Koulujen A2-kielivalikoima 1.8.2018 alkaen

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-003610
More recent handlings
Case 7. / 23 §

Koulujen A2-kielivalikoima 1.8.2018 alkaen

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä koulujen neljänneltä luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-oppimäärän kielten koulukohtaisen kielitarjonnan liitteen yksi mukaisesti 1.8.2018 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin kaupunkistrategiassa 2017-2021 on päätetty (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, 321 §), että helsinkiläisten kielitaitoa monipuolistetaan ja ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen kielen opetus aloitetaan kaupungissa jo ensimmäiseltä luokalta sekä kiinan kielen opetusta laajennetaan.

Helsingin kaupunkistrategian mukaisesti on kehitetty ja laajennettu vieraiden ja toisen kotimaisen kielen opetusta Helsingissä. Kaikille yhteisen A1-kielen opetuksen aloittaminen ensimmäiseltä luokalta ja koulujen A1-kielten tarjonta on hyväksytty kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 19.12.2017 (§ 36). Koulujen A1-kielten tarjonnan muututtua tarkistetaan myös koulujen A2-kielten tarjonta. Helsingissä on panostettu monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen kaikilla alueilla, minkä myötä osa kouluista on lisännyt opetettavien kielten valikoimaa.

Vapaaehtoisen A2-kielen opiskelu alkaa 4. vuosiluokalta. Helsingin kaupungin kouluissa opetettavat A2-kielet ovat ruotsi, englanti, saksa, ranska, espanja, venäjä ja kiina. Opetettavat kielet vaihtelevat kouluittain. Tällä päätöksellä ohjataan kaupunki- ja aluetasoisia kielipolkuja. Esityksen mukaisesti koulut tarjoavat yhdestä viiteen erilaista A2-kieltä lukuun ottamatta Toivolan, Outamon, Karviaistien, Naulakallion, Solakallion ja Lemmilän kouluja, joiden oppilailla on eri syistä johtuvia oppimisvaikeuksia. Näiden koulujen oppilaiden kieliohjelma räätälöidään oppilaskohtaisesti yhteistyössä lähikoulujen kanssa. Vain vuosiluokkia 7-9 käsittävien koulujen A-kielten tarjonta tuodaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätettäväksi syksyllä 2018.

Koulujen johtokunnilta on pyydetty ehdotusta kouluissa opetettavista A2-kielistä 1.8.2018 alkaen. Osana kieliohjelman valmisteluprosessia on kuultu sekä oppilaita että huoltajia muun muassa Wilman ja sähköisten kyselyiden avulla, vanhempain- ja asukasilloissa sekä oppilaskuntien kautta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on järjestetty opettajien ja rehtoreiden työpajoja ja tehty alueellista yhteistyötä.

Monipuolinen A2-kielen tarjonta laajentaa helsinkiläisten kielitaitoa ja antaa oppijalle mahdollisuuden saavuttaa yhtä laaja kielitaito toisessa A-oppimäärän kielessä. A2-oppimäärän arviointikriteerit ovat yhtenevät A1-kielenä opetetun kielen kanssa.

Lapsivaikutusten arviointi

Monipuolinen ja alueellisesti tasa-arvoinen A2-oppimäärän kielitarjonta takaa oppilaille mahdollisuuden maksuttomaan kielenopiskeluun osana perusopetusta. Monipuolisen A2-kielen tarjonnan ansiosta oppilaalla on mahdollisuus saada opetusta useammassa kuin kahdessa kaikille yhteisessä kielessä (A1 ja B1) lähikoulussaan tai toisessa oman alueen koulussa.

A2-kielen valinta pidentää oppilaan koulupäivää, jolla voi olla vaikutusta joidenkin oppijoiden jaksamiseen. Leikkejä ja toiminnallisuutta painottava opetus vahvistaa oppijan motivaatiota ja tukee jaksamista. Varhaiset onnistumisen kokemukset kielen opiskelussa synnyttävät positiivisen asenteen kielenoppimista kohtaan ja luovat pohjaa elinikäiselle oppimiselle.

Valinnaisen kielen opiskelu tukee oppilaan kielellistä kehittymistä sekä kielellisten ja kulttuuristen identiteettien rakentumista, mikä helpottaa monikielisessä ja -kulttuurisessa yhteiskunnassa toimimista.

Close

This decision was published on 07.05.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

vs. perusopetusjohtaja
Taina Tervonen

Ask for more info

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin:

satu.koistinen@hel.fi