Tutkimuslupa; Refugee Emergency: DEFining and Implementing Novel Evidence-based psychosocial interventions
Päätös tutkimuslupahakemukseen HEL 2018-005507
Päätös
Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** kansainväliselle monikeskustutkimukselle (EUn Horizon 2020 hanke) ”Refugee Emergency: DEFining and Implementing Novel Evidence-based psychosocial interventions (Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden hätä: Uuden näyttöön perustuvan psykososiaalisen menetelmän määrittely ja toteuttaminen)”.
Tutkimuksen johtaja on professori **********
Tutkimuksen yhteyshenkilönä sosiaali- ja terveystoimialalla on Helsingin vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen.
Tutkimuslupapäätös on voimassa 31.12.2020 saakka.
Päätöksen perustelut ja ehdot
Tutkimuksen tavoitteena on arvioida SH+ ohjelman vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta psykologista hätää kärsivien turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten keskuudessa kuudessa Euroopan maan keskuksessa (Italia, Itävältä, Saksa, Suomi ja kaksi tutkimuskeskusta Yhdistyneessä kuningaskunnassa), ja verrata tuloksia suhteessa tavanomaiseen hoitoon. Päätavoite on testata SH+ ohjelman vaikuttavuutta mielenterveysongelmien vähenemisenä.
Tutkimus sisältää valmistelevan vaiheen sekä pilotti- ja vaikuttavuusvaiheen. Aineisto kerätään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden haastatteluilla, kyselyillä sekä SH + interventiolla. Vastaanottokeskuksista valitaan työntekijöiden keskuudesta muutamia yhdyshenkilöitä, jotka välittävät tutkimuksesta tietoa eteenpäin yksiköissään henkilöstölle ja asiakkaille sekä pitävät yhteyttä tutkijoihin.
Tutkimuksessa tullaan turvaamaan kaikin tavoin tutkimuksen kohteena olevat henkilöt. Tutkimukseen osallistuminen edellyttää tietoisen suostumuksen antamista kahdessa vaiheessa. Tutkittavan kyky antaa tietoon pohjautuva suostumus arvioidaan erilaisten välikysymysten avulla. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, tutkimus voidaan keskeyttää koska tahansa eikä osallistumatta jättämisestä tai keskeyttämisestä ole minkäänlaisia seuraamuksia. Osallistujille kerrotaan, että tutkimusaineisto käsitellään luottamuksellisesti siten, että kenenkään henkilöllisyys ei paljastu analyysi- tai raportointivaiheessa. Tutkijoilla ei ole pääsyä vastaanottokeskusten asiakasrekistereihin tai asiakastietoihin. Tiedot kerätään tunnistekoodein, mutta analysoidaan sekä raportoidaan nimettömästi. Tietoja ei anneta ulkopuolisten henkilöiden tai organisaatioiden käyttöön. Tutkimustietoa tullaan käyttämään SH+ menetelmän kehitystyöhön liittyen. Tuloksista tullaan raportoimaan kansainvälisissä ja kansallisissa julkaisuissa.
Aineiston käsittely on kuvattu erillisessä tieteellisen tutkimuksen rekisteriselosteessa ja tutkimus on saanut eettiseltä toimikunnalta puoltavan lausunnon. Vastaanottokeskuksia hallinnoiva Maahanmuuttovirasto on tietoinen tutkimuksesta ja Maahanmuuttovirastoa tiedotetaan hankkeen vaiheista.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimukseen osallistuneiden yksittäisten henkilöiden tunnistetietoja ei saa ilmaista tutkimusraportissa tai muulla tavoin.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimialalle.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Tutkimusraportti tai sen sähköinen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella Helsingin kaupunki, Kirjaamo, Sosiaali- ja terveystoimiala, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki, sähköposti:
helsinki.kirjaamo@hel.fi.
This decision was published on 19.06.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Ninna Katajainen, ts. kehittämissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444