Velvoitteen asettaminen asemakaavassa suojellun rakennuksen julkisivujen kunnostamiseksi, 91-9-9903-100, Puistokatu 4

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-005346
More recent handlings
Case 15. / 127 §

Velvoitteen asettaminen asemakaavassa suojellun rakennuksen julkisivujen kunnostamiseksi, 91-9-9903-100, Puistokatu 4

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti velvoittaa Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla rakennuksen omistajana kunnostamaan ja maalaamaan rakennuksen kaikki julkisivut ympäristöä rumentamattomaan kuntoon 30.10.2019 mennessä. Juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on kymmenentuhatta euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu, on tuhat euroa.

Rakennusvalvontataksan 20 §:n b) kohdan mukainen valvontamaksu kaupungille aiheutuneista valvontakuluista on 1500 euroa, jonka velvoitettu on velvollinen maksamaan Helsingin kaupungille. Valvontamaksuun voidaan hakea oikaisua kuntalain 134 §:n mukaisesti.

Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalveluille luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Kun tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista, niin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää, että ilmoitusta asiasta poliisille esitutkintaa varten ei tehdä.

Pöytäkirjanote liitteineen saantitodistuksella velvoitetulle.

Pöytäkirjanote maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Tarkastuslausunto

Rakennusvalvonnan paikalla käynnillä 17.2.2014 asemakaavassa suojellussa rakennuksessa on todettu julkisivuvaurioita. Rakennuksessa todettu mm: Maalipinnoite- ja rappausvaurioita on havaittavissa koko julkisivussa. Maalipinnoitevaurioita ovissa, ovien vuorilaudoituksissa, ikkunapuitteissa, ikkunoiden vuorilaudoituksissa sekä julkisivun puuverhouksessa.

Rakennusvalvontavirasto on 20.2.2014 päivätyllä kirjeellään kehottanut Suomen rakennustaiteen museosäätiötä rakennuksen omistajana kunnostamaan rakennuksen kaikki julkisivut ympäristöä häiritsemättömään kuntoon määräaikaan 31.12.2016 mennessä. Rakennusvalvonnan paikallakäynnillä 17.1.2018 havaittiin, ettei annettua kehotusta ollut noudatettu.

Edellä mainitun johdosta rakennusvalvontapalvelujen rakennetun ympäristön valvontayksikkö esittää 24.1.2018 päivätyssä tarkastuslausunnossa, että Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiölle rakennuksen omistajana asetetaan velvoite kunnostaa rakennuksen kaikki julkisivut ympäristöä rumentamattomaan kuntoon ja että tehosteeksi asetetaan uhkasakko.

Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiölle on varattu mahdollisuus antaa tarkastuslausunnon johdosta kirjallinen vastine rakennusvalvontapalveluille kahden viikon kuluessa tarkastuslausunnon tiedoksisaannista. Vastinetta ei ole annettu määräajassa eikä myöskään tämän määräajan jälkeen. Säätiön edustaja on noutanut saantitodistuskirjeessä lähetetyn tarkastuslausunnon postista 31.1.2018, jolloin säätiön on katsottava saaneen tarkastuslausunnon tiedoksi.

Sovellettavat oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n 1 momentin mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Pykälän 3 momentin mukaan, jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 182 §:n mukaan, jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella. Uhkasakkoa ja teettämisuhkaa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Muut sovellettavat oikeusohjeet

Hallintolaki 34 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 18 §, 19 §, 22 § ja 23 §

Päätöksen perustelut

Rakennus

Arvokkaassa ympäristössä Kaivopuistossa osoitteessa Puistokatu 4 sijaitseva kaksikerroksinen rakennus on valmistunut C. H. Nummelinin piirustusten mukaan vuonna 1881. Rakennus on säilyttänyt hyvin alkuperäisen ulkoasunsa ja on hyvä esimerkki 1800-luvun lopun helsinkiläisestä huvilarakentamisesta. Huvilassa asuivat 1800-luvun lopulla Ida Aalberg ja hänen puolisonsa Lauri Kivekäs. Vuodesta 1956 lähtien rakennuksessa on ollut Suomen rakennustaiteen museon tiloja. Suomen rakennustaiteen museo on vuodesta 2012 lähtien ollut nimeltään Suomen arkkitehtuurimuseo.

Rakennus sijaitsee Helsingin kaupungin omistamalla Kaivopuiston puistokiinteistöllä 91-9-9903-100. Kaupunki on vuokrannut rakennuksen sijaintipaikan alueen rakennuksen omistajalle. Rakennuksen omistaja on Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiö. Ennen 1.12.2015 säätiö oli nimeltään Suomen rakennustaiteen museosäätiö.

