Vahingonkorvausvaatimus, polkupyörävahinko, Intrum Justitia Oy / Fennia

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-004538
More recent handlings
§ 16

Vahingonkorvausvaatimus, polkupyörävahinko, Intrum Justitia Oy / Fennia

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallinto- ja lakipalveluiden hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Takaisinsaantivaatimuksen mukaan hakija on oikeutettu takaisinsaantiin maksamassaan polkupyörävahingossa 895982 työtapaturma ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan polkupyörällä kaatuminen on tapahtunut 23.3.2017 kello 7.30 Pakilantien ja Alkutien risteyksessä jäisellä suojatiellä. Takaisinsaantivaatimuksessa on vaadittu kaupunkia korvaamaan yhteensä 14 552,26 euroa.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahinkoaikaan keli on ollut poutainen ja aurinkoinen. Vahinkoalueen lämpötila on vahingon aikaan ollut -0,3°C. Lämpötila on ennen vahinkoa pysytellyt plussan puolella parin päivän ajan, ennen kuin se meni pakkaselle 23.3.2017 klo 00.10. Alueella on satanut 22.3.2017 2 mm vettä klo 6.45. Liukkaudentorjuntatoimenpiteille ei ole ollut tarvetta vahinkopäivänä keliolosuhteiden johdosta.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Tienkäyttäjän on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi sekä sovitettava tilannenopeus sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto ja sääolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Talvipyöräilyssä korostuvat tieliikennelain edellyttämät huolellisuus- ja varovaisuusvelvoitteet. Tämän lisäksi talvella pyörällä ajettaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota pyörän varustukseen kuten talvirenkaisiin.

Arkikokemuksen mukaan suojateiden valkoiset merkintäviivat voivat olla liukkaita jo pienellä sateella sekä etenkin talvella. Autojen nastarenkaat ja jatkuva auraus heikentävät merkintäviivojen pitoa.
Tienkäyttäjän tulee huomioida tämä sekä se, että talvella risteyksissä ja teiden ylityksissä ovat autojen pitkät jarrutusmatkat voineet tehdä tien pinnasta liukkaan, vaikka liukkautta ei olisi muutoin havaittavissa.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot sekä suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään. Kun tämän lisäksi huomioidaan hakijan oma myötävaikutus vahingon syntyyn, kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

This decision was published on 26.07.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Tuuli Juntti, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 21210

kymp.korvausasiat@hel.fi