Hankinta, Erco Optec 3000K -valaisimet, taidemuseon näyttelytilat

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-005630
More recent handlings
§ 42
This decisionmaker is no longer active

Hankinta, Erco Optec 3000K -valaisimet, taidemuseon näyttelytilat

Taidemuseon johtaja

Päätös

Taidemuseon johtaja päätti valaisinhankinnasta Erco Lightning Ab, malli Erco Optec 3000K. Hankinta tehdään suorahankintana, arvonlisättömään kokonaishintaan 64 000 euroa. Suorahankinnan perusteena on § 40, teknisestä ja yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain valittu toimittaja voi toteuttaa hankinnan.

Päätöksen perustelut

Taidemuseo uusii näyttelytilojen valaistusta LED-valaisemiin. Taidemuseo on testannut tiloissaan eri valmistajien valaisimia (iGuzzini, Altman, Fagerhult, Sylvanian ja Erco). Testattaessa todettiin, että LED-valaisimien yleinen tekninen haaste on valoalueen hallittavuus, joka johtuu siitä, että LED- valaisimissa valon lähde on useassa pisteessä. Kun tuollaista valoa yrittää rajata varjostamalla valokeilan reunaa (läppärajaimilla), syntyy useiden päällekkäisten varjojen muodostama reuna, mikä ei ole hallittavissa.

Toimiva ratkaisu valoalueen rajaamiseksi niin, että saavutetaan tasainen tietty valonvoimakkuus esim. 50 luksia, on käyttää valonheitintä, jossa on vaihdettavat linssit. Erilaiset linssit kokoavat tai hajottavat valonlähteestä lähtevän valon haluttuun muotoon ja halutun kokoiselle alueelle. Valonheittimen linssin tulee tämän lisäksi olla pyöritettävissä, jolloin suorakaiteen muotoinen valokeila pystytään kääntämään toivottuun kulmaan portaattomasti esimerkiksi tilanteissa, joissa valonheitin ei ole yhdeksänkymmenen asteen kulmassa valaistavaan seinään nähden. Ercon valaisimet olivat teknisiltä ominaisuuksiltaan ja optiikaltaan ainoita, jotka täyttävät nämä edellytykset. Lisäksi hankittavien valaisimien valojakauman ja värilämpötilan täytyy vastata taidemuseon näyttelytiloissa jo olevien valaisimien ominaisuuksia.

Näyttelyiden lainaajilla ja taiteilijoilla on usein erityisiä vaatimuksia laadukkaaseen valaisuun liittyen. Myös yleisöltä on tullut palautetta valaisusta. Laitehankinnalla varmistetaan näyttelyiden tekninen laatu. Taidemuseo haluaa haluamme myös säilyttää valaisinten ulkoasussa yhtenäisen linjan, osana taidenäyttelyiden näyttelyarkkitehtuuria.

Toimittajan patentti EP2204604 mahdollistaa sen, että samassa valonheittimessä voidaan käyttää erilaisia linssejä, jotka joko kokoavat tai hajottavat valoa haluttuun muotoon. Tämän teknisen ominaisuuden ansiosta yhden tyyppistä valonheitintä pystytään käyttämään taidemuseon näyttelytilojen eri korkuisten seinien tasaiseen valaisemiseen ja myös eri kokoisten kohteiden kohdevalaisuun.

Valaisinhankinta tehdään suorahankintana 40 § perusteella, teknisestä ja yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain valittu toimittaja voi toteuttaa hankinnan.


Hankinnan arvonlisäveroton kokonaishinta on 64 000 euroa. Liitteenä patentti ja vakuutus siitä, ettei patenttia ole myyty muille valmistajille sekä laskelma hintoineen.

This decision was published on 01.06.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Elina Leskelä, kokoelmapäällikkö, puhelin: 09 310 87043

elina.leskela@hel.fi

Mari Lenck, tiimiesimies, taidekonservointi ja taideteosturvallisuus, puhelin: 09 310 87027

mari.lenck@hel.fi

Decisionmaker

Maija Tanninen
taidemuseon johtaja