Asemakaava

Kaivopuiston puistoalueella on voimassa asemakaava numero 10440 vuodelta 1998. Kaivopuiston puisto on asemakaavassa varustettu merkinnällä VP, puisto. Kaivopuiston puistoa koskee seuraava asemakaavamääräys:

Alue, joka on historiallisesti, kulttuurihistoriallisesti, puistorakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas. Tällä alueella ei puita, pensaita tai muita istutuksia saa muuttaa, hävittää tai istuttaa eikä suojeltavaksi määrättyjä rakennuksia, rakennusten osia, aitoja, ulkoportaita, kiveyksiä, muistomerkkejä tai muita kohteita muuttaa, purkaa tai hävittää niin, että kohteen tai sen ympäristön rakennustaiteellinen tai kulttuurihistoriallinen arvo vähenee. Tällä alueella on ennen rakennusluvan tai toimenpideluvan myöntämistä pyydettävä lausunto Helsingin rakennusvirastolta ja kaupunginmuseolta sekä varattava museovirastolle tilaisuus lausunnon antamiseen.

Nyt kyseessä olevan rakennuksen rakennusala on asemakaavassa varustettu merkinnällä yy, kulttuuritoimintaa palvelevan rakennuksen rakennusala. Rakennus on varustettu merkinnällä sr, suojeltava rakennus.

Kehotus ja siihen annettu vastine

Rakennusvalvontavirasto kehotti 20.2.2014 päivätyllä kirjeellä Suomen rakennustaiteen museosäätiötä rakennuksen omistajana kunnostamaan rakennuksen kaikki julkisivut ympäristöä häiritsemättömään kuntoon määräaikaan 31.12.2016 mennessä. Arkkitehtuurimuseo antoi kehotuskirjeeseen 10.11.2014 päivätyn vastineen. Vastineessa todetaan seuraavaa:

Arkkitehtuurimuseo on laatinut Puistokadun kiinteistön korjaustoimenpiteistä erillisen korjaussuunnitelman, joka perustuu vuonna 2013 laadittuun rakennushistoriaselvitykseen. Kiinteistön korjaustöissä edetään kyseisen suunnitelman mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Tarkoituksena on turvata kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti ainutlaatuisen rakennuksen säilyminen moitteettomassa peruskunnossa tulevia sisätilaan liittyviä restaurointitoimenpiteitä silmällä pitäen.

Vuonna 2014 kiinteistössä on aloitettu palo- ja henkilöturvallisuutta parantavat korjaustyöt eli 28.02.2015 mennessä valmistuvassa remontissa tullaan korjaamaan romahtanut välipohja, asennetaan poistumistieporras ja vaihdetaan kiinteistön ovet. Vuosien 2015-2016 aikana toteutetaan rakennuksen säilymisen kannalta olennaiset toimet eli julkisivujen ja vesikaton korjaus. Näistä korjaustöistä on teetetty työselitteet Asiantuntijamestarit Oy:llä ja työselitteisiin perustuvat tarjouskyselyt on lähetetty Asiantuntijamestareiden valitsemille urakoitsijoille lokakuussa 2014.

Puistokadun kunnostushanke on mittava ja sitä toteutetaan laaditun korjaussuunnitelman mukaisesti, museon rahoitustilanteen erityisvaatimukset huomioonottaen. Tästä johtuen emme pysty kunnostamaan Puistokadun kiinteistön kaikkia julkisivuja ympäristöä häiritsemättömään kuntoon asettamaanne aikarajaan mennessä. Tulemme aloittamaan julkisivujen kunnostustyöt kesällä 2015.

Velvoitetoimenpiteiden tarpeellisuus

Rakennusvalvonnan vuonna 2018 kohteessa tekemien paikallakäyntien yhteydessä on voitu havaita, että luvattuja rakennuksen julkisivujen kunnostustöitä ei ole tehty. Julkisivut on sen sijaan päästetty entisestään rapistumaan. Rakennuksen sijainti ilmaston kannalta haasteellisella paikalla lähellä merta on myös osaltaan vauhdittamassa julkisivujen rapistumista. Etenkin rakennuksen etelä- ja länsijulkisivut alkavat olla kiireellisten kunnostustoimenpiteiden tarpeessa. Nykyisessä kunnossaan rakennus rumentaa arvokasta ja kunnossa pidettyä ympäristöään.

Rakennuksen omistajalle on jo annettu riittävän monta vuotta aikaa korjata julkisivut vapaaehtoisesti rakennusvalvontaviraston antaman kehotuksen mukaisin toimin. Jotta julkisivujen rapistumisen jatkuminen edelleen voidaan pysäyttää, rakennusvalvontaviranomaisen on nyt syytä ryhtyä tarpeellisiin velvoitetoimenpiteisiin. Rakennuksen kaikki julkisivut on tarpeen määrätä kunnostettavaksi ja maalattavaksi nyt asetettavan määräajan kuluessa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 08.06.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 126 (Valvontamaksun osalta) ja 127 (Valvontamaksun osalta) §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 126 (Valvontamaksun osalta) ja 127 (Valvontamaksun osalta) §:t.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Ask for more info

Juha Vehviläinen, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26225

juha.vehvilainen@hel.fi

Attachments

1. Sijaintikartta
2. Tarkastuslausunto
3. Saantitodistus
4. Kehotuskirje
5. Vastine kehotuskirjeeseen
6. Valokuvia 17.2.2014
7. Valokuvia 16.3.2018
8. Asemakaava
9. Asemakaavan selostus

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.