Opetussuunnitelman muutokset, Helsingin kielilukion kielet ja kansainvälisyys -painotus
Opetussuunnitelman muutokset, Helsingin kielilukion kielet ja kansainvälisyys -painotus
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kielilukion kielet ja kansainvälisyys -painotuksen kurssien opetussuunnitelmat liitteen yksi mukaisesti.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt Helsingin kaupungin nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmista 21.6.2016 (§ 74). Ne on laadittu valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden 2015 pohjalta Opetushallituksen määräyksen 60/011/2015 mukaisesti. Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 lukion aloittavilla opiskelijoilla ja käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan.
Lukioiden opetussuunnitelmat sisältävät Helsingin kaupungin lukioiden yhteisen opetussuunnitelman, jota lukiot ovat täydentäneet omilla painotuksillaan. Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Helsingin kielilukiolle kielet ja kansainvälisyys -painotuksen 1.8.2018 (1§) alkaen.
Painotettu opetus tarkoittaa, että lukio voi painottaa opetuksessaan yhtä tai useampaa oppiainetta tai opintokokonaisuutta. Opiskelijan opinnot määräytyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti, jolloin hänen tulee suorittaa kaikki lukion pakolliset kurssit. Painotetun opetuksen kursseja voivat olla valtakunnalliset syventävät tai koulukohtaiset soveltavat tai syventävät kurssit.
Kielipainotukseen otetaan vuosittain 70 opiskelijaa perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella. Opetukseen hakeudutaan toisen asteen yhteishaussa erilliselle kielilinjalle. Kielipainotuksen kielten valikoima ja kurssitarjonta on runsas. Opiskelijat voivat jatkaa aiempia kieliopintojaan sekä aloittaa lukiossa yhden tai useamman vieraan kielen opinnot, myös sellaisia kieliä, joita ei yleisesti ole tarjolla, kuten arabiaa, japania, kiinaa ja saamea.
Kielilukion kielet ja kansainvälisyys painotuksen kurssien opetussuunnitelmissa monikielinen ja kielitietoinen koulu -lähestymistapa on keskeinen osa kaikkien aineiden ja toiminnan pedagogiikkaa. Opetusta toteutetaan laajassa kansainvälisessä yhteistyössä: vierailuilla, leirikouluissa ja yhteisissä projekteissa, joita järjestetään useissa Euroopan maissa sekä Kiinassa. Eri kieliin ja kulttuureihin liittyvät tapahtumat, vierailut ja kansainvälisten vieraiden vastaanottaminen rikastuttavat koulun arkea pitkin lukuvuotta ja osallistavat koko kouluyhteisöä. Opetusta on myös englanninkielisinä kursseina, kuten (American history), Afrikka-kurssi (englanniksi). Eri aineiden kursseja, kuten filosofiaa, historiaa ja matematiikkaa, opetetaan myös englanniksi. Helsingin kielilukion tavoitteena on kehittää kielten tarjontaa, sen opetusta sekä kansainvälistä toimintaa. Tavoitteena on, että kaikilla painotuksen opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua johonkin kansainvälisyysprojektiin tai vaihtoehtoisesti jollekin koulussamme järjestettävälle kansainvälisyyskurssille. tavoitteena on verkostoitua entistä määrätietoisemmin korkeakoulujen ja työelämän kanssa. Tavoitteena on, että opiskelijat saavat lukioaikanaan elävän kosketuksen siihen, mikä merkitys heidän opinnoillaan on tulevaisuudessa.
Helsingin kielilukion kielet ja kansainvälisyys -painotuksen kurssien tavoitteet vastaavat kansainvälistyvän Helsingin tarpeisiin.
Helsingin kielilukion kielet ja kansainvälisyys -painotuksen kurssien opetussuunnitelmat noudattavat Opetushallituksen 27.10.2015 antamia perusteita.
This decision was published on 20.09.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Mervi Willman, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 86342