä 15 vuotta (käyttöönottopäivä 17.3.2003), ja ajokilometrit (yli 211.000 km). Kyseinen ajoneuvo on käyty arvioimassa Staran toimesta ja arvioitsijan mukaan auton arvo on korkeintaan muutaman sata euroa. Lisäksi on huomioitava, että vastaavanlaisen vuosimallin ja merkin ajokuntoisen katsastetun ajoneuvon pyyntihinnat tällä alueella ovat 750 - 1500 euron välissä.
Vahingonkorvaus maksetaan korvausvaateen laatijan ilmoittamalle vahingon kärsijän tilille.
Näyttövelvollisuus aiheutuneista vahingoista ja siitä korvausvastuussa olevasta tahosta on vahingonkärsijällä. Selvästi korvattavia asioita ovat vahingosta aiheutuneet todennetut taloudelliset menetykset vahingon kärsineelle. Vahingonkorvausoikeuden yleisten periaatteiden mukaisesti vahingon kärsinyt ei saa hyötyä vahingosta eli tulla parempaan taloudelliseen asemaan kuin ennen vahinkoa.
Lisätiedot
Juha M Lahti, tuotantopäällikkö, puhelin: +358931039626
This decision was published on 28.05.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Juha M Lahti, tuotantopäällikkö, puhelin: +358931039626